MENÜ

TUSAŞ çalışanlarının aldıkları kurum içi eğitimler, yüksek lisans ve doktora programlarında sayılabilecek

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) ile Türkiye Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ) arasında "Lisansüstü Eğitim ve İş Birliği" kapsamında iş birliği protokolü imzalandı.TUSAŞ, üniversite-sanayi iş birliği kapsamında bir protokole imza attı. Savunma Sa

Yayınlanma: 30 Aralık 2025 14:40 Güncelleme: 31 Aralık 2025 06:05
TUSAŞ çalışanlarının aldıkları kurum içi eğitimler, yüksek lisans ve doktora programlarında sayılabilecek
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) ile Türkiye Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ) arasında "Lisansüstü Eğitim ve İş Birliği" kapsamında iş birliği protokolü imzalandı.
TUSAŞ, üniversite-sanayi iş birliği kapsamında bir protokole imza attı. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinesinde yürütülen süreçte Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile TUSAŞ ve 9 üniversite arasında "Lisansüstü Eğitim İş Birliği Protokolü" imzalandı. Törene, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, YÖK Başkanı Erol Özvar, TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu ve davetliler katıldı.
Protokol kapsamında TUSAŞ çalışanlarının aldıkları kurum içi eğitimler, yüksek lisans ve doktora programlarında sayılabilecek.
Ayrıca, protokol kapsamında TUSAŞ bünyesinde gerçekleştirilecek kurum içi mühendislik eğitimler, yükseköğretim mevzuatına uygun olarak YÖK ile iş birliği çerçevesinde kredili ders olarak sayılacak. Böylece iş birliği yapılan kurumların TUSAŞ çalışanlarına lisans üstü öğrenimde kolaylık sağlaması ve teşvik etmesi amaçlanacak.
"Şirketimizin yaş ortalaması 33’tür"
TUSAŞ’ın sadece üretim yapan bir şirket olmadığının altını çizen TUSAŞ Genel Müdürü Demiroğlu, "TUSAŞ sadece hava aracı üreten savunma sanayimize destek veren bir kuruluş değildir. TUSAŞ aynı zamanda savunma sanayi sektörümüze kalifiyeyi insan yetiştiren bir kuruluştur. 16 bin kişiye istihdam olanağı sağlayan şirketimizin yaş ortalaması 33’tür. Kimileri özgün ürünlerimizin böylesi bir genç nesil tarafından tasarlanıp üretilmesine şaşırıyor. Oysa biz aklın yaşta değil, başta olduğunu tecrübenin ve niteliğin çok daha önemli olduğunun farkında olan bir şirketiz. Bu vesileyle çalışanlarımızın her TUSAŞ’ımıza çalışmaya başlamadan önce eğitmeye başlıyoruz. Gençlerimize ve tüm çalışanlarımıza tecrübe kazandırmaya çalışıyoruz. Bu doğrultuda attığımız her adım yarınlarımızın emanetçileri olan gençlerimizi daha iyi yetiştirme yönünde atılan bir adım olduğunu bilerek hareket ediyoruz" diye konuştu.
Savunma Sanayii Başkanı Görgün, savunma sanayisinde üniversite-sanayi iş birliğini yalnızca proje bazlı bir etkileşim alanı olarak değil, uzun vadeli ve sürdürülebilir bir yetkinlik ekosistemi olarak ele aldıklarını belirtti.
Görgün, Savunma Sanayii Başkanlığı olarak YÖK ile stratejik düzeyde yoğun bir iş birliği yürüttüklerini belirterek, "Savunma sanayiimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını sistematik, planlı ve sürdürülebilir bir yaklaşımla geliştirmeyi hedefliyoruz" dedi.
Bu yaklaşım sayesinde akademi ve sanayinin yalnızca birbirine yaklaşan değil, birlikte gelişen ve birlikte üreten iki stratejik odak haline geldiğini vurgulayan Görgün, savunma sanayii şirketlerinde görev yapan insan kaynağına ilişkin verileri de paylaştı.

42 bini aşkın çalışan
TUSAŞ, ASELSAN, ROKETSAN, TEI, HAVELSAN, ASPİLSAN ve İŞBİR başta olmak üzere vakıf şirketlerinde 42 bini aşkın çalışanın görev yaptığını ifade eden Görgün, çalışanların neredeyse tamamının lisans mezunu olduğunu söyledi.
Yurtiçi lisans mezuniyet oranının yüzde 98’in üzerinde bulunduğunu belirten Görgün, şirketler bünyesinde yurtdışı lisans mezunu 252, yurtdışı yüksek lisans mezunu 752 ve yurtdışı doktora mezunu 150 çalışan bulunduğunu kaydetti.
Görgün, savunma sanayii çalışanlarının Türkiye genelinde yüzlerce farklı üniversiteden mezun olduğunu belirterek, "Bu yapıyla sektörümüz, son derece geniş ve heterojen bir akademik arka plana sahip nitelikli insan kaynağına dayanmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.
Protokol’ün kazanımlarından bahseden YÖK Başkanı Özvar, "Bugün, Yüksek Örgüt Kurulu, Savunma Sanayi Başkanlığı, TUSAŞ ve üniversitelerimiz arasında imzalanacak İş birliği protokolü, şimdiye kadar attığınız kararlı adımları daha da ileriye taşıma iradesinin açık bir göstergesi olması bakımından, fevkalade milleti haiz bir teşebbüstür. Bu protokole ilk etapta Ankara Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi gibi ülkemizin güzide yüksek üretim kurumları yer almıştır. Protokolün başlıca amacı, savunma sanayimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştirmek, bilgi ve teknoloji üretiminde üniversitelerimizin güçlü akademik alt yapısını sektörün ihtiyaçlarıyla bütünleştirmektir. Yükseköğretim mevzuatı çerçevesinde TUSAŞ bünyesinde yürütülen mesleki ve teknik eğitimlerin üniversitelerle iş birliği içerisinde kredili ders olarak kabul edilmesi, TUSAŞ’ta görev yapan uzman personelin lisans ve lisansüstü programlarda ya da kredilendirilecek mesleki teknik eğitimlerde eğitmen olarak görevlendirilmesi, ayrıca TUSAŞ’ın ihtiyaçlarını karşılamak ve akademik gelişimi desteklemek amacıyla tezli, tezsiz, yüksek lisans ile doktora programlarının oluşturulup yürütülmesi için ortak çalışmalar yapılması, protokolümüzün ana hedeflerinden bir tanesini meydana getirmektedir" diye konuştu.
ETİKETLER: TUSAŞ, çalışanlarının, aldıkları, kurum, içi
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Kırtasiyelerde yeni sezon heyecanı

Kırtasiyelerde yeni sezon heyecanı

Batman'da İLKHA muhabirine konuşan kırtasiye işletmecisi Veysi Güney, yeni sezon hazırlıklarını yaklaşık üç aydır sürdürdüklerini belirterek her bütçeye ve ihtiyaca uygun ürün çeşidine sahip olduklarını söyledi. Güney, kırtasiye alışverişlerinin güvenilir

MEB, yeni eğitim yılı öncesi genelge yayımlandı

MEB, yeni eğitim yılı öncesi genelge yayımlandı

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in imzasıyla yayımlanan "2026-2027 Eğitim ve Öğretim Yılına İlişkin İş ve İşlemler" konulu genelgede okul güvenliği, kayıt ücretleri, sınıf ve öğretmen seçimi, cep telefonu kullanımı, kıyafet uygulaması ve mezuniyet törenle

Müftü Bekiroğlu: Yaz Kur'an kursları çocuklarımızın iman ve ahlakını güçlendiriyor

Müftü Bekiroğlu: Yaz Kur'an kursları çocuklarımızın iman ve ahlakını güçlendiriyor

Bekiroğlu, Şehitkamil ilçesinde bu yıl yaklaşık 32 bin öğrencinin yaz Kur'an kurslarına katıldığını, öğrencilerin yaklaşık 800'ünün okul öncesi eğitim çağındaki çocuklardan oluştuğunu ifade etti. Şehitkamil İlçe Müftüsü Abdullah Bekiroğlu İLKHA muhabirine

Şanlıurfa'da Yaz Kur'an Kurslarında 100 bin 612 öğrenciye ulaşıldı

Şanlıurfa'da Yaz Kur'an Kurslarında 100 bin 612 öğrenciye ulaşıldı

Şanlıurfa İl Müftülüğü tarafından 2026 yılı Yaz Kur'an Kursları kapsamında kent genelinde yürütülen eğitim çalışmalarında 100 bin 612 öğrenciye ulaşılarak tüm zamanların en yüksek katılımının gerçekleştiği bildirildi. İl genelinde bin 690 cami ve 396 Kur'

Batman'da mesleki eğitimin gözdesi: Motorlu araçlar teknolojisi

Batman'da mesleki eğitimin gözdesi: Motorlu araçlar teknolojisi

İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Batman Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) Müdürü Osman Atmalar, mesleki eğitimin öğrencilerin eğitim hayatını sürdürürken aynı zamanda bir meslek öğrenmelerine ve iş hayatına hazırlanmalarına önemli katkı sunduğunu belir

2026-ALES/2 sonuçları açıklandı

2026-ALES/2 sonuçları açıklandı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2026-ALES/2'ye ilişkin değerlendirme sürecinin tamamlandığını duyurdu. Adaylar, sınav sonuçlarını ÖSYM'nin sonuç sistemi üzerinden vatandaşlık numaraları ve aday şifreleriyle öğrenebilecek. (İLKHA)

Hasankeyf'te yaz Kur'an kursları kapanış programı düzenlendi

Hasankeyf'te yaz Kur'an kursları kapanış programı düzenlendi

Hasankeyf İlçe Müftülüğü tarafından düzenlenen Yaz Kur’an Kursları Kapanış Programı gerçekleştirildi. Programa Batman İl Müftüsü Ahmet Durmuş da katıldı. Yaz Kur’an kurslarına katılan öğrencilerle bir araya gelen İl Müftüsü Ahmet Durmuş, öğrencilerin Kur’

"Hayatımızın namazla güzelleşeceğinin farkına vardık"

"Hayatımızın namazla güzelleşeceğinin farkına vardık"

Gaziantep Peygamber Sevdalıları tarafından yaz döneminde çocuklara yönelik gerçekleştirilen "Hayat Namazla Güzeldir" eğitim programının kapanışı, Millet Camii'nde düzenlenen programla gerçekleştirildi. Yaklaşık 1000 öğrencinin katıldığı programda çocuklar

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
12
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
10
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
9
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
9
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
8
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
7
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
7
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
7
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
7
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
7
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
6
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
6
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
4
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
4
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
3
Eyüpspor Eyüpspor
3
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
2