Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, 2028 yılı ihracat hedefinin 308,5 milyar dolar olduğunu belirterek, Türkiye’nin dünya ihracatındaki payını en az iki katına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. “Uluslararası Ticarette Dönüşüm, Türkiye
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, 2028 yılı ihracat hedefinin 308,5 milyar dolar olduğunu belirterek, Türkiye’nin dünya ihracatındaki payını en az iki katına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
“Uluslararası Ticarette Dönüşüm, Türkiye’nin İhracat Vizyonu” konulu konferansta konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatçılara yönelik finansman desteklerinin sürdüğünü ifade etti.
Geçen yıl firmalara 126 milyar lira kefalet sağladıklarını belirten Gültepe, Türk Ticaret Bankası’nın 2023 yılında İhracatı Geliştirme AŞ tarafından satın alındığını hatırlatarak, üretici ve ihracatçılara finansman desteği sunmaya devam ettiklerini söyledi. Türkiye genelinde 16 şube ile hizmet verdiklerini kaydeden Gültepe, 2025 yılında yaklaşık 85 milyar lira kredi sağlandığını, 2026 hedefinin ise 120 milyar liranın üzerine çıkmak olduğunu ifade etti.
Küresel ticaret hacminin savaşlara rağmen büyümeye devam ettiğini dile getiren Gültepe, geçen yıl 26,3 trilyon dolarlık dünya ticaretinden Türkiye’nin yüzde 1,01 pay aldığını belirtti. Türkiye’nin ihracatta daha üst sıralara çıkma potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Gültepe, 2025 yılında 273 milyar dolarlık ihracatla dünyanın en büyük 31’inci ihracatçısı konumunda olduklarını söyledi.
Pandemi sonrası dönemde Türkiye’nin üretim ve ihracatta güçlü bir performans sergilediğini belirten Gültepe, 2021 ve 2022 yıllarını ihracat açısından kırılım dönemi olarak değerlendirdi. Son üç yılda düşük kur ve yüksek faiz politikalarının ihracat artışını sınırladığını ifade eden Gültepe, üretim odaklı politikalarla birlikte Türkiye’nin aylık çift haneli ihracat artışı gerçekleştirebilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi.
Geçen ay üç yıl aradan sonra tüm sektörlerin çift haneli büyüme kaydettiğini açıklayan Gültepe, yüzde 22,5’lik artışın Türkiye’nin üretim gücünü ortaya koyduğunu belirterek, “Biz bunu yapabiliriz, potansiyelimiz yüksek” dedi.
Programda konuşan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ise Malatya’nın kuru kayısı ihracatında önemli bir üretim ve ticaret merkezi olmaya devam ettiğini söyledi. 2026 yılının ilk çeyreğinde 7 bin tonun üzerinde kuru kayısı ihracatı gerçekleştirildiğini belirten Özcan, yaklaşık 66 milyon dolarlık gelir elde edildiğini ifade etti. Özcan, sezonun ilk 8 aylık döneminde ise 22 bin 414 ton kuru kayısı ihracatı yapıldığını ve yaklaşık 198 milyon dolar gelir sağlandığını kaydetti.
Malatya kayısısının dünya pazarındaki gücünü koruduğunu belirten Özcan, 2026 yılı hedeflerinin 100 bin ton ihracat ve 750 milyon dolar gelir olduğunu söyledi.
Program sonunda Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan tarafından, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe’ye Malatya Ticaret Borsası tarafından İngilizce hazırlanan “Malatya Apricot” kitabı ile AB Coğrafi İşaret Belgeli Malatya kayısısı hediye edildi.
MHA Malatya Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Edinilen bilgilere göre kaza, Anadolu Otoyolu’nun Dilovası mevkisi Ankara istikameti Liman Kavşağı yakınlarında meydana geldi. B.K. yönetimindeki yabancı plakalı mobilya yüklü tır, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu bariyerlere çarparak
Axios, Trump’ın bazı danışmanlarının Netanyahu’nun siyasi geleceği ve işgal yönetiminde kurulabilecek yeni hükümetin Washington’ın bölgesel planlarına etkisi konusunda farklı düşündüğünü yazdı. Trump, 27 Ekim’de yapılması planlanan işgal seçimleri öncesin
ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, seyahat uyarısının güncellendiği ancak uyarı seviyesinde ve risk göstergelerinde değişiklik yapılmadığı belirtildi. Açıklamada, "ABD vatandaşlarına suç, terör, kaçırılma, kara mayınları ve silahl
Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen panelde, çocukların adli süreçlerdeki konumları, ceza sorumlulukları ve çocuk odaklı adalet anlayışının geliştirilmesi ele alındı. Akademisyen, yargı mensuplarını ve hukuk camiasının temsilcileri
24 Ekim 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Kurumlar Arası Geçici Görevlendirme Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile kamu kurumları arasındaki geçici görevlendirmelerde köklü değişiklikler yapıldı. Öne çıkan düz
Ürdün’ün Kerek vilayetinde, Hmood kasabasındaki bir kilisede cuma günü gerçekleştirilen cenaze törenine yönelik silahlı saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 9’a çıktı. Hastanelerde tedavi gören yaralılardan birinin daha yaşamını yitirmesiyle bilanço ağ
HÜDA PAR Elazığ 5. Olağan Kongresi’nde konuşan İl Başkanı Metin Suiçer, yeni dönemde de vatandaşların sorunlarını gündeme taşımaya ve çözüm için ilgili kurumlar nezdinde girişimlerde bulunmaya devam edeceklerini ifade etti. Kendilerine duyulan güven dolay
Diyanet-Sen Genel Başkan Yardımcısı Nazif Kocaçoban ve Diyanet-Sen Batman Şube Başkanı Muhammed Macit Sütçü, Umut Kervanı tarafından ihtiyaç sahibi ve yetim ailelere destek amacıyla düzenlenen kermesi ziyaret etti. Kermes alanını gezen Kocaçoban ve Sütçü,
Axios: Washington, Orta Doğu planı için Netanyahu sonrasını düşünüyor
2026-KPSS Ortaöğretim bugün yapılacak
03Japonya'da 7 büyüklüğünde deprem
04Kocaeli'de trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı
05Meteoroloji'den uyarı: Bazı bölgelerde yağış ve sis bekleniyor
06Malatya’da Anne Kız Aynı Okulda KPSS Heyecanı Yaşadı
07"Melayê Cizîrî" paneli katılımcıları: "Bu tür programlar ilim ve irfanımıza yeniden dönmemiz açısından çok önemli"
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Kocaeli̇spor
Erzurumspor Fk
Arca Çorum Fk
Corendon Alanyaspor
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Göztepe A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor