MENÜ

Trump, AB Komisyonu Başkanı Leyen ile İskoçya’da bir araya geldi

ABD Başkanı Donald Trump, ABD ile AB arasında ticaret anlaşmasını görüşmek için İskoçya’da AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile bir araya geldi. Görüşme öncesinde Trump, "Umarım bir anlaşma yaparız, bunu istiyorum. Her iki taraf iç...

Yayınlanma: 27 Temmuz 2025 17:40 Güncelleme: 09 Eylül 2025 15:02
Trump, AB Komisyonu Başkanı Leyen ile İskoçya’da bir araya geldi

ABD Başkanı Donald Trump, ABD ile AB arasında ticaret anlaşmasını görüşmek için İskoçya’da AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile bir araya geldi. Görüşme öncesinde Trump, "Umarım bir anlaşma yaparız, bunu istiyorum. Her iki taraf için de iyi olur. Bence anlaşma ihtimali yüzde 50" dedi.
ABD Başkanı Donald Trump ile Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD ile AB arasında ticaret anlaşmasını sonuçlandırmak üzere İskoçya’da bir araya geldi. İki lider, Trump’ın İskoçya’nın batısındaki Turnberry’de bulunan golf tesisinde gerçekleştirilen görüşme öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen ve ABD Başkanı Trump, AB ile ABD arasında ticaret hacmi açısından dünyanın en büyük ticari ilişkisine sahip olduklarını ve bir ticaret anlaşması imzalanması durumunda bunun bu zamana kadar imzalanmış en büyük anlaşma olacağını ifade etti. AB ile ticaret anlaşması yapma ihtimalinin yüzde 50 olduğunu ifade eden Trump, "Ursula’nın da muhtemelen yüzde 50 diyeceğini düşünüyorum. Umarım bir anlaşma yaparız, bunu istiyorum. Her iki taraf için de iyi olur. Bence anlaşma ihtimali yüzde 50" dedi.

"1 Ağustos herkes için geçerli, tüm anlaşmalar 1 Ağustos’ta başlıyor"
ABD’nin Avrupa ile ticarette oldukça fazla sorun yaşadığını ifade eden Trump, bu meselenin çözüldüğünü görmek isteyeceğini belirtti. Tarifelerin yürürlüğe girme tarihinin 1 Ağustos olacağını yineleyen Trump, "1 Ağustos herkes için geçerli, tüm anlaşmalar 1 Ağustos’ta başlıyor. Çelik ve alüminyum hariç. Bu ikisi için zaten hemen hemen herkese yüzde 50 gümrük tarifesi uyguluyoruz. Yalnızca bu tarifeler üzerinden çelik ve alüminyumdan yüz milyarlarca dolar topladık, bunu rakamlarda görebilirsiniz. Son aylarda muazzam miktarda para geldi ve hızlı bir şekilde geliyor. Bu adil bir durum. Birçok çelik fabrikası, alüminyum tesisi inşa ediliyor. Aynı zamanda yapay zeka tesisleri ve otomobil fabrikaları inşa ediliyor ya da edilecek. Çünkü firmalar bu tarifeleri ödemek istemiyor. Tarifeden kaçınmanın en iyi yolu tesisinizi Amerika’da kurmak" dedi.

"Kapılarını ABD ürünlerine açmaları gerekiyor"
Avrupa’nın pazarını ABD ürünlerine açması konusundaki beklentisine ilişkin soru üzerine Trump, "Kapılarını ABD ürünlerine açmaları gerekiyor. Biz, Avrupa ürünlerine açığız ve bu hep böyle oldu. Neredeyse hiçbir ürüne, ‘Bunu satamazsınız’ demiyoruz. Belki çipler konusunda biraz sorun olabilir ama bu ayrı bir kategori. Avrupa çok kapalı. Biz Avrupa’ya otomobil satamıyoruz, tarım ürünlerini de büyük ölçüde satamıyoruz. Kendi çiftçilerinin üretmesini, kendi otomobil firmalarının satmasını istiyorlar" dedi.

"ABD, Gazze’ye gıda yardımı için 60 milyon dolar verdi"
ABD’nin İsrail’in Gazze’ye daha fazla gıda geçişine izin vermesi için ne yapabileceğine ilişkin soruya Trump, ABD’nin iki hafta önce Gazze’ye gıda yardımı için 60 milyon dolar verdiğini fakat bunun gözardı edildiğini söyledi. Trump, "Bu korkunç bir şey. En azından birinin çıkıp ‘Teşekkür ederim’ demesini beklersiniz. Başka hiçbir ülke hiçbir şey vermedi" dedi.

"İsrail bir karar vermek zorunda kalacak"
Hamas’ın elindeki esirler konusuna da değinen Trump, Hamas’ın esirleri teslim ettikten sonra her şeyin biteceğini hissettiğini ileri sürdü. Rutin görüşmeler sürerken Hamas’ın birden esirleri vermeme kararına döndüğünü ifade eden Trump, "Bu nedenle İsrail nihayetinde bir karar vermek zorunda kalacak" dedi.

"Bunu söylemek için ne kadar aptal olmak gerek"
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Gazze’ye yardım girişi konusunu görüşüp görüşmediği sorusu üzerine Trump, "Evet, kendisiyle pek çok konuyu görüştüm. İran meselesi hakkında da görüştüm. Bence İran, söylemleriyle, açıklamalarıyla çok saldırgan davranıyor. Gerçekten çok saldırganlar. Ağır bir darbe aldılar ama sanırım bunun farkında bile değiller. Gerçekten, farkında olduklarını düşünmüyorum" dedi.
Trump, "Halen uranyum zenginleştirme hakkında konuşuyorlar. Böyle bir şeyi kim yapar? Bu kadar kötü bir şeyden yeni çıktıktan sonra halen zenginleştirme yapmaya devam etmek istiyoruz diyorlar. Kim böyle bir şey söyler? Bunu söylemek için ne kadar aptal olmak gerek? Bu nedenle bunun olmasına izin vermeyeceğiz. Buna izin vermiyoruz" dedi.
Gazze’ye yardım konusundaki ısrarlı soruların ardından Trump, "Bu konuyu elbette önemsiyorum. ABD, Gazze için daha fazla yardım sağlayacak. Ama başka ülkelerin de katılmasını istiyoruz. Bugün Avrupa Birliği’ne de bunu dile getireceğiz" dedi.

"Çin ile bir anlaşmaya çok yakınız"
Trump, Çin ile bir ticaret anlaşmasına varmaya yakın olduklarını belirterek, "Çin ile bir anlaşmaya çok yakınız. Çin’le gerçekten bir anlaşma yaptık sayılır ama bunun nasıl sonuçlanacağını göreceğiz” dedi.

"Başarırsak, en büyük anlaşma olacak"
AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen de görüşmeyi dört gözle beklediğini ifade ederek, "Ekibimiz asıl zorlu kısmı halletti ama şimdi iş bize düşüyor. Eğer başarılı olursak, sanırım bu her birimizin şimdiye kadar yaptığı en büyük anlaşma olacak" dedi.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Trump’ın İran’a sunduğu 15 maddelik planın detayları ortaya çıktı

Trump’ın İran’a sunduğu 15 maddelik planın detayları ortaya çıktı

ABD ve İsrail medyasına göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın savaşı sona erdirmek için İran’a sunduğu 15 maddelik planda, "Tahran yönetiminin Natanz, İsfahan ve Fordow nükleer tesislerini sökmesi, her türlü zenginleştirme faaliyetine son vermesi, balistik fü

KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Akar’ı kabul etti

KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Akar’ı kabul etti

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman’la görüştü.TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, dün geldiği KKTC’de temaslarını sürdürüyor. Akar, sabah saatlerinde KKTC Cumhur

Danimarka’da iktidardaki Sosyal Demokratlar Partisi, parlamentoda çoğunluğu sağlayamadı

Danimarka’da iktidardaki Sosyal Demokratlar Partisi, parlamentoda çoğunluğu sağlayamadı

Danimarka’da Başbakan Mette Frederiksen liderliğindeki Sosyal Demokratlar Partisi, dün yapılan seçimden birinci çıktı, ancak parlamentoda çoğunluğu sağlayamadı. Hiçbir partinin tek başına iktidar için gerekli sandalyeye ulaşamaması sonucunda gözler koalis

CHP’li başkandan galoşlu fidan dikimi

CHP’li başkandan galoşlu fidan dikimi

Denizli Yeşilköy Ortaokulu 1980-1986 dönemi mezunları yıllar sonra hatıra ormanı oluşturmak için bir araya gelirken, fidan dikimi sırasında ayakkabısının kirlenmemesine özen gösteren CHP Merkezefendi İlçe Başkanı Müjdat İlhan galoş giydi.1980-1986 yılları

ABD basını: "Türkiye, Mısır ve Pakistan’ın 48 saat içinde İslamabad’da bir ABD-İran görüşmesi için ısrarcı"

ABD basını: "Türkiye, Mısır ve Pakistan’ın 48 saat içinde İslamabad’da bir ABD-İran görüşmesi için ısrarcı"

ABD basını, adı açıklanmayan yetkililere değinerek Türkiye, Mısır ve Pakistan’ın 48 saat içinde İslamabad’da bir ABD-İran görüşmesi düzenlenmesi için taraflara baskı yaptığını yazdı.ABD Başkanı Donald Trump, İran ile görüşmeler yapıldığını iddia ederken İ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Birilerinin bizi çekmek istediği tuzaklara düşmüyoruz. Tedbirli, temkinli, soğukkanlı şekilde sükûneti elden bırakmadan kardeşlik ve komşuluk hukukuna riayet ederek süreci yönetiyoruz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Birilerinin bizi çekmek istediği tuzaklara düşmüyoruz. Tedbirli, temkinli, soğukkanlı şekilde sükûneti elden bırakmadan kardeşlik ve komşuluk hukukuna riayet ederek süreci yönetiyoruz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Birilerinin bizi çekmek istediği tuzaklara düşmüyoruz. Tedbirli, temkinli, soğukkanlı şekilde sükûneti elden bırakmadan kardeşlik ve komşuluk hukukuna riayet ederek süreci yönetiyoruz."

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Akar: "Kıbrıs meselesi milli meseledir"

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Akar: "Kıbrıs meselesi milli meseledir"

Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, temaslarda bulunmak üzere geldiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) yaptığı açıklamada, "Bizim her zaman her yerde söylediğimiz gibi, bütün platformlarda kullandığımız gibi K

Lübnan, İran büyükelçisini sınır dışı etti

Lübnan, İran büyükelçisini sınır dışı etti

Lübnan Dışişleri Bakanı Youssef Raggi, İran Büyükelçisi Muhammad Rıza Şeybani’nin "istenmeyen kişi" olarak ilan edildiği ve ülkeden sınır dışı edilmesi yönünde karar alındığını duyurdu.Lübnan yönetimi, İran’ın Beyrut Büyükelçisi Muhammad Rıza Şeybani’yi i

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 04:52
Güneş 06:15
Öğle 12:38
İkindi 16:07
Akşam 18:51
Yatsı 20:07

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
64
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
60
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
60
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
52
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
43
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
43
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
35
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
33
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
33
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
31
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
30
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
30
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
25
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
25
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
24
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
23
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
22
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
17