2026-2027 eğitim öğretim yılı öncesinde uyum süreci 7 Eylül’de başlıyor. Eğitim Uzmanı-Yazar Dr. Özcan Mercan, özellikle anaokulu, 1, 5 ve 9. sınıfa başlayacak öğrencilerin velilerine önemli uyarılarda bulundu. Yeni eğitim öğretim yılı öncesinde öğrencil
2026-2027 eğitim öğretim yılı öncesinde uyum süreci 7 Eylül’de başlıyor. Eğitim Uzmanı-Yazar Dr. Özcan Mercan, özellikle anaokulu, 1, 5 ve 9. sınıfa başlayacak öğrencilerin velilerine önemli uyarılarda bulundu.
Yeni eğitim öğretim yılı öncesinde öğrenciler ve veliler için okul heyecanı başlarken, gözler uyum haftasına çevrildi. Okul öncesi, ilkokul 1. sınıf ve ortaokul 5. sınıf öğrencileri için 7-11 Eylül tarihleri arasında uyum programları gerçekleştirilecek. 9. sınıf öğrencilerine yönelik ise yeni eğitim ortamına adaptasyonu destekleyen rehberlik çalışmaları yapılacak. Tüm öğrenciler için ders zili 14 Eylül Pazartesi günü çalacak.
Eğitim Uzmanı-Yazar ve Mercan Eğitim Kurumları Kurucusu Dr. Özcan Mercan, öğrencilerin yaş gruplarına göre farklı uyum sorunları yaşayabileceğine dikkat çekerek, velilerin çocuklarının yerine sorunları çözmek yerine onların problem çözme becerilerini desteklemesi gerektiğini belirtti.
“Uyum haftası güven ilişkisinin başlangıcıdır”
Uyum haftasının akademik eğitime erken başlama süreci olarak değerlendirilmemesi gerektiğini ifade eden Mercan, temel hedefin öğrencinin okulunu, öğretmenini, arkadaşlarını ve yeni düzenini tanıması olduğunu kaydetti.
Özellikle anaokuluna başlayan çocuklarda ayrılık kaygısının görülebileceğini belirten Mercan, çocuk ağlamasın diye anne veya babanın okuldan gizlice ayrılmasının yanlış olduğuna dikkat çekti. Çocuğa ne zaman geri dönüleceğinin açık şekilde söylenmesi ve verilen sözün tutulmasının güven duygusu açısından önemli olduğunu vurguladı.
1. sınıfta kıyaslama uyarısı
İlkokul 1. sınıfa başlayan çocukların oyun ağırlıklı dönemden daha kurallı bir eğitim sistemine geçtiğini belirten Mercan, velilerin ilk haftalardan itibaren akademik yarış oluşturmaması gerektiğini söyledi.
Çocukların okuma ve yazmayı öğrenme hızlarının farklı olabileceğini kaydeden Mercan, “Arkadaşın okumaya başladı, sen neden okuyamıyorsun?” gibi karşılaştırmaların çocukta başarısızlık algısı oluşturabileceğini ifade etti.
5. sınıfta LGS baskısına dikkat
Ortaokula geçişin de önemli bir adaptasyon dönemi olduğuna işaret eden Mercan, 5. sınıfta öğrencilerin çok sayıda branş öğretmeni, artan ders yükü ve değişen arkadaş çevresiyle karşı karşıya kaldığını belirtti.
Mercan, daha ortaokulun başlangıcında LGS baskısı oluşturmak yerine öğrenciye kitap okuma, matematik temeli, okuduğunu anlama, düzenli tekrar, zaman yönetimi ve ödev sorumluluğu gibi temel alışkanlıkların kazandırılmasını önerdi.
9. sınıfta öncelik aidiyet
Liseye başlayan öğrencilerde ise akademik kaygının yanı sıra yeni arkadaş çevresi ve okula aidiyet duygusunun öne çıktığını belirten Mercan, velilerin yalnızca “Derslerin nasıl?” sorusuna odaklanmaması gerektiğini söyledi.
Öğrencinin okulda kendisini rahat hissedip hissetmediğinin ve arkadaşlarıyla ilişkilerinin de takip edilmesi gerektiğini ifade eden Mercan, 9. sınıfın YKS’nin akademik altyapısının oluşmaya başladığı önemli bir dönem olduğunu ancak ilk günden sınav baskısı kurulmasının doğru olmayacağını kaydetti.
Ekran ve uyku düzeni okul öncesinde değiştirilmeli
Yaz tatilinde bozulan uyku ve ekran kullanım düzeninin bir gecede değiştirilmemesi gerektiğini belirten Mercan, uyku saatlerinin kademeli olarak erkene alınmasını, kahvaltı saatlerinin okul düzenine yaklaştırılmasını ve telefon-tablet kullanımında aile içerisinde net kurallar belirlenmesini tavsiye etti.
Uyum süresinin her çocukta farklı olabileceğini de hatırlatan Mercan, okul reddinin uzun sürmesi, yoğun kaygı, ciddi uyku veya beslenme sorunları görülmesi halinde okulun rehberlik servisiyle iş birliği yapılması ve gerektiğinde uzman desteğinin değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Mercan, velilere yönelik yaklaşımı ise dört başlıkta özetledi:
Anaokulunda güven verin, 1. sınıfta sabırlı olun, 5. sınıfta sorumluluk kazandırın, 9. sınıfta dinleyin ve alan tanıyın.
MHA Malatya Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Bingöl’ün Genç ilçesinde Genç İstişare Meclisi tarafından “Aile, Bağımlılık ve Değerler Eğitimi” Çalıştayı düzenlendi. Aile kurumunun güçlendirilmesi, bağımlılıklarla mücadele, gençlerin karşı karşıya kaldığı sorunlar ve toplumsal değerlere ilişkin çözüm
Bingöl’ün Genç ilçesinde Genç İstişare Meclisi tarafından düzenlenen “Aile, Bağımlılık ve Değerler Eğitimi” Çalıştayı düzenlendi. Aile kurumunun güçlendirilmesi, bağımlılıkla mücadele, gençlerin karşı karşıya kaldığı sorunlar ve toplumsal değerlere ilişki
Nepal ordusundan yapılan açıklamada, Lu Haitao adlı Çin vatandaşının Yukarı Trishuli-1 Hidroelektrik Projesi'ndeki 225 metrelik tünelden canlı çıkarıldığı bildirildi. Lu'nun üçüncü canlı kurtarılan kişi olduğu belirtildi. Yetkililer, felaketin ardından bö
Resmî Gazete'de yayımlanan kararla Dokuz Eylül Üniversitesi'ne bağlı Güzel Sanatlar Enstitüsü'nün faaliyetlerine son verildi. Enstitü bünyesinde eğitim veren yüksek lisans ve doktora programlarının bundan sonraki süreçte nasıl devam edeceğine ilişkin üniv
Mersin Valisi Atilla Toros başkanlığında, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş ve ilçe emniyet müdürlerinin katılımıyla değerlendirme ve koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, Mersin genelinde huzur ve güvenliğin sağlanmasına yönelik yürütülen çal
İşgal altındaki Batı Şeria'da siyonist yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırıları giderek yayılıyor. Evler, tarım arazileri, araçlar ve geçim kaynaklarının hedef alındığı saldırılar, özellikle Nablus, Ramallah, El Halil, Beytüllahim ve Ürdün Vadi
Cizre İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde görev yapan uzman teknik personeller, ilçeye bağlı Kebeli köyünü ziyaret etti. Köydeki kavun ve karpuz ekili tarım arazilerini gezen ekipler, bitki gelişimi, hastalık ve zararlı kontrolleri ile rekolte durumu
Konya İl Müftülüğünde görev değişikliği yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında Konya İl Müftüsü Ali Öge görevden alınırken, Diyarbakır İl Müftüsü Celal Büyük Konya İl Müftülüğüne atandı. Kararla
Diyarbakır’da iş yerine düzenlenen silahlı saldırıda 3 kişi yaralandı
Dışişleri Bakanı Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü
03Ankara'da bazı yollar bugün trafiğe kapatılacak
04Balıkesir'de yangın: 5 iş yeri hasar gördü
05Meteoroloji'den sağanak uyarısı: Çok sayıda bölgede yağış bekleniyor
06Okullarda uyum haftası yarın başlıyor
07Orta Vadeli Program bugün açıklanıyor: 3 yıllık yol haritası belli olacak
Galatasaray A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Fenerbahçe A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Kocaeli̇spor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Samsunspor A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Erzurumspor Fk
Eyüpspor
Göztepe A.ş.
Arca Çorum Fk
Tümosan Konyaspor