Yaz aylarının gözde aktiviteleri arasında yer alan su sporlarının ciddi ortopedik yaralanmalara neden olabildiğine dikkat çeken Memorial Bodrum Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Op. Dr. Can Hürel, tatilin kabusa dönüşmemesi için...
Yaz aylarının gözde aktiviteleri arasında yer alan su sporlarının ciddi ortopedik yaralanmalara neden olabildiğine dikkat çeken Memorial Bodrum Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Op. Dr. Can Hürel, tatilin kabusa dönüşmemesi için hayati uyarılarda bulundu.
Yaz aylarında deniz ve su sporlarıyla geçen tatiller, dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Memorial Bodrum Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Can Hürel, özellikle açık hava aktivitelerinde karşılaşılan ortopedik risklere dikkat çekerek vatandaşlara uyarılarda bulundu. Özellikle yüksek hızla yapılan jet ski sürüşleri sırasında omurgaya ani yük bindiğini belirten Op. Dr. Hürel, bu durumun bel ve sırt omurlarında kompresyon kırıklarına yol açabileceğini söyledi. Banana gibi aktivitelerde ise savrulmalar sonucu uyluk kemiği gibi güçlü kemiklerde bile kırıkların görülebildiğini hatırlattı. Su parklarında sıkça kullanılan kaydırakların da kontrolsüz suya girişle dizde bağ yaralanmalarına neden olabileceğini aktaran Hürel, omuz çıkığı geçmişi olan bireylerin balıklama atlayışlardan kaçınmaları gerektiğini ifade etti. Ayrıca yapılan açıklamanın devamında sığ suya iskeleden yapılan atlayışların ise boyun kırığı ve kalıcı felç gibi ciddi sonuçlara yol açabileceği vurgulandı.
Tatil eşyaları da kazalara yol açabiliyor
Tatil sırasında kullanılan şezlong gibi eşyaların bile beklenmedik kazalara neden olabileceğini belirten Hürel, özellikle arka desteğin kontrolsüz kapanmasının parmak kopmalarına yol açabileceğini söyledi. Tekne güverteleri, merdivenler ve kaygan yüzeylerin ise el ve ayak bileği kırıklarına neden olabileceği aktarıldı. Yelkenli teknelerde kullanılan vinç, halat ve bumba gibi ekipmanların dikkatsizce kullanımının parmak ezilmesi, uzuv kaybı ve kafa travmalarına neden olabileceğine dikkat çeken Hürel, özellikle bumba çarpmalarının ciddi beyin travmalarına yol açabileceğini ifade etti. Tatilin kabusa dönüşmemesi için koruyucu ekipman kullanımının önemine işaret eden Op. Dr. Hürel; eldiven, kaymaz ayakkabı, kask ve can yeleği gibi önlemlerin ciddi ortopedik yaralanmaların önüne geçebileceğini belirtti.
İlk müdahale sakatlığı önleyebilir
Yaz tatilinde yaşanabilecek ortopedik kazalarda, sağlık kuruluşuna ulaşana kadar yapılacak doğru ilk yardımın sakatlık riskini azaltacağını belirten Hürel, önerilerde bulunarak "Omurga yaralanması şüphesi varsa kişi kesinlikle hareket ettirilmemeli, omuz çıkığı veya kırık şüphesinde eklem yerine oturtulmaya çalışılmamalı, diz ve ayak bileği burkulmalarında soğuk kompres uygulanmalı, parmak kopmalarında parça buzla doğrudan temas etmeyecek şekilde saklanmalı, kafa travmalarında bilinç kaybı veya kusma gibi belirtiler varsa hemen ambulans çağırılmalı" dedi.
Yaz mevsiminde keyifli anlar yaşamak isteyen vatandaşlara seslenen Hürel, bilgili ve hazırlıklı olmanın kazaları önlemede en etkili yol olduğunu sözlerine ekledi.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Biber doğrarken elde yanmaya neden olan kapsaisin maddesi, yağda çözünen bir bileşen. Bu nedenle elleri yalnızca suyla yıkamak acıyı hafifletmiyor. Uzmanlara göre, evde uygulanabilecek bazı pratik yöntemler kapsaisinin etkisini azaltabiliyor. Yağ bazlı çö
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde, daha önce diz protezi ameliyatı geçiren ve zamanla ağrı ile hareket kısıtlılığı gelişen hastaya total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi. Sol dizinden daha önce protez
Solaklığın, genetik ve gelişimsel süreçlerin etkisiyle ortaya çıkan doğal bir özellik olduğunu aktaran Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, solaklık ve beyin ilişkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Solak olmak daha zeki veya üretkem olmak anlamına gelmiyor
Ticaret Bakanlığı, 2025-2026 eğitim-öğretim yılı öncesinde kırtasiye, okul çantası ve okul kıyafetlerine yönelik denetimlerini yoğunlaştırdı. Güvensiz olduğu belirlenen ürünlerin piyasaya arzı yasaklanırken, ürünlerin toplatılması ve sorumlu firmalara ida
Ağustos Sedef Hastalığı Farkındalık Ayı kapsamında sedef hastalığına ilişkin bilgilendirmede bulunan Aydeniz, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen hastalığın ciltte görülen belirtilerin ötesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Aydeniz, "
Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Polat, dünya nöroloji otoritelerinin benimsediği yeni yaklaşım doğrultusunda, hastalıkları tedavi etmekten çok beyin sağlığını yaşam boyu korumaya odaklanan koruyucu nöroloji anlayışı ve bunun için uygulanması gereken bilims
Yozgat Şehir Hastanesi'nde ilk kez laparoskopik (kapalı) yöntemle prostat kanseri ameliyatı yapıldı. Yaklaşık 3 saat süren operasyonun ardından 63 yaşındaki hasta, ameliyatın üçüncü gününde taburcu edildi. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Fatih Kocamanoğlu ve ekibi
1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası kapsamında anne sütünün bebek sağlığı üzerindeki hayati önemine dikkat çekiliyor. Uzmanlar, doğal bir bağışıklık kaynağı olan anne sütünün bebekler için en değerli besin olduğunu belirtiyor. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Hal
ABD Lark Adası'na saldırdı, İran sert tepki gösterdi
Manş Denizi’nde balıkçı teknesi battı: 2 kayıp
03Elazığ'da otomobil ve motosiklet çarpıştı: 5 yaralı
04Giresun'da sağanak yağışlara karşı tedbirler değerlendirildi
05Babasını Öldürdü, 6 Gün Sonra Kayıp İhbarı Yaptı
06Malatya’da Bülent Erdoğan İlkokulu Açıldı
07Malatya, Pediatrik Acil Tıbbın Uluslararası buluşmasına ev sahipliği yaptı
Galatasaray A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Fenerbahçe A.ş.
Kocaeli̇spor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Trabzonspor A.ş.
Samsunspor A.ş.
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Beşi̇ktaş A.ş.
Eyüpspor
Arca Çorum Fk
Göztepe A.ş.
Erzurumspor Fk
Tümosan Konyaspor