ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın tasfiye sürecini başlattı.ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, Elon Musk’ın başında olduğu Hükümetin Verimliliği Departmanı’nın yürüttüğü maliyet düşürme operasyonu...
ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın tasfiye sürecini başlattı.
ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, Elon Musk’ın başında olduğu Hükümetin Verimliliği Departmanı’nın yürüttüğü maliyet düşürme operasyonu kapsamında ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın tasfiye sürecini başlattı.
ABD basının adı açıklanmayan USAID yetkililerine dayandırdığı haberlerde, kaynakların binlerce yerel çalışan ile yurt dışında görevli ABD’li diplomat ve memurların işten çıkarılacağını doğruladığı ifade edildi. Yetkililerden biri, "Bu kesinlikle son kapanış. Ajansın iş gücünün tamamı tasfiye ediliyor" ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz cuma günü Kongre’ye iletilen bilgilendirme notunda, USAID’in neredeyse tüm personelinin eylül ayı sonuna kadar işten çıkarılacağı, tüm denizaşırı ofislerin kapatılacağı ve bazı görevlerin Dışişleri Bakanlığı’na devredileceği belirtildi. Bu hamle, ABD’nin 60 yılı aşkın süredir yürüttüğü küresel kalkınma yardım faaliyetlerinde dönüm noktası anlamına geliyor.
Söz konusu tasfiye süreci ile ajansın tamamının "Reduction in Force" (RIF) prosedürü kapsamında kapatılmasının öngörüldüğü belirtildi.
Trump ve Musk’tan sert eleştiriler
ABD Başkanı Donald Trump ve Elon Musk’ın şubat ayında başlattığı reform planı doğrultusunda, USAID’ın tüm faaliyetlerinin Dışişleri Bakanlığı bünyesinde yeniden yapılandırılması hedefleniyor. Trump, herhangi bir kanıt sunmaksızın ajansı "dolandırıcılık dolu" ve "radikal solcular tarafından yönetilen" bir yapı olarak tanımlamış, Musk ise USAID’ı "suç örgütü" olarak nitelendirmişti.
5 binden fazla kalkınma ve insani yardım programı askıya alındı
USAID’in tasfiyesi kapsamında şimdiye kadar binlerce çalışan idari izne çıkarıldı, yüzlerce personelin sözleşmesi iptal edildi ve dünya genelinde 5 binden fazla kalkınma ve insani yardım programı askıya alındı. Bu durum, özellikle kriz bölgelerinde yardım faaliyetlerine ciddi darbe vurmuş durumda.
Küresel yardım ağı çöküyor
Kongre Araştırma Servisi’ne göre, USAID 60’tan fazla ülkede faaliyet gösteriyor ve bütçesinin önemli bir kısmı insani yardım, sağlık, eğitim ve altyapı programlarına aktarılıyor. En çok yardım alan ülkeler arasında Ukrayna, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Ürdün ve Gazze Şeridi gibi kriz bölgeleri yer alıyor.
USAID’in insan kaynakları biriminin geçtiğimiz günlerde bölge ofisleriyle yaptığı bir telekonferans görüşmesinde, yerel olarak istihdam edilen 10 binden fazla yabancı çalışana ağustos ayında işten çıkarılma bildirimi gönderileceği aktarıldı. Aynı bildirimin, USAID adına yurtdışında görev yapan ABD’li diplomatlar ve devlet memurlarına da iletileceği ifade edildi.
Basına sızan telekonferans görüşmesi, ajansın yurtdışı görev gücünün tamamının görevden alınacağını doğrularken, "Her pozisyon elendi; ajansın yüzde 100’ü ya tasfiye edildi ya da edilecek" ifadeleri yer aldı. Telekonferansta ayrıca, personelin, hak ettikleri tüm özlük haklarını alabilmeleri için sürece dikkatle yaklaşmaları gerektiği belirtildi.
USAID çatısı altında yurt dışında görevli 600’den fazla ABD’li diplomat bulunduğu belirtilirken, toplam kamu görevlisi sayısına dair net bir veri paylaşılmadı. Bu personelin büyük kısmının görevine temmuz ayında son verilmesi bekleniyor.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, temaslarda bulunmak üzere geldiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) yaptığı açıklamada, "Bizim her zaman her yerde söylediğimiz gibi, bütün platformlarda kullandığımız gibi K
Lübnan Dışişleri Bakanı Youssef Raggi, İran Büyükelçisi Muhammad Rıza Şeybani’nin "istenmeyen kişi" olarak ilan edildiği ve ülkeden sınır dışı edilmesi yönünde karar alındığını duyurdu.Lübnan yönetimi, İran’ın Beyrut Büyükelçisi Muhammad Rıza Şeybani’yi i
İran Cumhurbaşkanlığı, İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani’nin yerine Muhammed Bakır Zülkadir’in atandığını bildirdi.
AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, 8 kişinin yaralandığı kazayla ilgili olarak, "Yaralanan 59. Hükümet Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Atilla Koç’a, 66. Hükümet Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’a ve kazad
Antalya Muratpaşa Belediyesi Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü, evde bakım hizmetleri kapsamında 2025 yılında 2 bin 415 hastaya ulaştı. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, "Muratpaşa’mızda herkese uzanan bir el var. Kimse yalnız değil, biz varız" dedi.Beledi
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Almanya Dışişleri Bakanı Johann David Wadephul ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede savaşı sonlandırmaya yönelik devam eden çalışmalar değerlendirildi.
ABD Başkanı Donald Trump, "İran’ın ABD ve müttefiklerine yönelik tehditlere son vermek için bir şansı daha var. Umarım bu şansı kullanır" dedi.
İran Dışişleri Bakanı Arakçi: "ABD ile müzakere yok, sadece mesaj alışverişi var"
Uşak Valiliği firari hükümlünün ölümüyle ilgili açıklama yaptı
03İçinde altın bulunan çelik kasayı çaldı, polis evinde yakaladı
04Küçükçekmece’de havai fişek patlatan şüpheli yakalandı
05Endometriozis farkındalık ayı nedeniyle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü sarıya büründü
06Suların yükseldiği evinde mahsur kalan felçli adamın yardımına Kızılay ekipleri yetişti
07Hatay’da uyuşturucu satıcıların yönelik operasyon; 4 gözaltı
Yükleniyor...
00:00:00
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Kocaeli̇spor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Corendon Alanyaspor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
Hesap.com Antalyaspor
Kasimpaşa A.ş.
Zecorner Kayseri̇spor
İkas Eyüpspor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük