Kosova Yunus Emre Enstitüsü’nün ev sahipliğinde Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Turizm Fakültesi ile Prizren Ukshin Hoti Üniversitesi işbirliğinde hazırlanan “Kültürlerarası Farklılıkların Yönetiminde Gastronominin Kullanımına Yönelik Model Ö...
Kosova Yunus Emre Enstitüsü’nün ev sahipliğinde Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Turizm Fakültesi ile Prizren Ukshin Hoti Üniversitesi işbirliğinde hazırlanan “Kültürlerarası Farklılıkların Yönetiminde Gastronominin Kullanımına Yönelik Model Önerisi: Gastrodiplomasi” projesinin “Lezzetlerle Örülen Kültürel Köprüler” etkinlikleri Kosova’nın tarihi ve kültürel zenginlikleriyle tanınan Prizren ve Priştine şehirlerinde gerçekleştirildi.
Proje etkinlikleri kapsamında Prizren’de Osmanlı eserlerinden Sinan Paşa Camisinin önünde Lezzet Sokağı kuruldu. Bu sokakta ilk gün çiğköfte, Gaziantep’in ünlü tatlarından katmer, Antep fıstığı ve kahvesi ikram edildi. Sokakta ikinci gün ise Gaziantep’e ait beyran, baklava ve künefe ikramı yapıldı. Gaziantep’in ünlü markalarının yer aldığı bu etkinlikte binlerce insan Türk müzikleri eşliğinde hem yemekleri hem de kültürel değerleri tattı.
Gaziantep mutfak ve füzyon tabak atölyelerine büyük katılım oldu
Proje etkinlikleri kapsamında Kosova halklarına yönelik Gaziantep Mutfak ve Füzyon Tabak Atölyeleri yapıldı. Katılımcılar alandaki uzmanlardan hem yemek yapmayı hem de yemek üzerinde kültürel değerler arasındaki aynılıkları ve benzerlikleri öğrendi. Füzyon Tabak Atölyesi sonrasında düzenlenen yarışmada birinciye ödül verildi.
GAÜN Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden Doç. Dr. Oya Özkanlı ve Dr. Öğretim Üyesi Ceyhun Uçuk’un yürütücüsü olduğu projeye Doç. Dr. Banu Koç, Öğretim Görevlisi Nisa Kerkez, Şef Mehmet Akif Kütük ve fakülte birincisi Zeynep Düzgün aktif olarak katılım sağladı.
“Kültürel diplomasi için güzel bir örnek olarak gastrodiplomasi”
Proje yürütücüleri adına konuşan Doç. Dr. Hatice Pekmez, gastrodiplomasinin, kültürel anlayış ve uluslararası ilişkilerde yemek kültürünün kullanılması yoluyla, uluslararası yumuşak güç, barış ve işbirliği sağlama stratejisi olduğunu söyledi. Doç. Dr. Pekmez, “Bu projede lezzetler üzerinden kültürel köprüler kurmaya çalıştık. Bu girişim, aynı zamanda turizm potansiyelini artırma, kültürel alışverişi teşvik etme ve iki ülkenin gıda sektörleri arasında yeni işbirliği alanları oluşturma açısından da büyük önem taşımaktadır. İnanıyoruz ki, gastrodiplomasi projemiz, Kosova ve Türkiye arasındaki ilişkileri yeni bir boyuta taşıyacak ve gelecek nesillere aktarılacak kalıcı bir miras bırakacaktır" dedi.
"Kosova ve Türkiye halkları arasındaki kültürel bağları güçlendirmek ve halklar arası iletişimi artırmak için benzersiz bir fırsat"
Gastrodiplomasi Projesinin, kültürlerarası anlayışı artırma ve farklı kültürler arasında köprüler kurma amacıyla önemli bir adım olduğunu belirten Kosova Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Ramazan Yılmaz, Kosova’nın kültürel mirasıyla zenginleşen bu etkinliğin, Kosova ile Türkiye arasındaki güçlü ilişkilerin daha da güçlendirilmesine katkıda bulunacak harika bir fırsat olduğunu ifade etti.
“Üniversitemizin uluslararası işbirliklerine önem veriyoruz”
Projenin ortaklarından Prizren Ukshin Hoti Üniversitesi uluslararası ilişkilerden sorumlu Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Serdan Kervan da, “Üniversite olarak bilimsel alanda uluslararası ilişkilere önem vermemizin yanı sıra kültürel işbirliklerine de çok önem veriyoruz. Bu projenin ileriye dönük önemli etkileri olacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Bu proje ortak tarihimizi ve değerlerimizi ortaya çıkarıyor”
Gaziantep Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Bay ise bu projeyle düzenledikleri atölyeler ve lezzet sokağı etkinliklerinin, sadece iki ülkenin zengin mutfak kültürünü tanıtmakla kalmayıp, aynı zamanda ortak tarihi ve değerleri de ön plana çıkardığını söyledi. Prof. Dr. Bay, “Yumuşak güç kullanımının etkili yollarından biri olan Gastrodiplomasi ile yemek kültürü üzerinden kurulan bu köprü, iki ülke arasındaki ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Hedefimiz, bu proje aracılığıyla Kosova ve Türkiye arasındaki dostluğu pekiştirmek, karşılıklı anlayışı derinleştirmek ve işbirliği fırsatlarını artırmaktır” diye konuştu.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
İzmir’de Karabağlar, Konak ve Bornova ilçelerinde yapımı tamamlanan 20 yeni eğitim yuvası, düzenlenen toplu törenle öğrencilerin hizmetine sunuldu. Toplu açılış törenine Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Bilal Macit de katıldı.Bornova Tevfik İleri Ortaokulund
Erzincan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinasyonunda, bölgede yaşanabilecek olası acil durumlara hazırlık kapsamında eğitim programı gerçekleştirildi.Farklı kurumlardan paydaşların katılımıyla düzenlenen eğitimde, koordineli çalışma, olay yeri yöneti
Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, İl Millî Eğitim Müdürü Hacı Ömer Kartal ile birlikte Erzincan Hürriyet Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ziyaret ederek öğretmenlerle bir araya geldi.Ziyarette öğretmenlerle bir süre sohbet eden Aydoğdu, öğretmenleri
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün hizmet içi eğitim programı kapsamında Dr. Öğretim Üyesi Semih Uçar personelle buluştu.Muş Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen hizmet içi eğitimler kapsamında, "Çocukla Etkili İletişim" konu
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 62. Kütüphane Haftası, "İyileştiren Kütüphaneler" temasıyla düzenlenen tören ve çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.Yüksekova İlçe Halk Kütüphanesi Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen programla start alan kutlamalar
Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB) Eskişehir Yurtları bünyesinde hizmet veren Bala Hatun Yurdu’nda, muhtemel afet durumlarına karşı hazırlıklı olmak amacıyla kapsamlı bir "Afet Farkındalık Eğitimi" ve tatbikatı gerçekleştirildi.Eğitim programı çerçevesinde u
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın koruma ve bakım hizmetlerinden yararlanan çocuklar, eğitim ve spor alanındaki başarılarıyla dikkat çekmeye devam ediyor.Sivas Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi’ne bağlı çocuk evlerinde kalan 10-13 yaş arasındaki 6 ço
Yükseköğretim Kalite Kurulu ile Sosyal Beşerî ve Temel Bilimler Akreditasyon ve Rating Derneği süreçleri kapsamında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Maliye Bölümü’nün akredite edilmesiyle üniversitedeki akredite program sayısı 26’ya yükseldi.Yükseköğretim
Final Dönüşü Kaza: Yeşilyurtspor Taraftarlarını Taşıyan Otobüs Devrildi
Valilikten Yeşilyurtspor Taraftar Kazasına İlişkin Açıklama
03Malatya Doğa Koleji’nde 19 Mayıs Coşkusu
04Hüseyin Doğan Dede Malatya’da Dualarla Anıldı
05Yeşilyurtspor Yönetiminden Yaralı Taraftarlara Hastane Ziyareti
06Dolu Yağışı Sonrası Kayısı Bahçelerinde Hasar Tespiti Başlatıldı
07Palanga Mayıs'ta Sarıya Büründü
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Corendon Alanyaspor
Kocaeli̇spor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
İkas Eyüpspor
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor