Türkiye, BM Genel Sekreterliği seçim sürecine kendi adayını dahil etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uygun bulduğu adaylık için gerekli başvuru yapılırken dosyada Sinirlioğlu'nun özgeçmişi ve göreve ilişkin vizyon belgesi de yer aldı. Türkiye'nin
Türkiye, BM Genel Sekreterliği seçim sürecine kendi adayını dahil etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uygun bulduğu adaylık için gerekli başvuru yapılırken dosyada Sinirlioğlu'nun özgeçmişi ve göreve ilişkin vizyon belgesi de yer aldı.
Türkiye'nin BM Daimî Temsilcisi Ahmet Yıldız, adaylık kararının Sinirlioğlu'nun diplomatik birikimi, uluslararası deneyimi ve görevi yürütebilecek nitelikleri dikkate alınarak verildiğini belirtti.
Yıldız, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararına ilişkin, "Büyükelçi Sinirlioğlu'nun BM Genel Sekreterlik için gerekli vasıflarını, yeteneklerini, uluslararası alandaki tecrübelerini ve kendisine duyduğu güveni dikkate alarak aday gösterilmesini uygun buldu." ifadelerini kullandı.
Türkiye adaylık için neden bu zamana kadar bekledi?
Ahmet Yıldız, BM Genel Sekreterliği yarışında henüz üzerinde uzlaşma sağlanan bir isim çıkmadığını belirterek Türkiye'nin sürecin ilerlemesine katkıda bulunmak amacıyla adayını açıkladığını bildirdi.
Yıldız, yeni genel sekreterin Latin Amerika ve Karayipler bölgesinden seçilmesine ilişkin teamülü de gözettiklerini, bu nedenle adaylık başvurusu için bir süre beklediklerini ifade etti.
Başvuru dosyasında Sinirlioğlu'nun özgeçmişinin yanı sıra BM Genel Sekreterliği görevine ilişkin vizyon belgesinin de bulunduğu kaydedildi.
Feridun Sinirlioğlu kimdir?
1956 yılında doğan Feridun Hadi Sinirlioğlu, Türkiye'nin deneyimli diplomatları arasında yer alıyor. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olan Sinirlioğlu, İstanbul Boğaziçi Üniversitesinde siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisans ve doktora yaptı.
Diplomasi kariyerine 1982 yılında Dışişleri Bakanlığında başlayan Sinirlioğlu, farklı dönemlerde Türkiye'nin Lahey ve Beyrut büyükelçiliklerinde görev yaptı. 1992-1996 yılları arasında Türkiye'nin Birleşmiş Milletler nezdindeki Daimî Temsilciliğinde siyasi müsteşar olarak çalıştı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in dış politika başdanışmanlığını üstlendi.
2002-2007 yıllarında Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi olarak görev yapan Sinirlioğlu, 2009'da Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığına getirildi. Ağustos-Kasım 2015 döneminde Dışişleri Bakanlığı görevini yürüttü. 2016-2023 yılları arasında ise Türkiye'nin BM Daimî Temsilcisi olarak görev yaptı.
Sinirlioğlu, Aralık 2024'te Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreterliğine atandı ve halen bu görevi sürdürüyor. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen 8. Geleneksel Malatya Tanıtım Günleri’nde Yeşilyurt Belediyesinin açtığı stant, ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Malatya’nın yöresel lezzetlerinin ikram edildiği stantta, gurbetçiler hem memleket özlemini giderdi
Gazze'deki soykırıma ve işgal rejimine yönelik silah sevkiyatına tepki olarak liman işçileri uluslararası çapta greve hazırlanıyor. Fransa, Yunanistan, İspanya'nın Bask bölgesi, Türkiye ve Fas'taki liman işçi sendikalarının öncülüğünde başlayan girişime
Karar, ülkede bir Katolik Kilisesi liderinin bu tür bir suçlamayla karşı karşıya kaldığı en dikkat çekici davalardan biri olarak öne çıktı. PAP haber ajansının aktardığına göre mahkeme, Jez hakkında maaşından kesinti yapılmasını da içeren iki yıllık özgür
Abu Dabi Federal Temyiz Mahkemesi, Sudan ordusuna ruhsatsız silah, mühimmat ve askeri teçhizat tedarik edilmesine ilişkin davada kararını açıkladı. BAE resmi haber ajansı WAM'ın aktardığı karara göre aralarında Sudan ordusunun üst düzey askeri ve mali yet
Yatırım fonlarının tasfiye sürecinde yeni aşamaya geçildi. Olağan tasfiye kapsamındaki ödemelerin büyük ölçüde tamamlanmasının ardından olağanüstü tasfiye kapsamındaki fonlarda yatırımcılara yönelik ara ödemeler 30 Ekim itibarıyla başlıyor. Ödemeler, Tera
Kaş ilçesinde içerisinde 1 kişinin bulunduğu özel teknede yangın çıktığı ve yardım talebinde bulunulduğu bilgisinin alınması üzerine olay yerine Sahil Güvenlik Botu (KB-115) sevk edildi. Ekiplerin başlattığı kurtarma çalışması sonucunda teknedeki kişi sağ
The New York Times'ın ismi açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Singapur merkezli veri merkezi şirketi Megaspeed'in üst düzey yöneticilerinden Alice Huang'ın Çin'e istihbarat sağladığı öne sürüldü. Kaynaklar ayrıca, Nvidia CEO'su Jensen Hua
ABD Başkanı Donald Trump, Savunma Bakanlığında (Pentagon) üst düzey görev yürüten Korgeneral Brett Sylvia'nın görevden alınmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Sylvia'yı gizli bilgileri sızdırmakla suçlayan Trump, bilgi sızıntılarından sorumlu kişilere
Rize’de ambulans ile hafif ticari araç çarpıştı: 5 yaralı
Muğla'da kayalıklara çarpan teknedeki 2 kişi kurtarıldı
03Dışişleri Bakanı Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Rubio ile görüştü
04Malatya'da "torbacı" operasyonu: Bir gözaltı
05Bakan Fidan, ABD'li mevkidaşı Rubio ile görüştü
06İçişleri Bakanlığında 112 yapılanması değişti
07Edirne'de Bulgar turistleri taşıyan otobüs tıra arkadan çarptı: 10 yaralı
Galatasaray A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Kocaeli̇spor
Erzurumspor Fk
Arca Çorum Fk
Göztepe A.ş.
Corendon Alanyaspor
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Tümosan Konyaspor
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor