Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) yaptığı konuşmada, "İran’daki nükleer tesislere yönelik saldırılar, güvenlik ve emniyeti ciddi şekilde bozmuştur. Şu ana kadar h...
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) yaptığı konuşmada, "İran’daki nükleer tesislere yönelik saldırılar, güvenlik ve emniyeti ciddi şekilde bozmuştur. Şu ana kadar halkı etkileyecek bir radyolojik sızıntı olmamıştır, ancak gerçekleşme tehlikesi mevcuttur" dedi.
BMGK, İran’ın talebiyle ABD’nin New York şehrinde toplandı. UAEA Başkanı Rafael Grossi konseyde açıklamalarda bulundu. İsrail’in saldırıları sonrası İran’daki nükleer tesislerin ciddi hasar gördüğünü ve güvenlik riskinin arttığını belirten Grossi, "İran’daki nükleer tesislere yönelik saldırılar, güvenlik ve emniyeti ciddi şekilde bozmuştur. Şu ana kadar halkı etkileyecek bir radyolojik sızıntı olmamıştır, ancak gerçekleşme tehlikesi mevcuttur" dedi.
"Natanz’da elektrik altyapısı ve zenginleştirme tesisleri hedef alındı"
Grossi, İran’ın Natanz Nükleer Tesisi’nde hem ana yakıt zenginleştirme hem de pilot yakıt zenginleştirme tesislerinin 13 Haziran’da saldırıya uğradığını aktardı. Elektrik altyapısının tamamen hedef alındığını belirtti. Grossi, "Tesis dışında radyasyon seviyesi normal, fakat içeride radyolojik ve kimyasal kirlenme gözlemlenmektedir. Alfa parçacıkları içeren uranyum türevleri solunursa ciddi risk oluşturabilir" şeklinde konuştu.
"İsfahan ve Arak’taki nükleer altyapılar da zarar gördü"
İsfahan Nükleer Tesisi’ne 14 Haziran’da düzenlenen saldırıda dört binanın zarar gördüğünü açıklayan Grossi, merkezi kimya laboratuvarı, uranyum dönüşüm tesisi ve reaktör yakıt üretim tesisinin vurulduğunu belirtti. Arak’taki ağır su reaktörünün de 19 Haziran’da vurulduğunu bildiren Rafael Grossi, reaktörün faal olmadığını ve nükleer madde içermediğini vurguladı. Grossi, aynı gün, Tahran Araştırma Merkezi’ndeki santrifüj üretim atölyesinin de hedef alındığını kaydetti.
"Buşehr Nükleer Santrali saldırıya uğrarsa felaket olur"
UAEA Başkanı Rafael Grossi, konuşmasının en kritik bölümünde İran’daki Buşehr Nükleer Santrali’ne yönelik muhtemel bir saldırının çok ciddi sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. Grossi, "Bu faal bir santral. Binlerce kilogram nükleer madde içeriyor. Reaktör binasına veya elektrik sağlayan hatlara isabet olması, erimeye ve çevreye yüksek düzeyde radyoaktivite salınımına yol açar. Bu durumda tahliye, barınma ve iyot alımı gerekebilir" uyarısında bulundu.
Denetimlerin önemi vurgulandı
Rafael Grossi, UAEA’nın İran’daki denetim faaliyetlerinin durmaması gerektiğini belirterek, denetçilerin güvenliğinin ev sahibi ülke tarafından sağlanmasının altını çizdi. Grossi, "İran’ın yüzde 60 oranında zenginleştirdiği uranyum stoklarının denetlenmesi, başka amaçlara yönlendirilmediğinden emin olunması açısından hayati önemdedir" dedi.
"Nükleer tesisler savaşın sisine gizlenmemeli"
UAEA Başkanı, nükleer tesislerle ilgili yanlış bilgi yayımının önüne geçilmesi gerektiğini ifade ederek, "Dün Buşehr Santrali hakkında yanlış açıklama yapan bir İsrailli yetkilinin açıklaması geri çekildi. Bu, doğru ve tarafsız iletişimin önemini ortaya koymuştur" diye konuştu.
"Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) tehdit altına girebilir"
Rafael Grossi, nükleer krizden çıkış için diplomatik yolların halen açık olduğunu vurgulayarak, "UAEA, kusursuz bir denetim mekanizmasıyla İran’da nükleer silah geliştirilmediğini garanti edebilir. Bu, Orta Doğu’da uzun vadeli barışın temelini oluşturabilir. Bu fırsat kaçırılırsa, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) tehdit altına girebilir" ifadelerini kullandı.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ
Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme
Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ
İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo
İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük