MENÜ

Türk Telekom Teknoloji ve İnovasyon Merkezi açıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Bu yıl sonuna kadar; fiber uzunluğumuzu yaklaşık 100 bin kilometre artırarak 750 bin kilometreye, genişbant abone sayımızı 106 milyonun üstüne, mobil abone sayımızı ise yaklaşık 102 milyona çıkarmayı hedef

Yayınlanma: 13 Mart 2026 16:28 Güncelleme: 14 Mart 2026 09:25
Türk Telekom Teknoloji ve İnovasyon Merkezi açıldı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Bu yıl sonuna kadar; fiber uzunluğumuzu yaklaşık 100 bin kilometre artırarak 750 bin kilometreye, genişbant abone sayımızı 106 milyonun üstüne, mobil abone sayımızı ise yaklaşık 102 milyona çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
Türk Telekom Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’nin açılışı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katılımıyla, Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı İsmail İlhan Hatipoğlu ve Türk Telekom CEO’su Ebubekir Şahin’in ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Bakan Abdulkadir Uraloğlu, açılış programında yaptığı konuşmada Türkiye’nin dijital dönüşüm süreci, fiber altyapının genişlemesi, mobil kullanım istatistikleri ve 5G teknolojisine geçiş planlarına dair değerlendirmelerde bulundu.
"Yılsonuna kadar fiber altyapı uzunluğumuzu 750 bin kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz"
Açılış programında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Cumhurbaşkanımızın vizyonu, AK Parti hükümetlerimizin kararlılığı ve Türk Telekom gibi uzman kurumlarımızın inançlı çalışmalarıyla dijital dönüşümde küresel bir oyuncu olma yolunda kararlılıkla ilerliyoruz. 2002 yılında genişbant internet abonemiz yoktu ve fiber optik kablo uzunluğumuz 81 bin 304 kilometreydi. Bugün fiber optik ağ altyapımız 657 bin kilometreye ulaştı. Genişbant internet abone sayımız 98,2 milyona, mobil abone sayımız ise 100 milyona yaklaştı. Mobil ve sabit hatlardan yaklaşık 82 milyar dakika konuşma trafiği gerçekleştiriyoruz. Avrupa’da ortalama aylık 494 dakika mobil kullanım süresiyle lider konumdayız. Bu yıl sonuna kadar; fiber uzunluğumuzu yaklaşık 100 bin kilometre artırarak 750 bin kilometreye, genişbant abone sayımızı 106 milyonun üstüne, mobil abone sayımızı ise yaklaşık 102 milyona çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
Fiber abone sayısına ilişkin de bilgi veren Bakan Uraloğlu, "Türkiye 39 Avrupa ülkesi arasında en çok haneye fiber altyapı ulaştıran il 3 ülke arasında yer almaktadır. Fiber abone sayısında da 4’üncü sıradadır" ifadelerini kullandı.
5G’ye geçişte fiber altyapının önemli bir unsur olduğuna dikkat çeken Uraloğlu, "5G’ye geçişte en kritik unsurlardan biri güçlü fiber altyapıdır. 5G’nin oluşturacağı yüksek hacimdeki veriyi sağlıklı bir şekilde taşıyabilmenin yolu baz istasyonlarının fiber ile buluşmasından geçmektedir. Bu kapsamda Türk Telekom, fiberdeki gücünü mobile taşımak amacıyla 2024 itibarıyla LTE mobil baz istasyonlarının yüzde 61’ini fiberle bağlı konuma getirmiştir" şeklinde konuştu.
Bakan Uraloğlu 5G’nin 1 Nisan 2026’da başlatılacağını hatırlatarak, "1 Nisan 2026 tarihinde ilk sinyalini alacağımız 5G hizmetlerini 2 yıl içerisinde ülkemizin her noktasına eriştirmeyi hedefliyoruz. 5G’ye geçişle birlikte mobil internet hızımız 10 kata yakın artacak; vatandaşlarımız daha hızlı, daha güvenilir ve daha kesintisiz bir haberleşme imkânına kavuşacak" diye konuştu.
"Türk Telekom Avrupa’nın ve Türkiye’nin 5G’ye en hazır operatörlerinden biri konumunda"
Türk Telekom’un 5G teknolojisine hazır operatörlerden biri olduğunu vurgulayan Bakan Uraloğlu, Türk Telekom Avrupa’nın ve Türkiye’nin 5G’ye en hazır operatörlerinden biri konumundadır. Fiberleşme seferberliğinde öncü rol üstlenen şirketimiz, 81 ilimizi kapsayan altyapısıyla 5G’ye hazırdır. Teknoloji ve İnovasyon Merkezi de bu konumunu güçlendirecek bir adımdır. Bu merkez, 5G’nin endüstriyel dönüşümden akıllı şehirlere, simülasyon teknolojilerinden ileri dijital deneyimlere kadar geniş yelpazede nasıl değer kattığını somut senaryolarla göstermeye imkan verecektir" şeklinde konuştu.
"Türkiye’nin 5G’ye en hazır operatörü olmanın sorumluluğuyla hareket ediyoruz"
Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı İsmail İlhan Hatipoğlu ise merkezin açılış töreninde yaptığı konuşmada, "5G teknolojisinin hayatımıza girmesine sayılı günler kaldı. Türk Telekom olarak biz de güçlü fiber altyapımız ve teknoloji yatırımlarımızla Türkiye’nin 5G’ye en hazır operatörü olmanın sorumluluğuyla hareket ediyoruz. ’Herkes için 5G’ anlayışıyla çıktığımız bu yolculukta hedefimiz; 5G’nin sunduğu imkânları ülkemizin rekabet gücü haline getirmektir. Türk Telekom Teknoloji ve İnovasyon Merkezi; 5G teknolojisinin sunduğu imkânlar ışığında; ülkemizin yerli ve milli teknoloji üretme kapasitesine değerli katkılar sağlayacak. Bu merkez, Türk mühendislerinin ortaya koyduğu çözümlerin test edildiği, geliştirildiği ve yeni iş birliklerinin doğduğu bir inovasyon ortamı oluşturacak" ifadelerini kullandı.
Şahin: "Türk Telekom olarak iletişimin her çağında olduğu gibi 5G çağının da öncüsüyüz"
Türk Telekom CEO’su Ebubekir Şahin, merkezin açılışına ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi: "Türk Telekom olarak Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik ediyor, geleceği şekillendirecek yeni nesil teknolojilerin hayata geçirilmesinde öncü çalışmalar yapıyoruz. Türk Telekom olarak iletişimin her çağında olduğu gibi 5G çağının da öncüsüyüz. Gayrettepe Genel Müdürlük Yerleşkemiz’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu’nun katılımıyla açtığımız Türk Telekom Teknoloji ve İnovasyon Merkezi ile 5G teknolojisinin sunduğu imkanları somut kullanım senaryoları ve gerçek zamanlı uygulamalarla deneyimlenebilir hale getiriyoruz. Merkezimiz, 5G’nin sunduğu yüksek hız, düşük gecikme ve yüksek kapasite gibi avantajların, endüstriyel dönüşümden akıllı şehir çözümlerine, simülasyon teknolojilerinden artırılmış gerçeklik çözümlerine kadar geniş bir yelpazede nasıl değer oluşturduğunu gerçek senaryolar üzerinden deneyimlemeyi mümkün kılıyor. Merkezimizde, milli teknoloji hamlesi vizyonumuz doğrultusunda çoğunlukla Türk mühendisler tarafından geliştirilen yerli dijital çözümler ile yerli girişimlerin ürünleri yer alıyor. Uzun yıllardır devam eden 5G’ye yönelik yatırımlarımız ve farklı alanlardaki öncü çalışmalarımızla 5G’ye en hazır operatör konumundayız. Türk Telekom Teknoloji ve İnovasyon Merkezi de bu hazırlıklarımızın somut bir yansıması olarak öne çıkıyor."
Akıllı üretim sistemleri, robotik uygulamalar, artırılmış gerçeklik çözümleri, uzaktan kontrol senaryoları, farklı endüstri ve sektörlerin dijital dönüşümüne yön veren yeni nesil teknolojilerin gerçek kullanım senaryolarıyla deneyimlenebileceği ‘Türk Telekom Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’nde, 5G teknolojisinin sunduğu düşük gecikme, yüksek hız ve gelişmiş bağlantı kabiliyeti uygulamalı örneklerle tanıtılıyor.
Türk Telekom Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’nin açılışında, alandaki çözümleri deneyimleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ulusal ulaşım ağının akıllandırılması çalışmaları çerçevesinde Türk Telekom’un yeni nesil teknolojilerle akıllı hale getirdiği 1915 Çanakkale Köprüsü Yönetim Merkezi’ne 5G bağlantısı üzerinden canlı bağlanarak yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi aldı.
ETİKETLER: Türk, Telekom, Teknoloji, İnovasyon, Merkezi
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Brent petrol 83,57 dolardan işlem görüyor

Brent petrol 83,57 dolardan işlem görüyor

Cuma günü 84,44 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, haftanın son işlem gününü 83,55 dolar seviyesinden tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı bugün saat 09.31 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 0,02 artışla 83,57 dolar oldu. Aynı saatler

Haftanın ilk işlem gününde altın ne kadar?

Haftanın ilk işlem gününde altın ne kadar?

Altın, geçen hafta yüzde 7'yi aşan yükselişinin ardından ons başına 4 bin 300 doların üzerinde tutunmaya çalışırken, ABD'den gelen zayıf istihdam verileri ve faiz beklentilerindeki değişim piyasaların yön arayışını güçlendiriyor. Eylül ayında 25 baz puan

ABD'de et yiyen bakteri alarmı: 5 kişi hayatını kaybetti

ABD'de et yiyen bakteri alarmı: 5 kişi hayatını kaybetti

ABD basınından Fox News'in aktardığı Louisiana Sağlık Bakanlığı verilerine göre yıl başından bu yana eyalette 9 Vibrio vulnificus vakası tespit edildi ve bunların 5’i ölümle sonuçlandı. Yetkililer, tüm vakaların açık yarası bulunan kişilerin deniz suyuna

Ticaret Bakanlığı 80 ülkeye yönelik 107 sektörel pazar araştırması hazırladı 

Ticaret Bakanlığı 80 ülkeye yönelik 107 sektörel pazar araştırması hazırladı 

Ticaret Bakanlığı, ihracatçıların hedef pazarlara ilişkin bilgiye erişimini kolaylaştırmak ve firmaların pazara giriş stratejilerine katkı sağlamak amacıyla hazırlanan sektörel pazar araştırmalarına ilişkin açıklama yaptı.  Bakanlıktan yapılan açıklamada,

E-Kolay İhracat Platformu dijital dönüşüm kategorisinde birincilik ödülü aldı 

E-Kolay İhracat Platformu dijital dönüşüm kategorisinde birincilik ödülü aldı 

Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye Yüzyılı vizyonunun "Ticarette Dijital Dönüşüm" hedefleri doğrultusunda hayata geçirilen E-Kolay İhracat Platformu (E-KİP), 11. Verimlilik Proje Ödülleri kapsamında "Kamu-Dijital Dönüşüm" kategorisinde birincilik ödülün

Türkiye ile Vietnam arasında hava ulaşımında yeni dönem

Türkiye ile Vietnam arasında hava ulaşımında yeni dönem

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye ile Vietnam arasında sivil havacılık alanındaki iş birliğini güçlendirecek Mutabakat Zaptı'nın imzalandığını duyurdu. Bakan Yardımcısı Enver İskurt'un katılımıyla gerçekleştirilen törende, mutabakat zaptına Sivil Ha

Fidan: Çiftçi artan maliyetler nedeniyle tarlasını ekemiyor

Fidan: Çiftçi artan maliyetler nedeniyle tarlasını ekemiyor

HÜDA PAR Suruç İlçe Başkanı Yunus Fidan, ilçede çiftçileri ziyaret ederek tarımsal üretimde yaşanan sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Artan girdi maliyetleri nedeniyle çiftçilerin üretim yapmakta zorlandığını belirten Fidan, birçok üreticinin

Oto galericileri: İkinci el piyasası neredeyse durma noktasında

Oto galericileri: İkinci el piyasası neredeyse durma noktasında

Batman'da ikinci el otomobil ticareti yapan galerici esnafı, son dönemde yaşanan durgunluğun sektörü olumsuz etkilediğini belirterek, piyasadaki belirsizliklerin alım satımı önemli ölçüde yavaşlattığını söyledi. İLKHA muhabirine konuşan esnaf, özellikle

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30