MENÜ

Türkiye’de görülen kuzey ışıkları ilk kez kitaplaştırıldı

Gümüşhane’de Prof. Dr. Nafiz Maden, milattan sonra 333 yılından günümüze Anadolu tarihinde yazılı belgelere yansıyan kuzey ışıklarını 10 yıllık çalışmayla kayıt altına aldı.Gümüşhane Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nafiz Maden,

Yayınlanma: 30 Ocak 2026 09:07 Güncelleme: 30 Ocak 2026 11:55
Türkiye’de görülen kuzey ışıkları ilk kez kitaplaştırıldı
Gümüşhane’de Prof. Dr. Nafiz Maden, milattan sonra 333 yılından günümüze Anadolu tarihinde yazılı belgelere yansıyan kuzey ışıklarını 10 yıllık çalışmayla kayıt altına aldı.
Gümüşhane Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nafiz Maden, Anadolu’da görülen kuzey ışıklarını konu alan ‘Anadolu’da Kuzey Işıklarının Dansı’ kitabını yaklaşık 10 yıllık bir çalışmanın ardından tamamladı. 2016 yılından bu yana yürütülen araştırmalar kapsamında, milattan sonra 333 yılına kadar uzanan kuzey ışıkları gözlemlerine ilişkin tamamen Türkiye’ye özgü ilk kapsamlı veri tabanı oluşturuldu.
Prof. Dr. Maden, Doğu Romalı ve Bizanslı tarihçilerin bu doğa olayını kroniklerinde kayıt altına aldığını belirterek İstanbul başta olmak üzere Urfa ve Adana gibi şehirlerde ilk ve orta çağ dönemlerinde, Gümüşhane’de ise özellikle Cumhuriyet döneminde kuzey ışıklarının gözlemlendiğine dair gazete haberleri ve resmi kayıtların bulunduğunu ifade etti.

"Kayıtlar milattan sonra 333 yılına kadar uzanıyor"
Kitabın tarihsel boyutuna değinen Prof. Dr. Maden, "Türkiye’de kuzey ışıklarının ilk kaydedildiği dönem milattan sonra 333 yılına kadar uzanıyor. Doğu Romalı ve Bizanslı tarihçiler bu olayları kendi kroniklerinde kayıt altına almışlar. Biz de bu kaynaklara ulaşarak İstanbul başta olmak üzere Urfa, Adana gibi şehirlerde ilk çağ ve orta çağ dönemlerinde fecr-i şimali olaylarının gözlemlendiğini görüyoruz. Bu gözlemler çoğunlukla kıyamet, savaş ve büyük felaketlerle ilişkilendirilmiş. Demek ki o dönemlerde kuzey ışıkları, insanların kıyamet inancını tetikleyen bir unsur olarak görülmüş. Fatih Sultan Mehmet’in hayatını anlatan Bizanslı tarihçi Kritovulos’un eserinde de bu konuya dair önemli anekdotlar yer alıyor. Kritovulos, Fatih’in doğumu ve tahta çıkışı sırasında fecr-i şimali olayının görüldüğünü kaydediyor. Ayrıca 1453 yılında İstanbul’un fethinden önce de bu olayın görüldüğüne dair anlatımlar bulunuyor" dedi.

"Kuzey ışıklarını gören askerler yangından şüphelenmiş"
Cumhuriyet dönemine ait önemli verilerin Kandilli Rasathanesi arşivlerinde yer aldığını aktaran Prof. Dr. Maden, "Cumhuriyet dönemine geldiğimizde Kandilli Rasathanesi’nin önemli kayıtlarıyla karşılaşıyoruz. 26 Ocak 1938 tarihinde Avrupa’da geniş çaplı bir fecr-i şimali olayı görülüyor. O dönemde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan Kandilli Rasathanesi’nin müdürü Fatin Gökmen, bunun olağanüstü bir doğa olayı olduğunu ve Türkiye’de görülmesinin mümkün olmadığını ifade ediyor. Ancak aynı tarihte Kelkit’te bu olayın halk tarafından izlendiğine dair bir haber, 4 Şubat’ta Erzurum merkezli Doğu Gazetesi’nde yayımlanıyor.1940 yılında ise bu olay Türkiye’nin birçok il ve ilçesinde görülüyor. Kandilli Rasathanesi, Milli Eğitim müdürlüklerine yazı göndererek illerinde böyle bir gözlem olup olmadığını soruyor. Elimizde Şebinkarahisar Kaymakamlığı ile Gümüşhane, Tokat ve Elazığ Milli Eğitim Müdürlüklerine ait resmi yazılar bulunuyor. Özellikle Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürü’nün yazısı dikkat çekici. Yazısında, kuzey kutbunda görülen bu olayın güney kutbunda da görülüp görülmediğini sorguluyor. 1940 yılında Gümüşhane’de görülen fecr-i şimali olayı sadece il merkeziyle sınırlı kalmıyor; Hamsiköy, Torul, Kelkit, Bayburt ve Kale Bucağı gibi birçok noktada da gözlemleniyor. Maçka’da telefon santrallerinin kendiliğinden devre dışı kaldığına dair bilgiler dahi mevcut. Tüm bunlar, 1940 yılındaki olayın oldukça şiddetli bir güneş fırtınasından kaynaklandığını gösteriyor. Zigana Karakolu’nda görevli askerler, gökyüzündeki bu kızıllığı görünce ‘acaba bir yangın mı var?’ düşüncesiyle Torul ve Gümüşhane’yi arıyor. Yapılan incelemeler sonucunda bunun bir fecr-i şimali olayı olduğu anlaşılıyor ve halk bu olağanüstü doğa olayını izliyor" diye konuştu.
ETİKETLER: Türkiye’de, görülen, kuzey, ışıkları, ilk
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Batman'da 12 yaşındaki Enes, ilk bursluluk parasını Gazze'ye bağışladı

Batman'da 12 yaşındaki Enes, ilk bursluluk parasını Gazze'ye bağışladı

Batman'da yaşayan 12 yaşındaki Enes Turan, kazandığı bursluluk sınavının ardından aldığı ilk burs parasını Gazze'deki mağdur ve ihtiyaç sahibi ailelere bağışlayarak örnek bir davranış sergiledi. Enes Turan, burs parasını Gazze'deki ihtiyaç sahiplerine ul

İstanbul'da 310,5 milyon TL değerinde elektronik sigara ele geçirildi

İstanbul'da 310,5 milyon TL değerinde elektronik sigara ele geçirildi

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, Gümrükler Muhafaza ekiplerinin kaçakçılıkla mücadele kapsamında İstanbul'da iki ayrı operasyon gerçekleştirdiği belirtildi. Operasyonlarda piyasa değeri 310,5 milyon TL olduğu değerlendirilen toplam 142 bin 100 e

Epstein ve eski Prens Andrew'un Balmoral Kalesi'ndeki konaklamasına soruşturma

Epstein ve eski Prens Andrew'un Balmoral Kalesi'ndeki konaklamasına soruşturma

İskoçya polisi, ABD'li milyarder ve cinsel suçlardan hüküm giymiş Jeffrey Epstein'ın, suç ortağı Ghislaine Maxwell ile birlikte İskoçya'daki Balmoral Kalesi'nde bulunduğu döneme ilişkin inceleme yürütüyor. Soruşturma, o dönem prens olan Andrew Mountbatten

Kırıkkale'de uyuşturucu operasyonu: 4 tutuklama

Kırıkkale'de uyuşturucu operasyonu: 4 tutuklama

Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığının koordinesinde İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, H.K. (29), E.K. (36), O.K. (26) ve B.K'nin (27) evlerinde ve üzerlerinde arama gerçekleştirdi. Aramalarda 6 bin 953 sentetik ecza hapın yanı sıra 3 uyuşturucu kullanma ap

Trump yönetiminin seçim görevlilerine yönelik tehditlerine yargıdan uyarı emri

Trump yönetiminin seçim görevlilerine yönelik tehditlerine yargıdan uyarı emri

Karar, Trump yönetiminin ara seçimler öncesinde seçim süreçleri üzerindeki federal denetimini genişletmeye yönelik tartışmalı girişimlerine yargı engeli olarak değerlendirildi. ABD Bölge Yargıcı Trina Thompson, Adalet Bakanlığının, vatandaş olmayan kişile

ABD’den Ukrayna’ya 2,1 milyar dolarlık Patriot füze satışına onay

ABD’den Ukrayna’ya 2,1 milyar dolarlık Patriot füze satışına onay

Ukrayna’nın hava savunmasını güçlendirmeyi hedefleyen Patriot füze satışına Washington’dan onay çıktı. ABD Dışişleri Bakanlığına bağlı Siyasi-Askerî İşler Bürosu, yaklaşık 2,1 milyar dolarlık paketin Ukrayna hükümetinin talebi üzerine hazırlandığını açıkl

Şanlıurfa'da 5 yıl 10 ay hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Şanlıurfa'da 5 yıl 10 ay hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı tarafından nitelikli suçlardan aranan şahısların yakalanmasına yönelik çalışmalar sürdürülüyor. Bu kapsamda, "Bir Yabancıyı Ülkeye Sokan ve Ülkede Kalmasına İmkân Sağlama" suçundan hakkında 5 yıl 10 ay kesinleşmiş hapis c

İstanbul Kadıköy'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

İstanbul Kadıköy'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü Devriye Ekipler Amirliği ekipleri, uyuşturucu madde satışının önüne geçmek amacıyla çalışma yürüttü. Rasimpaşa Mahallesi'nde devriye gezen polisler, şüpheli davranışlarda bulunan bir kişinin bir araca bindiğini tespit etti.

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:23
Güneş 06:46
Öğle 12:15
İkindi 15:09
Akşam 17:35
Yatsı 18:52

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
25
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
20
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
19
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
18
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
16
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
16
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
16
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
16
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
15
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
14
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
11
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
11
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
8
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
8
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Eyüpspor Eyüpspor
3