MENÜ

Team Novo Nordisk, Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’na 10. kez katıldı

Tamamı Tip 1 diyabetle yaşayan profesyonel sporculardan oluşan Team Novo Nordisk, bu yıl 60.’sı düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’na 10. kez katıldı. Yarış öncesinde, Muğla Tip 1 Diyabetliler Derneği desteğiyle Tip 1 diyabet...

Yayınlanma: 03 Mayıs 2025 09:26 Güncelleme: 07 Eylül 2025 19:26
Team Novo Nordisk, Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’na 10. kez katıldı

Tamamı Tip 1 diyabetle yaşayan profesyonel sporculardan oluşan Team Novo Nordisk, bu yıl 60.’sı düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’na 10. kez katıldı. Yarış öncesinde, Muğla Tip 1 Diyabetliler Derneği desteğiyle Tip 1 diyabet ile yaşayan üç genç sporcu, takım üyeleriyle tanışma fırsatı buldu.

2021 yılında, diyabetle yaşayan bireylere ilham vermek, eğitmek ve cesaretlendirmek amacıyla kurulan, tamamı Tip 1 diyabetli sporculardan oluşan Team Novo Nordisk, 27 Nisan – 4 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen 60. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nda 10. kez yarıştı. Profesyonel sporculardan oluşan ABD merkezli takım, dünyanın en prestijli yarışlarından biri olan Türkiye Turu’nda sadece sportif başarı için değil, diyabetle yaşamın mümkün olduğunu göstermek için de pedal çevirdi.

Team Novo Nordisk, hem atletik performanslarıyla hem de taşıdıkları mesajla dikkat çekti
Takım bu yıl, turun başlangıcında anlamlı bir buluşma gerçekleştirdi. Team Novo Nordisk, Muğla Tip 1 Diyabetliler Derneği’nin desteğiyle ikisi bisikletçi biri atlet olmak üzere diyabetle yaşayan üç çocuk ile bir araya geldi. Yarış alanında takım sporcularıyla tanışarak sohbet eden genç sporcular, Team Novo Nordisk sporcularının ilham ve cesaret verici hikâyelerini kendilerinden dinleme fırsatı buldu.

Takımın genç yeteneklerinden Matyáš Kopecky, buluşmayla ilgili şunları söyledi: "Bugün burada tanıştığımız çocuklar bana diyabetle hayatın ne kadar güçlü bir şekilde yaşanabileceğini bir kez daha hatırlattı. Ben bu takımı ilk duyduğumda büyük bir heyecanla başvurmuştum. Onların da kendilerine böyle bir hedef koymaları beni çok mutlu eder. Diyabet hayallerin önünde bir engel değil, sadece nasıl yaşayacağımızı bize daha iyi öğretiyor."

Ortak mücadele, profesyonel ilham
Yapılan açıklamaya göre; bu buluşma, sadece kısa bir tanışma anı olmanın ötesinde, Tip 1 diyabetle yaşayan çocukların sporla kurdukları bağı güçlendiren anlamlı bir deneyim sundu. Profesyonel bisikletçilerle yapılan sohbetler, takımın antrenman rutinlerinden diyabet yönetiminde kullandıkları teknolojilere kadar pek çok konuda çocuklara bilgi edinme fırsatı sağladı. Katılımcı genç sporcular, bisiklet sporunun yüksek performans gerektiren dünyasında diyabetin nasıl yönetilebileceğini yerinde gözlemledi. Bu karşılaşma, çocukların diyabetle yaşam konusunda daha bilinçli ve motive bir bakış açısı kazanmalarına katkı sundu.

Muğla Tip 1 Diyabetliler Derneği Başkanı Neşe Şahin ise şu açıklamaları yaptı: "Çocuklarımızın kendileriyle benzer zorlukları yaşamış ve buna rağmen başarılara imza atan profesyonel sporcularla tanışmaları onlar için tarifsiz bir motivasyon kaynağı oldu. Diyabetle hayatın mümkün olduğunu sözle anlatmak kadar, yaşayan örneklerle göstermek de çok kıymetli. Bu buluşma, onların sporla ve gelecekle olan bağını daha da güçlendirdi."

Türkiye’de mevcut durum ve mücadele
Diyabet, vücudun insülin üretememesi veya etkili kullanamaması nedeniyle ortaya çıkan ciddi ve kronik bir hastalık. Tüm vakaların yüzde 90’ından fazlası Tip 2 diyabetten oluşsa da, Tip 1 diyabet özellikle genç yaşlarda teşhis ediliyor ve ömür boyu yönetilmesi gerekiyor.

Türkiye’de yaklaşık 9.6 milyon kişi diyabetle yaşıyor. Bu, yetişkin nüfusun yüzde 16,5’ine denk geliyor. Ancak her iki kişiden biri diyabet hastası olduğunu bilmiyor. 2024 yılında Türkiye’de diyabete bağlı harcamalar 13.6 milyar Euro’yken, harcamaların büyük kısmı, geç teşhis ve komplikasyonlara bağlı sağlık giderlerinden oluşuyor.
Erken teşhis ve bireye özel tedavi yaklaşımları, diyabetle ilişkili sağlık ve sosyal yüklerin azaltılmasında kritik rol oynuyor.

Sporla farkındalık oluşturmak
Takımın farkındalık çalışmaları yarış alanının çok ötesine uzanıyor. Takım sporcuları ve elçileri, her yıl dünyanın dört bir yanındaki hastaneler, okullar ve toplum merkezlerinde diyabetle yaşam hikâyelerini paylaşarak binlerce kişiyle birebir temas kuruyor. Sadece 2024 yılında 120’den fazla fiziksel ve çevrimiçi etkinliğe katılan takım, diyabetle yaşam hakkında umut ve bilinç oluşturmaya devam etti.

Takımın, hem diyabet topluluğu hem de profesyonel bisiklet camiası içinde en yüksek sosyal medya etkileşim oranlarına sahip ekiplerden biri olduğu belirtildi. 8 milyonu aşkın takipçiye ulaşan takım, dijital kanallar aracılığıyla diyabetle yaşayan bireyleri ilham vermek, eğitmek ve güçlendirmek amacıyla içerikler üretiyor. Takımın bu çabasını yansıtan mesajı ise "Diyabet bizi tanımlamaz, bize güç verir."

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Biber doğrarken elde oluşan yanma için etkili yöntemler

Biber doğrarken elde oluşan yanma için etkili yöntemler

Biber doğrarken elde yanmaya neden olan kapsaisin maddesi, yağda çözünen bir bileşen. Bu nedenle elleri yalnızca suyla yıkamak acıyı hafifletmiyor. Uzmanlara göre, evde uygulanabilecek bazı pratik yöntemler kapsaisinin etkisini azaltabiliyor. Yağ bazlı çö

Siirt’te ilk kez total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi

Siirt’te ilk kez total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde, daha önce diz protezi ameliyatı geçiren ve zamanla ağrı ile hareket kısıtlılığı gelişen hastaya total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi. Sol dizinden daha önce protez

Solaklık ne hastalık ne üstünlük!

Solaklık ne hastalık ne üstünlük!

Solaklığın, genetik ve gelişimsel süreçlerin etkisiyle ortaya çıkan doğal bir özellik olduğunu aktaran Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, solaklık ve beyin ilişkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Solak olmak daha zeki veya üretkem olmak anlamına gelmiyor

Ticaret Bakanlığı yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde denetimlerini artırdı

Ticaret Bakanlığı yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde denetimlerini artırdı

Ticaret Bakanlığı, 2025-2026 eğitim-öğretim yılı öncesinde kırtasiye, okul çantası ve okul kıyafetlerine yönelik denetimlerini yoğunlaştırdı. Güvensiz olduğu belirlenen ürünlerin piyasaya arzı yasaklanırken, ürünlerin toplatılması ve sorumlu firmalara ida

Uzmanı uyardı: Sedef hastalığı bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebiliyor

Uzmanı uyardı: Sedef hastalığı bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebiliyor

Ağustos Sedef Hastalığı Farkındalık Ayı kapsamında sedef hastalığına ilişkin bilgilendirmede bulunan Aydeniz, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen hastalığın ciltte görülen belirtilerin ötesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Aydeniz, "

Beyin sağlığı anne karnında başlıyor!

Beyin sağlığı anne karnında başlıyor!

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Polat, dünya nöroloji otoritelerinin benimsediği yeni yaklaşım doğrultusunda, hastalıkları tedavi etmekten çok beyin sağlığını yaşam boyu korumaya odaklanan koruyucu nöroloji anlayışı ve bunun için uygulanması gereken bilims

Yozgat'ta 63 yaşındaki prostat kanseri hastası kapalı yöntemle ameliyat edildi

Yozgat'ta 63 yaşındaki prostat kanseri hastası kapalı yöntemle ameliyat edildi

Yozgat Şehir Hastanesi'nde ilk kez laparoskopik (kapalı) yöntemle prostat kanseri ameliyatı yapıldı. Yaklaşık 3 saat süren operasyonun ardından 63 yaşındaki hasta, ameliyatın üçüncü gününde taburcu edildi. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Fatih Kocamanoğlu ve ekibi

Dr. Köse: Anne sütü bebeğin ihtiyacına göre hazırlanan en değerli gıdadır

Dr. Köse: Anne sütü bebeğin ihtiyacına göre hazırlanan en değerli gıdadır

1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası kapsamında anne sütünün bebek sağlığı üzerindeki hayati önemine dikkat çekiliyor. Uzmanlar, doğal bir bağışıklık kaynağı olan anne sütünün bebekler için en değerli besin olduğunu belirtiyor. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Hal

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
7
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
7
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
6
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
6
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
6
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
6
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
6
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
5
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
4
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
4
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
4
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
4
Eyüpspor Eyüpspor
3
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
1
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
1
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
1
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
0