MENÜ

TUSAŞ çalışanlarının aldıkları kurum içi eğitimler, yüksek lisans ve doktora programlarında sayılabilecek

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) ile Türkiye Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ) arasında "Lisansüstü Eğitim ve İş Birliği" kapsamında iş birliği protokolü imzalandı.TUSAŞ, üniversite-sanayi iş birliği kapsamında bir protokole imza attı. Savunma Sa

Yayınlanma: 30 Aralık 2025 14:40 Güncelleme: 30 Aralık 2025 13:50
TUSAŞ çalışanlarının aldıkları kurum içi eğitimler, yüksek lisans ve doktora programlarında sayılabilecek
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) ile Türkiye Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ) arasında "Lisansüstü Eğitim ve İş Birliği" kapsamında iş birliği protokolü imzalandı.
TUSAŞ, üniversite-sanayi iş birliği kapsamında bir protokole imza attı. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinesinde yürütülen süreçte Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile TUSAŞ ve 9 üniversite arasında "Lisansüstü Eğitim İş Birliği Protokolü" imzalandı. Törene, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, YÖK Başkanı Erol Özvar, TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu ve davetliler katıldı.
Protokol kapsamında TUSAŞ çalışanlarının aldıkları kurum içi eğitimler, yüksek lisans ve doktora programlarında sayılabilecek.
Ayrıca, protokol kapsamında TUSAŞ bünyesinde gerçekleştirilecek kurum içi mühendislik eğitimler, yükseköğretim mevzuatına uygun olarak YÖK ile iş birliği çerçevesinde kredili ders olarak sayılacak. Böylece iş birliği yapılan kurumların TUSAŞ çalışanlarına lisans üstü öğrenimde kolaylık sağlaması ve teşvik etmesi amaçlanacak.
"Şirketimizin yaş ortalaması 33’tür"
TUSAŞ’ın sadece üretim yapan bir şirket olmadığının altını çizen TUSAŞ Genel Müdürü Demiroğlu, "TUSAŞ sadece hava aracı üreten savunma sanayimize destek veren bir kuruluş değildir. TUSAŞ aynı zamanda savunma sanayi sektörümüze kalifiyeyi insan yetiştiren bir kuruluştur. 16 bin kişiye istihdam olanağı sağlayan şirketimizin yaş ortalaması 33’tür. Kimileri özgün ürünlerimizin böylesi bir genç nesil tarafından tasarlanıp üretilmesine şaşırıyor. Oysa biz aklın yaşta değil, başta olduğunu tecrübenin ve niteliğin çok daha önemli olduğunun farkında olan bir şirketiz. Bu vesileyle çalışanlarımızın her TUSAŞ’ımıza çalışmaya başlamadan önce eğitmeye başlıyoruz. Gençlerimize ve tüm çalışanlarımıza tecrübe kazandırmaya çalışıyoruz. Bu doğrultuda attığımız her adım yarınlarımızın emanetçileri olan gençlerimizi daha iyi yetiştirme yönünde atılan bir adım olduğunu bilerek hareket ediyoruz" diye konuştu.
Savunma Sanayii Başkanı Görgün, savunma sanayisinde üniversite-sanayi iş birliğini yalnızca proje bazlı bir etkileşim alanı olarak değil, uzun vadeli ve sürdürülebilir bir yetkinlik ekosistemi olarak ele aldıklarını belirtti.
Görgün, Savunma Sanayii Başkanlığı olarak YÖK ile stratejik düzeyde yoğun bir iş birliği yürüttüklerini belirterek, "Savunma sanayiimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını sistematik, planlı ve sürdürülebilir bir yaklaşımla geliştirmeyi hedefliyoruz" dedi.
Bu yaklaşım sayesinde akademi ve sanayinin yalnızca birbirine yaklaşan değil, birlikte gelişen ve birlikte üreten iki stratejik odak haline geldiğini vurgulayan Görgün, savunma sanayii şirketlerinde görev yapan insan kaynağına ilişkin verileri de paylaştı.

42 bini aşkın çalışan
TUSAŞ, ASELSAN, ROKETSAN, TEI, HAVELSAN, ASPİLSAN ve İŞBİR başta olmak üzere vakıf şirketlerinde 42 bini aşkın çalışanın görev yaptığını ifade eden Görgün, çalışanların neredeyse tamamının lisans mezunu olduğunu söyledi.
Yurtiçi lisans mezuniyet oranının yüzde 98’in üzerinde bulunduğunu belirten Görgün, şirketler bünyesinde yurtdışı lisans mezunu 252, yurtdışı yüksek lisans mezunu 752 ve yurtdışı doktora mezunu 150 çalışan bulunduğunu kaydetti.
Görgün, savunma sanayii çalışanlarının Türkiye genelinde yüzlerce farklı üniversiteden mezun olduğunu belirterek, "Bu yapıyla sektörümüz, son derece geniş ve heterojen bir akademik arka plana sahip nitelikli insan kaynağına dayanmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.
Protokol’ün kazanımlarından bahseden YÖK Başkanı Özvar, "Bugün, Yüksek Örgüt Kurulu, Savunma Sanayi Başkanlığı, TUSAŞ ve üniversitelerimiz arasında imzalanacak İş birliği protokolü, şimdiye kadar attığınız kararlı adımları daha da ileriye taşıma iradesinin açık bir göstergesi olması bakımından, fevkalade milleti haiz bir teşebbüstür. Bu protokole ilk etapta Ankara Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi gibi ülkemizin güzide yüksek üretim kurumları yer almıştır. Protokolün başlıca amacı, savunma sanayimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştirmek, bilgi ve teknoloji üretiminde üniversitelerimizin güçlü akademik alt yapısını sektörün ihtiyaçlarıyla bütünleştirmektir. Yükseköğretim mevzuatı çerçevesinde TUSAŞ bünyesinde yürütülen mesleki ve teknik eğitimlerin üniversitelerle iş birliği içerisinde kredili ders olarak kabul edilmesi, TUSAŞ’ta görev yapan uzman personelin lisans ve lisansüstü programlarda ya da kredilendirilecek mesleki teknik eğitimlerde eğitmen olarak görevlendirilmesi, ayrıca TUSAŞ’ın ihtiyaçlarını karşılamak ve akademik gelişimi desteklemek amacıyla tezli, tezsiz, yüksek lisans ile doktora programlarının oluşturulup yürütülmesi için ortak çalışmalar yapılması, protokolümüzün ana hedeflerinden bir tanesini meydana getirmektedir" diye konuştu.
ETİKETLER: TUSAŞ, çalışanlarının, aldıkları, kurum, içi
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Müdür Çandıroğlu: "Van, projelerle eğitimde örnek bir şehir"

Müdür Çandıroğlu: "Van, projelerle eğitimde örnek bir şehir"

Van Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu, Van’da eğitimin güçlü projelerle yürütüldüğünü belirterek, dijitalleşme ve kodlama alanlarında ilave çalışmaların planlandığını söyledi.Müdür Bilal Yılmaz Çandıroğlu, gazetecilerle bir araya gelerek kentte

ÜAK Yönetim Kurulu Toplantısı, ODÜ ev sahipliğinde gerçekleşti

ÜAK Yönetim Kurulu Toplantısı, ODÜ ev sahipliğinde gerçekleşti

Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Yönetim Kurulunun 2025 yılı aralık ayı toplantısı, Ordu Üniversitesi (ODÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.Senato Salonu’nda düzenlenen toplantının açılışında konuşan ODÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, ÜAK Yönetim Kurulu üyel

Türkiye’de kar esareti başladı, 15 ilde okullar tatil edildi

Türkiye’de kar esareti başladı, 15 ilde okullar tatil edildi

Türkiye’nin kar yağışı etkisi altına girmesinden sonra yoğun kar yağışının yaşandığı 15 ilde okullar tamamen tatil edildi. 14 ilde ise bazı ilçelerde ve taşımalı eğitim yapılan okullar tatil edildi.Yoğun kar yağışı sebebiyle okulların tamamının tatil edil

Okullarda öğrencilere tarım eğitimi

Okullarda öğrencilere tarım eğitimi

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün okullarda özellikle organik tarımla alakalı farkındalık oluşturmayı hedefleyen eğitimleri devam ediyor.Konu ilgili Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan paylaşımda, "İyi Tarım Uygulamaları ve Organi

İl Milli Eğitim Müdürü Çay’dan MTSK sınav alanında denetim

İl Milli Eğitim Müdürü Çay’dan MTSK sınav alanında denetim

Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, Ula ilçesinde gerçekleştirilen Motorlu Taşıt Sürücü Kursları (MTSK) Direksiyon Eğitimi ve Sınav Alanı’nı ziyaret ederek denetimlerde bulundu.Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, sürücü adaylarının heyecanına ortak

Diyarbakır’ın dört ilçesinde okullara kar tatili

Diyarbakır’ın dört ilçesinde okullara kar tatili

Diyarbakır’ın Silvan, Dicle, Ergani ve Hazro ilçesinde okullar kar yağışı nedeniyle 1 gün tatil edildi. Ergani ilçesinde ise taşımalı eğitime 1 gün ara verildi.Kent geneli gece saatlerinden itibaren kar yağışı etkisini artırmaya başladı. Kar yağışı neden

Bolu’da eğitime kar engeli: Okullar 1 gün tatil edildi

Bolu’da eğitime kar engeli: Okullar 1 gün tatil edildi

Bolu’da etkili olan yoğun kar yağışı ve buzlanma riski nedeniyle il genelinde eğitim-öğretime 29 Aralık Pazartesi günü 1 gün süreyle ara verildi.Bolu’da 2 gündür devam eden yoğun kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Yağışla birlikte kent merkezi ve yüksek

Düzce’de okullar 1 gün süreyle tatil edildi

Düzce’de okullar 1 gün süreyle tatil edildi

Düzce (İHA) – Düzce’de devam eden kar yağışı ve meteorolojinin uyarıları dikkate alınarak okullar 1 gün süreyle tatil edildi. Ayrıca; kreş ve anaokuluna devam eden çocuğu olan kadın personel ile malul, engelli ve hamile kamu çalışanları da 1 gün idari izi