Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 06 Mart 2024 - 13:42 Yorum: 0

Türkiye’de bir ilk olan ‘Müze Belediye’ açılıyor

Kepez Belediyesinin alanında ilk olan ‘Müze Belediye’ çalışması 8 Mart Cuma günü açılıyor. Müze Belediye’de, 400 farklı sanatçının 500 eseriyle, ilçe ve belediye tarihini anlatan binlerce obje sergileniyor.Kepez Belediye Başkanı ve Cum...

Türkiye’de bir ilk olan ‘Müze Belediye’ açılıyor

Kepez Belediyesinin alanında ilk olan ‘Müze Belediye’ çalışması 8 Mart Cuma günü açılıyor. Müze Belediye’de, 400 farklı sanatçının 500 eseriyle, ilçe ve belediye tarihini anlatan binlerce obje sergileniyor.
Kepez Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hakan Tütüncü, ilçesine on birinci müzeyi de kazandırdı. Tütüncü döneminin eserleri olan Erdem Beyazıt Kültür Merkezi, Mimar Sinan Kongre Merkezi, Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi, Arif Nihat Asya Açık Hava Tiyatrosu, semt konakları, kent meydanları ve aile yaşam merkezleri ilçe sakinleri, kültür ve sanat etkinliklerine kolay ulaşmaya başladı.
Fabrika yerleşkesinin imar planında yeşil alan olan 250 dönümlük bölge, Avrupa Konseyi’nden peyzaj ödülü kazanan ‘DokumaPark’ projesiyle, kentin kültür, sanat ve sosyal yaşam merkezi haline getirildi. Şehrin akciğeri olan DokumaPark’ta mevcut yeşil alanlar korunurken, zeytin, portakal bahçeleri ve botanik park çalışmalarıyla parkın yeşil dokusu zenginleştirildi. Fabrika binasının yapıları, mimari dokuları bozulmadan, yapılan restorasyonla müzelere, bilim merkezine, sanat galerisine, otele, spor salonuna ve kütüphanelere dönüştürüldü.

Dokuma yerleşkesine 8 müze
Akdeniz Bilim Merkezi, üç kütüphane, Nostaljik Yeşilçam Sokağı, Anadolu Çocuk Köyü, sahaf çarşısı ve sanat galerisinin bulunduğu Dokuma Park’ta 8 müze de oluşturuldu. İdare binasında Bir Zamanlar Antalya Müzesi, fabrika binasında Anadolu Şehitleri Müzesi, ambarlarda Antalya Araba Müzesi, kreş binasında Anadolu Oyuncak Müzesi, misafirhane binasında 1974 Oteli, müdür lojmanında Yeşilçam Anı Evi, ambarların nizamiyesinde Gecekondu Anı Evi ile fabrika yerleşkesinin bahçesinde içerisinde 84 adet mimari eserin yer aldığı minyatür kent parkı ile sarnıç, çalışmayan saat, arı sereni, tahıl ambarı ile Anadolu Selçuklu dönemine ait burç kitabesinin kopya çalışmasının bulunduğu Kepez Açık Hava Müzesi kuruldu.

Hababam Sınıfı Müzesi de Kepez’de
Başkan Tütüncü, şehre bir de ‘Hababam Sınıfı’ Müzesi kazandırdı. Rıfat Ilgaz’ın ölümsüz eseri Hababam Sınıfı’nın filminin çekildiği İstanbul Adile Sultan Kasrı’ndaki sınıfın bir benzeri, Esentepe Mahallesi’ndeki Amir Ateş Semt Konağı’nda oluşturuldu.

Pil Fabrikası’na KKTC Anı Evi
Eski MKE Antalya Pil Fabrikası (ANTPİL), 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nda Ada’ya çıkan Mehmetçiklerin anavatan ile bağlantısını sağlayan telsizlerin pillerini üretmişti. Kepez Belediyesi tarafından bu tarihi emeğin hatırasına fabrika yerleşkesine KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Anı Evi yapılıyor.
Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Hakan Tütüncü, Kepez’i müzeler şehri yapma, hayalinin son projesini ise belediye hizmet binasında gerçekleştirdi.
Başkan Tütüncü’nün küratörlüğünde, ‘Müze Belediye’ adıyla hizmet binasının 6 katındaki koridorları binlerce adet kültür, sanat, sosyal yaşam ve belediye tarihini anlatan objelerle müzeye dönüştürüldü. Geçmişle geleceğe buluşturan Müze Belediye, alanında ilk olan bir çalışma oldu. Kepez Belediyesinin, kurulduğu günden bugüne özellikle son 15 yılda düzenlediği sergilerden toplanan eserlerle, belediye ve ilçenin tarihini anlatan binden fazla objelerle bir sanat koleksiyonu oluşturuldu. Bu kültür varlığı, müze temasıyla belediye hizmet binasında kalıcı bir sergi haline getirilerek, vatandaşların beğenisine sunuldu.

Müze Belediye’nin açılışı Cuma günü
Müze Belediye’de, ilçenin dünden bugüne değişimini anlatan binden fazla obje ile ulusal ve uluslararası 400 farklı sanatçının 500 eseri sergileniyor. Hizmet binasının fuayesi ve koridorları, yağlı boya tablo, heykel, ebru ve sulu boyadan oluşan eserlerle adeta modern bir sanat galerisiyle renkli ve sıcak bir kimliğe kavuşturuldu.
Müzede, ilçenin geçmiş yıllarını günümüze taşıyan gecekondu mahallelerinin fotoğrafları, siyah-beyaz fotoğraflar, belediye yazışmaları, fotoğraf makineleri, kameralar, radyolar, Antalya kartpostalları, pullar, belediye spor kulübünün başarılarını simgeleyen kupalar, formalar, belediyenin dergi, gazete ve kültür yayınları ile Başkan Tütüncü döneminin kadınlara yönelik bir projesi olan Kepez Meslek Edindirme Kursları’nın el emeği göz nuru gibi eserler bulunuyor.
Yine müzede, çeşitli ülkelerden getirilen 6 bin adet deniz kabuklusu da sergileniyor.
Müze Belediye’nin resmi açılışı, Başkan Hakan Tütüncü’nün katılımıyla 8 Mart Cuma günü saat 11.00’de yapılacak.

“Hizmet binasına müze kuran ilk belediyeyiz”
Başkan Hakan Tütüncü, Müze Belediye projesiyle ilgili şunları söyledi:
“Yaşayan mekânlarda müze yapma fikrinin en güzel modelini ortaya çıkardık. Alanında ilk olan Müze Belediye projemiz, kent tarihine dair özgün bir çalışmamız oldu. Yenilikçi fikirlerle geçmişle gelecek arasında köprüler kurmaya devam edeceğiz. Müze Belediye projemizle belediyemizin bütün sanat koleksiyonu, belediye tarihine ışık tutan pek çok obje ve hatıra, hizmet binamızın 6 katında özenle sergiye sunuldu. Bu da Türkiye’de bir ilk. Hizmet binasına müze kuran ilk belediye olduk.”

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber