Ticaret Bakanı Ömer Bolat, temmuz ayı dış ticaret verilerini değerlendirerek, “İhracatımız, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 13,8 artışla 22 milyar 510 milyon dolar oldu. İthalatımız aynı dönemde yüzde 7,8 düşüşle 29 milyar 805 milyon d...
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, temmuz ayı dış ticaret verilerini değerlendirerek, “İhracatımız, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 13,8 artışla 22 milyar 510 milyon dolar oldu. İthalatımız aynı dönemde yüzde 7,8 düşüşle 29 milyar 805 milyon dolara geriledi” dedi.
Ticaret Bakanı Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bakanlık ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) iş birliğinde oluşturulan temmuz ayına ilişkin geçici dış ticaret verilerini değerlendirdi. Verilere göre, mal ve hizmet ihracatının arttığını, ithalatın ise azalmaya devam ettiği bilgisini veren Bakan Bolat, temmuz ayı verilerine göre ihracatın, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 13,8 artışla 22 milyar 510 milyon dolar olduğunu bildirdi. Bolat, ithalatın ise aynı dönemde yüzde 7,8 düşüşle 29 milyar 805 milyon dolara gerilediğini kaydetti.
"Mayıs 2023’te 57,2 milyar dolar olan cari açığımız son 14 ayda tahminen 20 milyar dolar altına gerilemesine işaret ediyor"
Uyguladıkları politikalar ve atılan adımlarla ekonomi programının güçlü bir şekilde çalışmaya devam ettiğini gösterdiğini vurgulayan Bolat şunları kaydetti:
“2024 Ocak-temmuz ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 artışla 148 milyar 738 milyon dolar, ithalat ise yüzde 8,3 azalarak 198 milyar 676 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatımızın yıllıklandırılmış değeri de temmuz ayında 261,5 milyar dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı, Temmuz 2023’te yüzde 61,2 iken geçen ay yüzde 75,5’e yükseldi. Ocak-temmuz döneminde ise ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 65,9’ten yüzde 74,9’a yükseldi. Dış ticaret açığı, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 41,8 azalarak 7 milyar 295 milyon dolara geriledi. Dış ticaret açığımız, bu yılın ilk 7 ayında yüzde 32,4 azalışla 73 milyar 857 milyon dolardan 49 milyar 938 milyon dolara geriledi. 2024 yılı Temmuz itibariyle son 12 ayda yıllıklandırılmış dış ticaret açığı yaklaşık 39 milyar dolar azalarak 82,3 milyar dolara geriledi. Böylece Mayıs 2023’te 57,2 milyar dolar olan cari açığımız son 14 ayda tahminen 20 milyar dolar altına gerilemesine işaret ediyor.”
Paylaşımında, dış ticaret ve cari işlemlerde yaşanan dengeleme ve iyileşmenin, döviz rezervlerinin artmasına ve istikrarın güçlenmesine katkı yapacağını ifade eden Bolat, tüm ihracatçılara ve üreticilere teşekkür etti.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Batman'da düğün sezonuna tüm hazırlıklarını tamamlayarak giren hazır mobilya mağazası işletmecileri, bu yıl bekledikleri yoğunluğu yaşayamadıklarını söyledi. Sektör temsilcileri, geçen yıla göre satışlarda ciddi bir düşüş yaşandığını belirtirken, bu durum
Haziran ayında istihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre 227 bin kişi artarak 32 milyon 733 bine yükseldi. İstihdam oranı yüzde 0,3 puan artışla yüzde 48,9 oldu. İstihdam oranı erkeklerde yüzde 66,1, kadınlarda ise yüzde 32,0 olarak gerçekleşti. İşg
Son yıllarda e-ticaretin hızla büyümesi, sosyal medya üzerinden yürütülen influencer pazarlaması, yapay zekâ destekli içerikler ve hedefli reklam uygulamalarının yaygınlaşmasıyla birlikte gerçeği yansıtmayan indirim algısı ve yanıltıcı fiyat karşılaştırma
Ticaret Bakanlığı tarafından dijitalleşmeyle birlikte yaygınlaşan reklam uygulamalarına karşı tüketicilerin daha etkin korunması amacıyla hazırlanan "Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" 1 Ağust
Bursa Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve Bursa Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen "Kahramanmaraş Depreminden İş Sürekliliğine İlişkin Çıkarılan Derslerin Bursa'ya Yansıması" semineri; akademisy
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinin güven endeksi verilerini açıkladı. Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi, temmuz ayında bir önceki aya göre hizmet sektöründe yüzde 1,4, inşa
Dolar ve Euro yeni haftaya yükselişle başladı. Dolar bugün 47,30 TL bandının üzerinde hareket ediyor Spot
Altın piyasasında son dönemde yaşanan fiyat hareketliliği hem yatırımcıların hem de vatandaşların gündemindeki yerini koruyor. Küresel gelişmelerin etkisiyle dalgalanan altın fiyatları, yatırım kararlarının yanı sıra emlak ve otomotiv gibi farklı sektörle
İstanbul Valiliğinden dolandırıcılık uyarısı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük