Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kevser Dilek Andınç, akli dengesi yerinde olan 18 yaşını aşmış her bireyin organ bağışında bulunabileceğini söyleyerek, "Ülkemiz, canlı verici ko...
Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kevser Dilek Andınç, akli dengesi yerinde olan 18 yaşını aşmış her bireyin organ bağışında bulunabileceğini söyleyerek, "Ülkemiz, canlı verici konusunda dünyada ilk üçte yer almasına rağmen, kadavradan organ temininde son sıralarda yer almaktadır. Yetersiz kadavra organ temini nedeniyle, organ bekleme listesindeki hastalardan her gün birçok kişi hayatını kaybetmektedir" dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Kevser Dilek Andınç, organ bağışı bireylerin kendi hür iradesi ile tıbben yaşamı sona ermiş olan (beyin ölümü gerçekleşmiş) hastaların organ ve dokularının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin verilmesi olduğunu söyledi. Organ naklinin ise bir organın işlevini yitirmesi veya yokluğunda, bağışçıdan alınan sağlam organ veya dokunun nakledilmesi işlemi olduğunun altını çizen Andınç, sözlerine şöyle devam etti:
"Canlı vericilerden yalnızca böbrek ve karaciğer nakli gerçekleştirilebilmektedir. Kadavradan yapılan bağışlarla kalp, karaciğer, böbrek, pankreas, akciğer, ince bağırsak gibi hayati organlar ile kalp kapağı, kemik, tendon, yüz, el, kol, bacak ve uterus gibi dokular nakledilebilmektedir. Ülkemizde organ ve doku nakilleri başarıyla gerçekleştirilmektedir; hangi organların nakle uygun olacağına ise tıbbi profesyoneller karar vermektedir” dedi.
“Organ bağışı, tamamen gönüllü bir iyilik hareketidir”
Anestezi Ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kevser Dilek Andınç açıklamasının devamında, "Organ bağışı, tamamen gönüllü bir iyilik hareketidir. Akli dengesi yerinde olan 18 yaşını aşmış her birey, organ bağışında bulunmak üzere başvuruda bulunabilir. Kadavradan organ bağışında ise yaş sınırlaması yoktur. Son dönem organ yetmezliği olan hastalar için tek ve kesin tedavi yöntemi, organ naklidir. Organ nakillerinin yüzde 70’i canlı vericilerden, yüzde 30’u ise kadavradan gerçekleştirilmektedir. Ülkemiz, canlı verici konusunda dünyada ilk üçte yer almasına rağmen, kadavradan organ temininde son sıralarda yer almaktadır. Yetersiz kadavra organ temini nedeniyle, organ bekleme listesindeki hastalardan her gün birçok kişi hayatını kaybetmektedir. Organ bağışının önündeki en büyük engel, bağış yapmaya gönüllü insan sayısının yetersizliği, konuya dair bilgi eksiklikleri ve önyargılardır. Bağış yapmanın vücut bütünlüğünü bozacağı veya dinen yanlış olduğu gibi yanlış kanaatler mevcuttur. Ancak Diyanet İşleri Başkanlığı, organ bağışının dinen caiz olduğunu açıkça belirtmiştir" ifadelerine yer verildi.
“10 kişiye yeni bir yaşam fırsatı sunulmuştur”
Öte yandan Andınç, Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2021 yılından bu yana beyin ölümü gerçekleşen 10 hastanın 3’ünün ailesi organ bağışını kabul ettiğini, böylece 10 kişiye yeni bir yaşam fırsatı sunulduğunu söyledi.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde, daha önce diz protezi ameliyatı geçiren ve zamanla ağrı ile hareket kısıtlılığı gelişen hastaya total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi. Sol dizinden daha önce protez
Solaklığın, genetik ve gelişimsel süreçlerin etkisiyle ortaya çıkan doğal bir özellik olduğunu aktaran Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, solaklık ve beyin ilişkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Solak olmak daha zeki veya üretkem olmak anlamına gelmiyor
Ticaret Bakanlığı, 2025-2026 eğitim-öğretim yılı öncesinde kırtasiye, okul çantası ve okul kıyafetlerine yönelik denetimlerini yoğunlaştırdı. Güvensiz olduğu belirlenen ürünlerin piyasaya arzı yasaklanırken, ürünlerin toplatılması ve sorumlu firmalara ida
Ağustos Sedef Hastalığı Farkındalık Ayı kapsamında sedef hastalığına ilişkin bilgilendirmede bulunan Aydeniz, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen hastalığın ciltte görülen belirtilerin ötesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Aydeniz, "
Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Polat, dünya nöroloji otoritelerinin benimsediği yeni yaklaşım doğrultusunda, hastalıkları tedavi etmekten çok beyin sağlığını yaşam boyu korumaya odaklanan koruyucu nöroloji anlayışı ve bunun için uygulanması gereken bilims
Yozgat Şehir Hastanesi'nde ilk kez laparoskopik (kapalı) yöntemle prostat kanseri ameliyatı yapıldı. Yaklaşık 3 saat süren operasyonun ardından 63 yaşındaki hasta, ameliyatın üçüncü gününde taburcu edildi. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Fatih Kocamanoğlu ve ekibi
1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası kapsamında anne sütünün bebek sağlığı üzerindeki hayati önemine dikkat çekiliyor. Uzmanlar, doğal bir bağışıklık kaynağı olan anne sütünün bebekler için en değerli besin olduğunu belirtiyor. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Hal
Güneş, Türkiye'de emzirme oranının yaklaşık yüzde 65 seviyesinde kaldığını belirterek, annelerin yanlış yönlendirmeler ve toplumsal baskılar nedeniyle emzirmeyi erken bırakabildiğine dikkat çekti. "1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası" dolayısıyla açıklamala
Manş Denizi’nde balıkçı teknesi battı: 2 kayıp
Galatasaray A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Fenerbahçe A.ş.
Kocaeli̇spor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Trabzonspor A.ş.
Samsunspor A.ş.
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Beşi̇ktaş A.ş.
Eyüpspor
Arca Çorum Fk
Göztepe A.ş.
Erzurumspor Fk
Tümosan Konyaspor