ABD Başkanı Donald Trump, İskoçya’da AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ABD ile AB’nin bir ticaret anlaşmasının genel hatları üzerinde anlaştıklarını açıkladı. Trump, "Otomobiller ve diğer tüm...
ABD Başkanı Donald Trump, İskoçya’da AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ABD ile AB’nin bir ticaret anlaşmasının genel hatları üzerinde anlaştıklarını açıkladı. Trump, "Otomobiller ve diğer tüm ürünler için tek tip yüzde 15’lik gümrük vergisi konusunda anlaştık" dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, İskoçya’nın batısındaki Turnberry’de bulunan golf tesisinde Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Trump, 27 üyeli Avrupa Birliği’nden yapılan ithalatlara yüzde 15 oranında genel bir gümrük vergisi uygulanması konusunda anlaşma sağladıklarını duyurdu. Bu hamle, ABD ile AB arasında ticaret konusunda aylardır süren anlaşmazlığı sona erdirdi.
"Çok büyük miktarda askeri teçhizat satın almayı da kabul ediyorlar"
Trump, "Avrupa Birliği, ABD’den 750 milyar dolar tutarında enerji satın almayı kabul edecek. Ayrıca halihazırda yaptıkları yatırımlara ilave olarak ABD’ye 600 milyar dolar daha yatırım yapmayı kabul ediyorlar. Yani büyük bir yatırım söz konusu. Ayrıca ülkelerini sıfır gümrük vergisiyle ticarete açmayı kabul ediyorlar. Bu çok büyük bir gelişme. Tüm Avrupa ülkeleri, ABD ile sıfır tarifeyle ticarete açılacak. Bunun yanı sıra, çok büyük miktarda askeri teçhizat satın almayı da kabul ediyorlar. Bu miktarın ne olacağını henüz bilmiyoruz ama iyi haber şu ki, dünyanın en iyi askeri ekipmanlarını biz üretiyoruz" dedi.
Avrupa’nın ABD’den silah alımlarının yüz milyarlarca dolar olacağını ifade eden Trump, anlaşmanın Avrupa tarafının 750 milyar dolarlık enerji alımı, 600 milyar dolarlık yatırım ve ülkelerin sıfır tarifeyle ABD ürünlerine açılması olduğunu vurguladı.
"Tek tip yüzde 15’lik gümrük vergisi konusunda anlaştık"
Anlaşmanın ABD ayağına da değinen Trump, "Otomobiller ve diğer tüm ürünler için tek tip yüzde 15’lik gümrük vergisi konusunda anlaştık" ifadelerini kullandı. Trump, AB ile sağlanan anlaşmayı şimdiye kadar yapılan en büyük anlaşma olarak nitelendirdi.
"Bu, bir nevi ortaklık ilişkisi"
Anlaşmaya nasıl bu kadar hızlı bir şekilde ulaşıldığına ilişkin soru üzerine Trump, her iki tarafın da anlaşmak istemesi nedeniyle böyle bir sonuç elde edildiği cevabını verdi. Trump, "Bu, bizi birbirimize daha da yakınlaştıracak. Bence bu anlaşma bizi gerçekten çok yakınlaştıracak. Aslında bir nevi ortaklık ilişkisi bu" dedi.
Çelik ve alüminyuma uygulanacak tarifelere ilişkin soru üzerine Trump, bu tarifelerin dünya genelinde olduğu üzere ayrı tutulacağı ve mevcut uygulamanın devam edeceğini ifade etti. ABD’nin Avrupa’ya en çok satacağı ürünlerin başlangıçta otomobiller ve ardından tahıl ürünleri olacağını ifade eden Trump, Avrupa halkının da artık daha fazla seçeneği olacağını ifade etti.
"Çok büyük bir anlaşma"
AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen ise, "Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında bir ticaret anlaşması sağladık ve bu gerçekten çok önemli ve çok büyük bir anlaşma. Bu, istikrar ve öngörülebilirlik getirecek ki bu, Atlantik’in her iki yakasındaki işletmeler için son derece önemli" dedi.
Von der Leyen, "Yüzde 15 oranında, her şeyi kapsayan genel bir gümrük vergisi uygulanacak. Sayın Başkan’ın az önce bahsettiği yatırımlar, ABD’ye yönlendirilecek ve yapılan bu alımlar da buna dahil. Avrupa pazarı temelde artık açık. Bu pazar, 450 milyon kişiden oluşuyor. Bu nedenle bu çok iyi bir anlaşma. Çok büyük bir anlaşma" ifadelerini kullandı.
Müzakerelerin çok zorlu geçtiğini söyleyen Von der Leyen, "En başından bunun böyle olacağını biliyordum. Gerçekten zordu. Lakin her iki taraf için de iyi sonuçlara ulaştık. Bu nedenle tekrar tebrikler ve çok teşekkürler" dedi.
"Rus gazı ve petrolünün yerini ABD’den alınacak sıvılaştırılmış doğal gaz, petrol ve nükleer yakıt alacak"
Trump ile görüşmenin ardından ayrı bir basın toplantısı düzenleyen AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, anlaşmaya ilişkin detaylar verdi. Yüzde 15’lik tarifenin net bir üst sınır oluşturduğunu, yani üzerine ekleme yapılamayacağını ve her şeyi kapsadığını ifade eden Von der Leyen, "Bu durum, vatandaşlarımız ve işletmelerimiz için çok daha fazla netlik sağlar ve bu da günümüzde son derece kritik bir husustur" dedi.
Bir dizi stratejik ürün için ise sıfıra karşı sıfır tarife konusunda anlaştıklarını açıklayan Von der Leyen, "Bu ürünler arasında tüm uçaklar ve parçaları, belirli kimyasallar, bazı genel ilaçlar, yarı iletken ekipmanları, bazı tarım ürünleri, doğal kaynaklar ve kritik hammaddeler yer alıyor" dedi.
Bu listeye daha fazla ürün eklemek için çalışacaklarını açıklayan Von der Leyen, "ABD enerji ürünlerinin satın alınması, arz kaynaklarımızı çeşitlendirecek ve Avrupa’nın enerji güvenliğine katkıda bulunacak. Rus gazı ve petrolünün yerini ABD’den alınacak sıvılaştırılmış doğal gaz, petrol ve nükleer yakıt alacak" dedi.
Von der Leyen, "Bu anlaşma sayesinde en büyük ihracat pazarımıza erişimimizi güvence altına alıyoruz. Aynı zamanda, pazarımızda Amerikan ürünlerine daha fazla erişim sağlayacağız. Bu Avrupalı tüketicilerin yararına olacak ve şirketlerimizin de rekabet gücünü artıracak" ifadelerini kullandı.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ
Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme
Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ
İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo
İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi
Pütürge’de Silah Operasyonu: 1 Tutuklama
Yağış Kazayı Getirdi: Yolcu Minibüsü Şarampole Devrildi
03Malatya’da Rekor Uyuşturucu Operasyonu: 166 Bin Sentetik Hap Ele Geçirildi
04Vali Yavuz: “Uyuşturucuya Karşı Gece Gündüz Mücadele Ediyoruz”
05Büyükşehir Belediyesi’nden Spora Emek Verenlere Vefa Gecesi
06Sadıkoğlu’ndan Hak Ediş Çağrısı: “Ödemeler Bayram Öncesi Yapılsın”
07Selçuklu Taziye Evinde Sona Gelindi
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük