MENÜ

TVHB Başkanı Eroğlu’ndan KKKA ve şap hastalığı uyarısı

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, Türkiye’de kene yoluyla bulaşan Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA) vakaları ile son günlerde görülen şap hastalığına ilişkin açıklamalarda bulundu.Eroğlu, Ordu V...

Yayınlanma: 12 Temmuz 2025 06:58 Güncelleme: 11 Eylül 2025 14:02
TVHB Başkanı Eroğlu’ndan KKKA ve şap hastalığı uyarısı

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, Türkiye’de kene yoluyla bulaşan Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA) vakaları ile son günlerde görülen şap hastalığına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Eroğlu, Ordu Veteriner Hekimler Odası’nda düzenlenen toplantı ile, ildeki veteriner hekimler ile bir arya geldi. Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak, özellikle son aylarda Türkiye’de görülen Kırım-Kongo kanamalı ateşi ve şap hastalığı ile ilgili görüşlerini meslektaşlarla paylaşmak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çalışmalarını değerlendirmek amacıyla il ziyaretleri gerçekleştirdiklerini belirten Eroğlu, şap hastalığının SAT 1 tipi olduğunu ve bu tipin Türkiye’de daha önce görülmediğini söyledi.

"SAT 1 tipi ülkemizde ilk kez görülüyor ancak yasal ve bilimsel anlamdaki önlemler alındıktan sonra bir sıkıntı söz konusu değil"
SAT 1 tipinin, diğer 7 şap tipiyle hastalık yapma ve diğer özellikler açısından çok farklı olmadığını kaydeden Eroğlu, "Hastalığın haberi alındığı ilk günden itibaren konuyla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çoğunlukla hayvan hareketlerinin durdurulması sorusu soruluyor. Biz de başından bu yana uzman ekibimiz ile konuyu değerlendirdik. SAT 1’in ülkemizde ilk defa görülmesi dolayısı ile popülasyon daha önceki tiplere göre aşılandığı için bağışıklık onlara karşı söz konusu, yaygınlığının sebebi de budur. Bizim tespitlerimize göre herhangi bir paniğe gerek yoktur. Diğer tiplerde olduğu gibi bunda da yasal ve bilimsel anlamdaki önlemler alındıktan sonra bir sıkıntı söz konusu değil" dedi.

"İnsanlarda çoğu zaman hafif belirtiler gösteriyor, insan sağlığı için sıkıntı yoktur"
Şap hastalığının insanlara bulaşabilen bir hastalık olduğunu ancak çoğunlukla hafif belirtilerle seyrettiğini ve herkeste görülmediğini vurgulayan Eroğlu, "Onun için halk sağlığı açısından bir sıkıntı yoktur. Asıl önemli tarafı, hayvanlardaki verim kaybına sebep olması dolayısı ile ekonomik değer anlamında önemli. Yapılan tespitlere göre süt verimini yüzde 70, et verimini yüzde 30’dan daha fazla etkiliyor. Yetişkin hayvanlarda ölüme neden olmuyor ancak daha çok buzağılarda ölüme neden olan bir hastalık. Hastalığa karşı alınması gereken, hayvan hareketlerinin önlenmesi, hayvan pazarlarının kapatılması ve asıl önemli olan da bir an önce ülke genelinde en azından sığır varlığının yüzde 80’inin aşılanması gerekiyor. Bunlar zamanında gerçekleştirildiği takdirde panik ya da tehlike söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

"Bağışıklık seviyesi bir noktaya gelecek, sonrasında bölgesel ya da Türkiye genelindeki kısıtlamalar kaldırılacak"
Bakanlığın aldığı önlemleri ‘yerinde’ olarak nitelendiren Eroğlu, şap hastalığının viral bir hastalık olduğunu ve hızla yayıldığını belirterek, "İnsan hareketleri, rüzgar, kuşlarla, taşınan ot ve yemlerle de bulaşan bir hastalık. Dikkatli olduğumuz zaman en kısa sürede ülkemizin bunu bertaraf edeceğine inanıyoruz. Aşılama bitecek ve ayrıca bir antikor oluşacak, bağışıklık seviyesi bir noktaya gelecek, bunun için en az 3 hafta daha süre gerekiyor. Sonrasında bölgesel ya da Türkiye genelindeki kısıtlamalar kaldırılacak" şeklinde konuştu.

Keneye karşı ‘geç kalmaktan kork’ uyarısı
KKKA konusunda da değerlendirmelerde bulunan Eroğlu, hastalığın taşıyıcısı olan kenelere karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Eroğlu, "Maalesef 15 insanımız hayatını kaybetti. Ordu da İç Anadolu’ya bakan tarafı ile riskli bölgelerden bir tanesi. Artvin’den Bolu’ya kadar olan çizgideki illerde özellikle Tokat, Sivas, Erzincan, Amasya görüldü. Ancak şu anda 33’ten fazla ilde görülüyor. Her kene hastalık etkeni taşımıyor. Sadece 46 çeşit tür kene var ve bunlardan 1 tanesi bu hastalığı yapıyor. Bu hastalık, halkın eğer doğru bilgilendirilmesi sağlanırsa can kaybına sebebiyet vermez. Biz; ‘Keneden korkma, geç kalmaktan kork’ şeklinde söylüyoruz" diye konuştu.
Eroğlu ayrıca, kene görüldüğünde çıplak elle değil, tedbirli şekilde vücuttan uzaklaştırılması gerektiğini ve ardından sağlık kuruluşuna başvurulmasının önem taşıdığını belirtti.

"Havaların ısınması ile görülüyor, kırsal kesimde açık renk ve uzun elbiseler giyilmesi, kırsal dönüşü vücutta kene taraması yapılması gerekiyor"
Hastalığın havaların ısınmasıyla, 15 derecenin üzerine çıkmasıyla birlikte görülmeye başlandığını vurgulayan Eroğlu, bireysel önlemlerin önemine dikkat çekerek, "Kırsal alanlara gidildiğinde mutlaka pantolon paçaları çorabın içerisine konulmalı, uzun kollu ve açık renkli giysiler giyilmeli, akşam eve dönüldüğünde ise vücutta mutlaka kene taraması yapılmalı. Hayvanların veteriner hekim kontrolünde ilaçlanması, sütte ve ette kalıntı bırakmayan ilaçların kullanılması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Programda, TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu ve Ordu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Tayfun Kara tarafından karşılıklı hediye takdiminde bulunuldu. Program, veteriner hekimlerinin katılımı ile fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Sessiz tehlike: "Osteoporoz"

Sessiz tehlike: "Osteoporoz"

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Merve Dede Akpınar, kemik erimesi olarak bilinen osteoporozun, özellikle kadınlarda menopoz sonrası dönemde yaygınlaştığını belirterek, hastalığın genellikle belirti vermeden ilerlediğini ve bu yüzden ’sessiz hast

Erzurum Şehir Hastanesi’ne Tüp Bebek Merkezi açıldı

Erzurum Şehir Hastanesi’ne Tüp Bebek Merkezi açıldı

Erzurum Şehir Hastanesi’nde bölgeye hizmet edecek olan Tüp Bebek Merkezi’nin açılışı yapıldı.Tüp Bebek Merkezi’nin açılışı için bir tören yapıldı. Açılışa, Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar ve diğer davetliler katıldı. Tüp Bebek Merkezi’nin açılışın

Yaren’e dayısı, anneye de ağabeyi can oldu

Yaren’e dayısı, anneye de ağabeyi can oldu

İzmir’de böbrek yetmezliği tedavisi gören 12 yaşındaki Yaren Kara, Acıbadem Kent Hastanesi’nde dayısından nakledilen böbrekle sağlığına kavuştu. Küçük kızın annesinin de yıllar önce aynı hastanede diğer ağabeyinden aldığı böbrekle hayata tutunduğu ortaya

Prof. Dr. Gül, burun eti ameliyatı ile ilgili bilgi verdi

Prof. Dr. Gül, burun eti ameliyatı ile ilgili bilgi verdi

Medical Point Gaziantep Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Aylin Gül, burun eti ameliyatlarının modern teknikleri hakkında bilgi verdi.Medical Point Gaziantep Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Aylin Gül, "Burun tıkanıklığının en yaygı

Ergani Devlet Hastanesi’nde göz anjiyo cihazı hizmete girdi

Ergani Devlet Hastanesi’nde göz anjiyo cihazı hizmete girdi

Diyarbakır’ın önemli sağlık merkezlerinden biri olan Ergani Devlet Hastanesi’nde göz anjiyografi cihazı hizmete alındı.Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen cihazla birlikte, ilçede göz hastalıklarının tanı ve tedavisinde önemli bir eşik daha aşılmış old

Iğdır’a 29 yeni hekim atandı

Iğdır’a 29 yeni hekim atandı

Sağlık Bakanlığı tarafından Iğdır’a 29 yeni hekim atandı.Iğdır genelinde sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi amacıyla toplam 29 yeni hekim ataması gerçekleştirildi. Yapılan atamalar kapsamında 7 tabip (pratisyen hekim) ve 22 uzman tabip, il merkezi ve il

İşte Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Rehberi

İşte Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Rehberi

Uzmanlar sağlıklı ve huzurlu bir Ramazan geçirme ile ilgili önerilerde bulundu. Sahura mutlaka kalkılması gerektiğini ifade eden uzmanlar, "Orucubuz 1-2 adet hurma ve su ile açın, suyu tek seferde çok fazla ve hızlı içmeyin, şerbetli tatlılar yerine sütlü

Pasinler ilçesine gebe okulu

Pasinler ilçesine gebe okulu

Erzurum’un Pasinler ilçesinde anne ve babalara hizmet eden gebe okulu, ebeveynliğe ilk adımı atacak çiftleri bekliyor.Erzurum Sağlık İl Müdürlüğü tarafından yapılan paylaşımda, "Sevgili anne ve baba adayları. Her şeyin başı eğitim. Peki, siz anne ve babal

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:29
Güneş 06:49
Öğle 12:44
İkindi 15:55
Akşam 18:28
Yatsı 19:44

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
58
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
54
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
51
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
46
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
42
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
39
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
32
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
30
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
29
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
27
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
26
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
24
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
24
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
23
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
22
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
20
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
20
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
13