MENÜ

Türkiye’de obezite tehlikesi büyüyor: Her 100 kişiden 19’u risk altında

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, 4 Mart Dünya Obezite Günü’nde ‘Obeziteyi Anla, Önle ve Yönet’ paneli düzenledi. Panel ile hem dünyada hem Türkiye’de giderek büyüyen obezite tehlikesine karşı farkındalık oluşturmak amaçlandı.Dünya Ob...

Yayınlanma: 05 Mart 2025 08:53 Güncelleme: 31 Ağustos 2025 14:47
Türkiye’de obezite tehlikesi büyüyor: Her 100 kişiden 19’u risk altında

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, 4 Mart Dünya Obezite Günü’nde ‘Obeziteyi Anla, Önle ve Yönet’ paneli düzenledi. Panel ile hem dünyada hem Türkiye’de giderek büyüyen obezite tehlikesine karşı farkındalık oluşturmak amaçlandı.
Dünya Obezite Günü nedeniyle İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Obeziteyi Anla, Önle ve Yönet’ panelinde obezitenin nedenleri ve obeziteyi engellemenin yolları konuşuldu. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Asiye Nurten ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Şeyda Saydamlı’nın oturum başkanları olduğu panelde yeme davranışlarının düzenlenmesi, duygusal yeme ve yeme bağımlılığı, obeziteyi engelleme ve egzersiz konuları ele alındı.
Açılış konuşmasını yapan İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emir Tan, "DSÖ’nün verdiği bilgilere göre obezitede Avrupa’da ilk sırayı alıyormuşuz. OECD ülkeleri içerisinde ise ABD’den sonra ikinci sıradaymışız. Tablomuz biraz karanlık. Karanlık olan tabloda bağımlılık konusunda bizim mücadele ettiğimiz etkenlerden biri de obezite. 50-60 yılda beslenme alışkanlıklarının özellikle bizim toplumumuzda da bu kadar gelişmesi, spor ve hareketsizlik de etkileyen faktörlerden bir tanesi" dedi.
Dr. Öğretim Üyesi Şeyda Saydamlı, obezitenin bu yüzyılın küresel salgın hastalıklarından biri olduğunu belirterek, "Biz de üniversitemiz genelinde obeziteyi anlamak, öğrencilerimize anlamaları, önlemeleri ve yönetmeleri yönünde bilgilendirmek, farkındalık oluşturmak amacıyla böyle bir toplantı düzenledik. Obezite küresel olarak bir problem, yalnızca ülkemiz içerisinde değil. Bu nedenle bu panelin başına koyduğumuz obeziteyi anla, önle ve yönet sözcüğünün anlamı çok büyük" dedi.

"Obezite birçok kronik hastalığa neden oluyor"
Obezitenin yalnızca yetişkinleri değil çocukları da tehdit eden bir hastalık olduğunu söyleyen Saydamlı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Obezite yalnız yetişkinleri etkileyen bir hastalık değil. Çocukluk yaşında başlayan alışkanlıkların değerlendirilmesi ve toplumda bu kişilerin ötekileştirilmesiyle gündeme gelen, psikolojilerini bozan bir hastalık. Aynı zamanda obezite çok çeşitli kronik hastalıklara da neden olmakta. Hipertansiyon, hiperlipidemi, lipidin yüksekliği, inme, solunum fonksiyonu ve sindirim sistemi fonksiyonu bozukluklarıyla kendini göstermekte ve birçok kronik hastalık obeziteye eşlik etmekte."
"2030 yılına kadar 1 milyar insanın bu hastalıkla yaşayacağı tahmin ediliyor"
Obeziteye ilişkin istatistiki bilgiler veren Saydamlı, Dünya Obezite Atlası 2030 tahminlerine göre Türkiye’deki obezite oranının yüzde 19 olarak öngörüldüğünü belirtti. "Bu nedenle obeziteyi önleyecek stratejilerin ele alınması bizim için gerçekten çok önemli" diyen Saydamlı, "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2021 yılının raporuna göre 2030 yılına kadar 1 milyar insanın bu hastalıkla yaşayacağını tahmin etmekte. Bu şu demektir: Eğer obeziteyle etkin bir şekilde mücadele edilmeyecek olursa 2035 yılında dünya genelinde her 4 kişiden 1 kişinin obez olacağıyla ilgili raporlar var. Bunlar son derece çarpıcı istatistik verileri. Bu nedenle obeziteyi engellememiz gerekmekte" ifadelerini kullandı.

"Günümüzde beslenmek için değil, yemek yemek için yemek yiyoruz"
Prof. Dr. Asiye Nurten ise, "Biz bağımlılık komisyonu olarak, obezitenin de bir tür bağımlılık olduğu bilindiği için bugün bir farkındalık oluşturmak, ona göre önlem almak amacıyla bu konferansı düzenlemiş olduk. 2015’te Dünya Sağlık Örgütü 4 Mart’ı obezite günü ilan etti ve bizim Sağlık Bakanlığımızın da 2010’dan itibaren obeziteyle mücadeleyle ilgili gayreti var" dedi.
"Obezite Türkiye için de büyük bir tehlike, çünkü obezitede yüzde olarak üst noktalardayız" diyen Nurten, "Obezite pek çok hastalığa da zemin hazırlıyor. ‘Biz aslında niye yemek yiyoruz’ sorusuna gelmek lazım. Bizim vücudumuzun beslenmeye ihtiyacı var. Canlılığımızı sürdürmek için, biz aslında beslenmek için yiyoruz. Günümüzde bu kavramlar karıştı. Yemek yemek için yemek yiyor olunca ihtiyacımızdan fazlasını tüketiyoruz. Bizim beynimizde öyle bir bölge var ki, ne zaman acıktın ve ne kadar gıdadan ne kadar alman gerekiyor onları ölçüyor. Ve şunlardan o kadar al diyor. Ve o kadar farklı kimyasallar salgılanıyor ki yemeğe başladıktan 20 dakika sonra ‘yedin artık dur’ diyor. Biz bu iç sesimizi dinlesek 25 yaşındaki kilomuzu hemen hemen ömür boyu muhafaza ediyoruz. Ama iç sesimizi dinlemiyoruz. Çeldiriciler çok, yemeğe ulaşım çok kolay. Özellikle lezzetlendirilmiş yemekler yedikçe daha çok yeme isteği, çağın hastalığı obeziteyi getiriyor. O da sadece aşırı kiloya değil, diyabet, kanser, yüksek tansiyon ve pek çok hastalığa neden olduğu için çocukluk çağından itibaren önleyelim istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye’de obezite tehlikesi büyüyor: Her 100 kişiden 19’u risk altında
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Siirt’te ilk kez total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi

Siirt’te ilk kez total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde, daha önce diz protezi ameliyatı geçiren ve zamanla ağrı ile hareket kısıtlılığı gelişen hastaya total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi. Sol dizinden daha önce protez

Solaklık ne hastalık ne üstünlük!

Solaklık ne hastalık ne üstünlük!

Solaklığın, genetik ve gelişimsel süreçlerin etkisiyle ortaya çıkan doğal bir özellik olduğunu aktaran Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, solaklık ve beyin ilişkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Solak olmak daha zeki veya üretkem olmak anlamına gelmiyor

Ticaret Bakanlığı yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde denetimlerini artırdı

Ticaret Bakanlığı yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde denetimlerini artırdı

Ticaret Bakanlığı, 2025-2026 eğitim-öğretim yılı öncesinde kırtasiye, okul çantası ve okul kıyafetlerine yönelik denetimlerini yoğunlaştırdı. Güvensiz olduğu belirlenen ürünlerin piyasaya arzı yasaklanırken, ürünlerin toplatılması ve sorumlu firmalara ida

Uzmanı uyardı: Sedef hastalığı bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebiliyor

Uzmanı uyardı: Sedef hastalığı bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebiliyor

Ağustos Sedef Hastalığı Farkındalık Ayı kapsamında sedef hastalığına ilişkin bilgilendirmede bulunan Aydeniz, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen hastalığın ciltte görülen belirtilerin ötesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Aydeniz, "

Beyin sağlığı anne karnında başlıyor!

Beyin sağlığı anne karnında başlıyor!

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Polat, dünya nöroloji otoritelerinin benimsediği yeni yaklaşım doğrultusunda, hastalıkları tedavi etmekten çok beyin sağlığını yaşam boyu korumaya odaklanan koruyucu nöroloji anlayışı ve bunun için uygulanması gereken bilims

Yozgat'ta 63 yaşındaki prostat kanseri hastası kapalı yöntemle ameliyat edildi

Yozgat'ta 63 yaşındaki prostat kanseri hastası kapalı yöntemle ameliyat edildi

Yozgat Şehir Hastanesi'nde ilk kez laparoskopik (kapalı) yöntemle prostat kanseri ameliyatı yapıldı. Yaklaşık 3 saat süren operasyonun ardından 63 yaşındaki hasta, ameliyatın üçüncü gününde taburcu edildi. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Fatih Kocamanoğlu ve ekibi

Dr. Köse: Anne sütü bebeğin ihtiyacına göre hazırlanan en değerli gıdadır

Dr. Köse: Anne sütü bebeğin ihtiyacına göre hazırlanan en değerli gıdadır

1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası kapsamında anne sütünün bebek sağlığı üzerindeki hayati önemine dikkat çekiliyor. Uzmanlar, doğal bir bağışıklık kaynağı olan anne sütünün bebekler için en değerli besin olduğunu belirtiyor. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Hal

Dr. Güneş: Emzirmede en büyük hata "Sütüm gelmiyor" deyip vazgeçmek

Dr. Güneş: Emzirmede en büyük hata "Sütüm gelmiyor" deyip vazgeçmek

Güneş, Türkiye'de emzirme oranının yaklaşık yüzde 65 seviyesinde kaldığını belirterek, annelerin yanlış yönlendirmeler ve toplumsal baskılar nedeniyle emzirmeyi erken bırakabildiğine dikkat çekti. "1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası" dolayısıyla açıklamala

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
7
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
7
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
6
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
6
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
6
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
5
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
4
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
4
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
4
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
4
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
3
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
3
Eyüpspor Eyüpspor
3
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
1
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
1
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
1
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
0