MENÜ

TURKOVAC Aşısı Proje Lideri Özdarendeli: "Osmanlı’dan gelip Cumhuriyet döneminde devam eden aşı kültürüne sahip olmuşuz"

Kayseri’de düzenlenen ‘Aşılar Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey’ konulu programda konuşan TURKOVAC Aşısı Proje Lideri Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, "Osmanlı’dan gelip Cumhuriyet döneminde devam eden aşı kültürüne sahip olmuşuz" dedi.Kays...

Yayınlanma: 18 Nisan 2025 19:58 Güncelleme: 07 Eylül 2025 20:55
TURKOVAC Aşısı Proje Lideri Özdarendeli: "Osmanlı’dan gelip Cumhuriyet döneminde devam eden aşı kültürüne sahip olmuşuz"

Kayseri’de düzenlenen ‘Aşılar Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey’ konulu programda konuşan TURKOVAC Aşısı Proje Lideri Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, "Osmanlı’dan gelip Cumhuriyet döneminde devam eden aşı kültürüne sahip olmuşuz" dedi.
Kayseri Üniversitesi (KAYÜ), İl Sağlık Müdürlüğü, Kayseri Aile Platfortmu, Sağlık ve Medeniyet Derneği ve Hekimhane Tıbbiyeli Gençler Kulübü tarafından KAYÜ Konferans Salonunda ‘Aşılar Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey’ konulu program düzenlendi. Programa; Kayseri İl Sağlık Müdürü Mehmet Erşan, KAYÜ Rektörü Kurtuluş Karamustafa, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kayseri Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhami Çelik, ERÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve ERÜ Aşı Araştırmaları ve Geliştirmesi Enstitü Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, ERÜ Tıp Fakültesi Pediatri Anabilim Dalı Doktora Öğretim Üyesi Zehra Kardaş, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İsa Üzüm, protokol üyeleri, doktorlar ve vatandaşlar katıldı.
Aşının gelişimi ve tarihi ile ilgili bilgiler veren ERÜ Tıp Fakültesi Pediatri Anabilim Dalı Doktora Öğretim Üyesi Zehra Kardaş, "Covid aşısının ölümlere neden olduğu yönünde bazı duyumlar çıkıyor. Çalışmalar gösteriyor ki Covid 19 virüsünün kendisi kardiyak ölümlere neden oluyor, kalp krizlerine neden oluyor. Aşıya bağlı ölüm görülmemiş ya da aşının kalp krizine bağlı ölümleri arttırmadığı görülmüş. Onun için bu konuda da aşıya karşı güvenimizi sarsacak bir durum olmadığını görüyoruz" dedi.
ERÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, ERÜ Aşı Araştırmaları ve Geliştirmesi Enstitü Müdürü ve TURKOVAC Aşısı Proje Lideri Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ise, "Ben 2002’den beri Sağlık Bakanlığı’nın aşı ile ilgili birçok kurulunda yer aldım. Bazı şeylerde kar zarar hesabı yapmamanız lazım. Bazı stratejik işlerde bunu yapmamanız lazım. Bu zamanında yapılmış, sadece belki maddi olarak değil ama aynı zamanda gerçekten teknolojiye ayak uydurulamamış gibi durumlar olabilir. 1998’de biz son aşımızı üretmişiz. Beni Balıkesir Üniversitesi’nde bir konuşmaya çağırmışlardı. Konuşmayı yaptım ve bir hoca beni yakaladı. ’Türkiye’deki son aşıyı ben ürettim’ dedi. Aslında 1996’da üretilmiş ama son kullanma tarihi var 2 yılda galiba. Üretmişiz ve bırakmışız. Aslında Cumhuriyet dönemine de baktığınız zaman biz gerçekten çok farklı aşıları üretmişiz. İnanılmaz sayıda aşı üretmişiz. Çin’e kolera aşısı yollamışız. Japonya’ya aşı yollamışız. Osmanlı’dan gelip Cumhuriyet döneminde devam eden böyle bir kültüre sahip olmuşuz. Tabi insan üzülüyor, 1998’de bırakıyorsunuz. Aslında bırakılması hiç problem değil. Maddi gücünüz olduğu zaman ki işte aşı fabrikasını konuşuyoruz yaparsınız. Fakat aynı zamanda 1998’den beri aşı üreten insan gücünü de yok etmişsiniz, bulamıyorsunuz. Pandemide insan bulamadık, yok. Paranız olur fabrika yaparsınız ama işte bu insan gücünü yok ettiğiniz zaman, bu tür stratejik noktalarda problem yaşıyorsunuz. Fakat bereket versin ki yine ülkemizde bu hafızayı devam ettiren, çalışan bir takım kurumlar, projeleri olan bir takım hocalar, üniversiteler, Sağlık Bakanlığı’ndaki bir takım kurumlar ve buradaki insanlar gerçekten herkes el ele vererek bir noktaya geldi. Bundan sonra umuyorum ki zaten stratejik olduğu anlaşıldı aşının. Biz ülke olarak da zaten aşıya çok aşina bir milletiz. Bundan sonra da sayısı artarak devam eder ama bizim de gururumuz bu işin filizlendiği yerin Erciyes Üniversitesi olması ve Kayseri’de olması. O dönemlerde de gerçekten herkes bu ülkeden bir aşı çıksın diye çok uğraşıldı. Belirli bir noktaya geldi ve birçok insan çok güzel işler yaptı. Artık bundan sonra aşı konusunda bu farkındalık olduğu sürece, karar vericilerin vizyoner olduğu sürece çok daha iyi noktalara geleceğimizi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

TURKOVAC Aşısı Proje Lideri Özdarendeli: TURKOVAC Aşısı Proje Lideri Özdarendeli:
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

6 ayda fazla kilolarından kurtularak hem bedenini hem de ruhunu iyileştirdi

6 ayda fazla kilolarından kurtularak hem bedenini hem de ruhunu iyileştirdi

Fazla kiloları sebebiyle obezite merkezine başvuran Hüseyin Berk Uzun, 24 buçuk kilo vererek hem bedenini hem de ruhunu iyileştirdi.Türkiye’de en önemli sağlık problemlerinden biri olarak görülen obezite, insan hayatını olumsuz etkiliyor. Günlük yaşamda h

Sivrihisar’da yeni sağlık merkezlerinin yapımı sürüyor

Sivrihisar’da yeni sağlık merkezlerinin yapımı sürüyor

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, Sivrihisar İlçesi’nde açılması planlanan Toplum Sağlığı Merkezi ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu alanında incelemelerde bulundu.Ziyaret kapsamında yürütülen çalışmalar yerinde değerlendirilirken

Her üzüntü depresyon değildir

Her üzüntü depresyon değildir

Denizli Özel Egekent Hastanesi Psikolog Özlem Çalhan Özel, depresyonun günlük hayatta sıkça kullanılan bir ifade olmasına rağmen ciddi bir ruh sağlığı bozukluğu olduğunu belirterek, tedavi edilmediğinde ağır sonuçlara yol açabileceğini söyledi.Denizli Öze

Uzmanlardan kritik "ekran" uyarısı

Uzmanlardan kritik "ekran" uyarısı

Acıbadem Bodrum Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Burak Seven, çocuklarda ekran kullanımının yaşa göre sınırlandırılması gerektiğini belirterek, özellikle yaşamın ilk iki yılında ekran maruziyetinin önerilmediğini söyledi. Seven,

İnönü’de Sigara Bırakma Polikliniği hizmete başladı

İnönü’de Sigara Bırakma Polikliniği hizmete başladı

Eskişehir’de İnönü Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimliği Birimi bünyesinde kurulan Sigara Bırakma Polikliniği’nin hizmete başladığı duyuruldu.Tütün ürünleri, hem dünyada hem de ülkemizde en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı maddeler arasında yer alıyor. D

Muğla’daki hastanede yeni tedavi dönemi

Muğla’daki hastanede yeni tedavi dönemi

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi, modern tıbbın en güncel cerrahi yöntemlerinden biri olan HoLEP (Holmium Lazer Enükleasyon Prostatektomi) yöntemini bünyesine katarak üroloji alanında yeni bir dönem başlattı. Halk arasında "iyi huylu prostat büyümesi"

Bayburt Devlet Hastanesinde Şubat ayında 40 bin 986 hastaya bakıldı

Bayburt Devlet Hastanesinde Şubat ayında 40 bin 986 hastaya bakıldı

Bayburt Devlet Hastanesi, Şubat ayında hastaneye başvuran hasta sayısını açıkladı. Açıklanan verilere göre ayaktan bakılan hasta sayısı 40 bin 986 olarak kayıtlara geçti.Ocak ayında 40 bin 4 olan hasta sayısının Şubat ayında artış gösterdiği görülürken, e

Sahurda ile iftarda fazla tüketilen çay ve kahve zararlı

Sahurda ile iftarda fazla tüketilen çay ve kahve zararlı

Uzmanlar Ramazan Ayı’nda özellikle sahur vakitlerinde karbonhidrat tüketiminden kaçınılmasının önemli olduğunu vurguladılar, sahurda ve iftarda fazlaca tüketilen çay ve kahvenin vücutta suyun hamlesine sebep olduğu ifade edildi.Erzurum Şehir Hastanesi, Ra

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:23
Güneş 06:44
Öğle 12:43
İkindi 15:58
Akşam 18:32
Yatsı 19:48

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
58
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
54
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
51
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
46
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
42
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
39
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
32
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
30
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
29
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
27
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
26
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
24
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
24
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
23
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
22
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
20
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
20
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
13