Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
15:52 Küçük öğrenciler, unutulmaya yüz tutan geleneksel el sanatlarıyla tanıştı15:50 Rally Bodrum’da yarışlar nefes kesti15:48 Samsunspor, genç oyuncu havuzunu Türkiye’ye yayıyor: 55 futbol okulu açacak15:46 Karton yüklü tır devrildi: 1 yaralı15:45 Ankara Valiliği’nden sağanak yağış uyarısı15:43 Kaldırımda yürüyen kadını hayattan koparan sürücü tutuklandı15:43 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun Çeşme - İzmir etabını Tobias...15:40 Kavgayı ayırmaya çalışan yaşlı adam, yüzünden bıçaklandı15:40 Kalamış’ta deniz taksi ile kano çarpıştı, bir kadının ayağı koptu15:40 Kuduz hastalığı görülmesiyle karantinaya alınan bölgede sahipsiz hayvanlarl...15:38 Türkiye’de alanında geleneksel hale gelen ilk ve tek kongre15:37 Afetlerin gönüllü kahramanları durmadan eğitimlere devam ediyorlar15:34 Sarıgöl’de taze bağ yaprağı alımları devam ediyor15:34 Parkta İBB tarafından yapılan kazı sırasında oluşan su birikintisine düşen...15:28 Vincenzo Montella, Adana Demirspor yöneticileriyle kahvaltıda bir araya gel...15:27 Niğde Valisi Cahit Çelik DSİ yatırımlarını yerinde inceledi15:26 Hekimlerden Filistin için ’Sessiz yürüyüş’15:24 Akademisyen ve üniversite öğrencileri Ahlat’ın tarihi mekanlarını gezdi15:24 Kuraklık her geçen gün etkili oluyor: Yağmur için dualar edildi, ekmekler d...15:23 TVHB’den ’Dünya Veteriner Hekimler Günü’ dolayısıyla basın açıklaması
Sağlık 29 Mart 2024 - 10:46 Yorum: 0

Uzm. Dr. Batmaz: "Aç kalma süresini azaltmak için sahur mümkün olduğunca geç yenmelidir"

Ramazan ayında diyabet hastalarının doktor kontrolünde oruç tutmasını öneren Uzm. Dr. Leyla Batmaz, "Aç kalma süresini azaltmak için sahur mümkün olduğunca geç yenmelidir" dedi.Medical Park Mersin Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabo...

Uzm. Dr. Batmaz: 'Aç kalma süresini azaltmak için sahur mümkün olduğunca geç yenmelidir'

Ramazan ayında diyabet hastalarının doktor kontrolünde oruç tutmasını öneren Uzm. Dr. Leyla Batmaz, "Aç kalma süresini azaltmak için sahur mümkün olduğunca geç yenmelidir" dedi.
Medical Park Mersin Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Leyla Batmaz, şeker hastalığının, sıklığı günden güne artan bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti. Diyabet tedavisinde medikal tedavinin yanı sıra sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizin olduğu sağlıklı yaşam tarzının önem taşıdığını vurgulayan Batmaz, "Ramazan ayında insanların beslenme düzeni, uyku düzeni, sirkadiyen ritmi değişmektedir. Oruç tutarken uzun saatler aç ve susuz kalmanın yanında yüksek glisemik indeksli karbonhidrat içeriği fazla olan besinlerin olduğu sahur ve iftar yemekleri dikkati çekmektedir. Bireyler özellikle iftarda oruçlarını açtıklarında normalden daha büyük porsiyonlar tüketme eğilimindedir. Bu da hastaların şeker düzeylerinde yükselmelere neden olmaktadır" dedi.

"Hastanın oruç tutmasının uygun olup olmadığı değerlendirilmeli"
Diyabetik bireylerin oruç tutarken ani kan şekeri düşmeleri, kan şekeri yükselmeleri, şeker koması, tansiyon düşüklüğü, vücutta sıvı kayıpları ve pıhtılaşma bozuklukları gibi risklerle karşılaşabileceğini belirten Uzm. Dr. Batmaz, bu riskleri azaltmak için şeker hastalarının mutlaka doktor kontrolünün yapılması ve tedavisinin düzenlenmesi gerektiğini ifade etti. Batmaz, "Hastanın oruç tutmasının uygun olup olmadığı değerlendirilmeli, risk grubu belirlenmelidir. Düşük ve orta riskli hastalar, riskler anlatılarak ve tedavi düzenlemesi yapılarak yakın takip ile oruç tutabilir" diye konuştu.

"Hasta gün içinde en az 3 kez kan şekeri ölçümü yapmalıdır"
Sağlıklı ve dengeli beslenme ile yaşanabilecek olumsuzlukların engellenebileceğini dile getiren Batmaz, oruç tutarken beslenmede dikkat edilmesi gereken hususların diğer zamanlardan farklı olmadığına dikkat çekerek, "Günlük kalorinin yaklaşık olarak yüzde 40-50’si karbonhidratlardan, yüzde 30-35’i yağlardan, yüzde 20-30’u proteinlerden alınmalı. Günlük alınan kalorin öğünlere bölündüğünde ise yüzde 30-40’ı sahura, yüzde 40-50’si iftar, yüzde 20-30’u iftar sonrası atıştırma ve meyve öğününe ayrılmalıdır" ifadelerini kullandı.
Aç kalma süresini azaltmak için sahurun mümkün olduğunca geç yenilmesini öneren Batmaz, şöyle konuştu:
"İftar ve sahurda sıvı ihtiyacı için bol su, ayran, süt, maden suyu, şekersiz komposto tüketilmelidir. Hasta gün içinde en az 3 kez kan şekeri ölçümü yapmalıdır. Hipoglisemi riskini arttırmamak için yoğun egzersiz ve spor yapılmamalıdır. Şeker hastası birey eğer oruç tutuyorsa mutlaka yakın çevresinde birileri oruçlu olduğunu bilmelidir. Hipoglisemi durumuna karşı her zaman hastanın yanında şeker, meyve suyu, kuru üzüm ya da şekerli gıda bulunmalıdır."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber