MENÜ

TURKA araç muayenesinde süreyi yarı yarıya düşürecek mobil istasyonları artıracak

15 Ağustos 2027’den itibaren araç muayene hizmetini devralacak olan TURKA’nın yol haritası açıklandı. İhaleyi kazanan girişimin ortağı ABD’li Opus’un CEO’su Lothar Geilen, hizmete 249 sabit istasyonla başlayacaklarını belirtti. Teknolojiyi daha yoğun kull

Yayınlanma: 13 Mart 2026 11:49 Güncelleme: 13 Mart 2026 10:40
TURKA araç muayenesinde süreyi yarı yarıya düşürecek mobil istasyonları artıracak
15 Ağustos 2027’den itibaren araç muayene hizmetini devralacak olan TURKA’nın yol haritası açıklandı. İhaleyi kazanan girişimin ortağı ABD’li Opus’un CEO’su Lothar Geilen, hizmete 249 sabit istasyonla başlayacaklarını belirtti. Teknolojiyi daha yoğun kullanarak muayene sürelerini kısaltmayı planladıklarını kaydeden Geilen, özellikle kamyon gibi uzun süren muayenelerde süreyi yarı yarıya azaltacağını söyledi. Şirket, ayrıca mobil istasyon sayısını da şartnamede belirtilen 75 adetin 3 katından fazla artırmayı planlıyor.

Türkiye’de araç muayene hizmetlerinde yeni bir dönem başlıyor. 15 Ağustos 2027 itibarıyla hizmeti devralacak TURKA, artırılmış kapasite, modern ekipman ve teknoloji odaklı süreç tasarımıyla kapsamlı bir dönüşüm hedefliyor.
İhaleyi 1,72 milyar dolarlık bedelle kazanan MOI Ortak Girişim Grubu’nun ABD’li ortağı Opus’un CEO’su Lothar Geilen, Türkiye ziyaretinde planlanan yeni yapıyı kamuoyuyla paylaştı. Geilen, Türkiye’de kurulacak yapının ölçek ve teknoloji açısından güçlü bir altyapıya dayanacağını ifade etti. "Türkiye’deki araç muayene programı aslında dünyadaki en büyük programlardan biri. Her yıl yaklaşık 13,5 milyon muayene yapılıyor ve muayene tekrarları ile 16 milyona ulaşıyor. Dünyada en yüksek araç muayenesi yapılan ülkeler arasına Türkiye de giriyor. Bu ölçeğe uygun, sürdürülebilir ve güçlü bir sistem kurmak istiyoruz" diyen Geilen, hizmete en az 249 sabit istasyonla başlamayı planladıklarını açıkladı. Bu istasyonlarda toplam 772 muayene hattının yer alacağını belirten Geilen şartnamede 75 adet olmasına rağmen 100 adet mobil istasyonun devreye alınacağını ve Ulaştırma Bakanlığı’nın görüşleri doğrultusunda, ihtiyaca paralel olarak bu sayının 250 mobil istasyona kadar ulaşabileceğini söyledi. Böylece toplam hat sayısının minimum 850’ye ulaşmasının hedeflendiğini vurgulayarak, mobil istasyon modelinin hizmetin ülke genelinde daha erişilebilir hale gelmesine katkı sağlayacağını dile getirdi.
2025 yılı içinde gerçekleşen en büyük satın alma işlemi
2025 yılı içinde gerçekleşen en büyük satın alma işlemi olarak kayda geçen süreci finansal olarak da değerlendiren Geilen, "Yeni nesil muayene istasyonu altyapısı kurulması kapsamında yapılacak toplam yatırımın büyüklüğü ve ulusal/global finansman piyasalarından sağlanacak finansman paketinin geri ödemeleri neticesinde yatırımın geri dönüşünün yaklaşık 13-14 yıl olmasını tahmin ediyoruz" dedi.
Yeni döneme kademeli yatırım planı
Ağustos 2027’ye kadar gerçekleştirilecek yatırımlara ilişkin bilgi veren Geilen, istasyon yatırımları, ekipman temini ve muayene uzmanlarının eğitimi gibi başlıklarda kapsamlı bir çalışma yürütüleceğini belirtti. Bu yatırımların kademeli biçimde devreye alınacağını kaydetti.
Bekleme süreleri yarıya yarıya azalacak
Yeni dönemde muayene sürelerinin kısaltılmasının öncelikli başlıklar arasında yer aldığına değinen Geilen, teknoloji ve otomasyon yatırımları sayesinde araç başına düşen muayene süresinde en az yüzde 10’luk bir azalma hedeflediklerini belirtti. Geilen, "Bekleme sürelerinin farkındayız. Teknolojiyi daha yoğun kullanarak muayene sürelerini kısaltmayı planlıyoruz. Özellikle kamyon gibi uzun süren muayenelerde süreyi 45 dakikalardan 20 dakikalara çekmek istiyoruz. Otomasyon ve yeni teknolojiler devreye girdikçe bu süreler daha da iyileşecek" ifadelerini kullandı.
"Elektrikli araçlara yönelik yeni teknolojiler getireceğiz"
Elektrikli araçların muayenesiyle ilgili olarak Geilen, "Bataryalı elektrikli araçlar geleneksel motorlu araçlar gibi muayene edilmek zorunda. Bu araçlarda da frenler, şanzıman, farlar var, egzoz gazı yok. Ancak kontrol edilmesi gereken bir batarya var. Bu nedenle bataryalı elektrikli araçların muayenesine yönelik yeni teknolojileri önümüzdeki dönemde Türkiye’ye getirmeyi dört gözle bekliyoruz" dedi.
İstihdam korunacak
İnsan kaynağının dönüşüm sürecinde önemli bir yer tuttuğunu belirten Geilen, TURKA’nın mevcut istihdamı koruyarak, çalışanların eğitimine ve teknik yeterliliklerinin artırılmasına yönelik programların devreye alınacağını söyledi.
Lothar Geilen, TURKA ile planlanan yeni sistemde, kapasite artışı, mobil istasyon modeli ve teknoloji yatırımlarıyla araç muayene hizmetlerinde daha hızlı ve erişilebilir bir yapı oluşturmayı hedeflediklerini, 15 Ağustos 2027’den itibaren araç muayene hizmetlerinde kapsamlı bir yenilenme sürecinin başlayacağını sözlerine ekledi.
ETİKETLER: TURKA, araç, muayenesinde, süreyi, yarı
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Merkez Bankası’nın toplam rezervleri azaldı

Merkez Bankası’nın toplam rezervleri azaldı

Merkez Bankası toplam rezervleri 6 Mart ile biten haftada 12 milyar 782 milyon dolar azaldı.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haftalık Para ve Banka İstatistikleri’ni açıkladı. Buna göre; Merkez Bankası toplam rezervleri 6 Mart ile biten haftada 12

Tekirdağ’da arıcılara ekipman desteği

Tekirdağ’da arıcılara ekipman desteği

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nce Süleymanpaşa’da düzenlenen programda 674 arı yetiştiricisine maske, körük ve eldiven desteği sağlandı.Süleymanpaşa ilçesindeki sebze ve meyve toptancı halinde gerçekleştirilen programda arı yetiştiricilerine yönelik malz

Eksun Gıda’nın 2025 yılı satış hasılatı 11,6 milyar TL oldu

Eksun Gıda’nın 2025 yılı satış hasılatı 11,6 milyar TL oldu

Eksun Gıda, 2025 yılına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. KAP’a yapılan bildirime göre; şirketin net satış hasılatı 11,6 milyar TL olarak gerçekleşti. Brüt kârı ise önceki yıla göre yüzde 20,1 artarak 1,2 milyar TL’ye, brüt kar marjı da yüzde 10,7 se

Merkez Bankası faizi değiştirmedi, yüzde 37’de sabit tuttu

Merkez Bankası faizi değiştirmedi, yüzde 37’de sabit tuttu

Merkez Bankası faizi değiştirmedi, yüzde 37’de sabit tuttu

Bakan Bolat: "Cari işlemler açığı son 3 yılda makul düzeylerde ve istikrarlı bir görünüm sergilemiştir

Bakan Bolat: "Cari işlemler açığı son 3 yılda makul düzeylerde ve istikrarlı bir görünüm sergilemiştir

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Küresel konjonktürde artan jeopolitik gerilimlere, savaşlara ve ticarette korumacılık uygulamalarındaki hızlı artışlara rağmen cari işlemler açığı son 3 yılda makul düzeylerde ve istikrarlı bir görünüm sergilemiştir" dedi.Bakan

Manisa’dan Lavender Robotics Takımı, FRC’de, Turknet altyapısı ile geleceği kodluyor

Manisa’dan Lavender Robotics Takımı, FRC’de, Turknet altyapısı ile geleceği kodluyor

Manisa’nın Kabazlı köyünde bir evin garajında başlayan robotik yolculuk, bugün uluslararası robotik sahnesine uzanan bir başarı hikâyesine dönüştü. Geleceği Tasarlayan Gençler Derneği bünyesinde kurulan Lavender Robotics Takımı, sınırlı imkanlarla başladı

MediaMarkt Türkiye Edremit’teki mağazasını yeni lokasyonuna taşıyor

MediaMarkt Türkiye Edremit’teki mağazasını yeni lokasyonuna taşıyor

MediaMarkt Türkiye, Balıkesir’in Edremit ilçesindeki mağazasını daha yeni konseptiyle yeni bir lokasyona taşıyor. Müşteri deneyimini bir üst seviyeye taşıyarak bölgedeki teknoloji tutkunlarına daha konforlu bir alışveriş ortamı sunmayı hedefleyen yeni mağ

MKE, Samsun’da temmuz ayında üretime başlayacak

MKE, Samsun’da temmuz ayında üretime başlayacak

Samsun Valisi Orhan Tavlı, Türkiye’nin savunma sanayindeki öncüsü Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) Anonim Şirketi’nin Samsun’daki fabrikasının temmuz ayında üretime başlayacağını açıkladı.Vali Orhan Tavlı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Şehit

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:14
Güneş 06:35
Öğle 12:41
İkindi 16:01
Akşam 18:38
Yatsı 19:54

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
61
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
57
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
54
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
46
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
42
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
42
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
33
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
32
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
30
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
30
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
27
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
25
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
24
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
24
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
22
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
21
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
20
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
14