Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte güneş çarpması riski de artıyor. Vücudun ısı dengesini sağlayamaması sonucu ortaya çıkan güneş çarpması, basit bir sıcaklık etkisi olarak görülse de zamanında müdahale edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol a
Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte güneş çarpması riski de artıyor. Vücudun ısı dengesini sağlayamaması sonucu ortaya çıkan güneş çarpması, basit bir sıcaklık etkisi olarak görülse de zamanında müdahale edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Uzmanlar, güneşin en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkılmaması, yeterli sıvı tüketilmesi ve vücudu koruyacak uygun kıyafetlerin tercih edilmesi konusunda uyarılarda bulunuyor.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasin Sarı, İLKHA muhabirine, güneş çarpmasının basit bir sıcaklık etkisi olmadığını, beyin ve böbrek hasarına kadar ilerleyebilen ciddi bir rahatsızlık olduğunu ifade etti.
Sarı, sıcak havalarda güneşin yoğun olduğu saatlerden kaçınılması, bol sıvı tüketilmesi ve uygun kıyafetler tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.
"Vücutta terlemenin azalması, güneş çarpmasının en önemli belirtisidir"

Güneş çarpması, vücut ısısının kontrolsüz bir biçimde yükselmesiyle ortaya çıkan ve yaşamı ciddi şekilde tehdit eden bir ısı hastalığı olduğunu belirten Sarı, "Özellikle güneş ışınlarına direkt maruz kalan hastalarda görülür. Fiziksel aktivite ve güneş ışınlarına uzun süre maruz kalma, güneş çarpmasına neden olur. Vücut, terlemeyle vücut ısısını dengeler ve terlemenin azalması, güneş çarpmasının en önemli belirtisi olabilir. Güneş çarpmasında bazı risk grupları vardır. Yaşlılar, bebekler, çocuklar, fazla kilosu olanlar, ilaç kullananlar, güneş altında çalışanlar, güneş altında ağır fiziksel aktivite yapmak zorunda kalanlar ve hava geçirmeyen kıyafetler giyenlerde güneş çarpması görülebilir." dedi.
Güneş çarpmasının klinik belirtileri nelerdir?
Güneş çarpmasının klinik belirtilerine dikkat etmek gerektiğini ifade eden Sarı, "Vücut ısısı yükselip 38-40 dereceyi bulabilir. Terlemenin azalması, sıcak kuru bir cilt, yüksek nabız, yüksek solunum sesleri, bilinç bulanıklığı, kas krampları, şuur kaybı ve denge bozukluğu, güneş çarpmasının klinik belirtileridir. Mümkün olduğu kadar güneşin tepede olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamak gerekir. Belirtilen saatlerde ağır fiziksel aktivitelerde bulunmamak gerekir. Fiziksel aktiviteler sabah ile akşam saatlerine alınmalı. İnce, hava geçiren pamuklu kıyafetler güneş çarpmasından koruyabilir. Dışarıya zorunlu çıkmak gerektiğinde şemsiye kullanılmalı. Bol su ve elektrolit sıvı tüketilmelidir. Isı ve nemli ortamlardan kaçınılmalıdır. Serin ve kuru yerler tercih edilmelidir. Sıcak havalarda vücudu soğuturken ani soğuk duşlar da zararlı olabilir. Ilık bir duş alınmalı." diye ifade etti.
"Güneş çarpmalarında tedavilerin en büyüğü su ve mineral takviyesidir"
Güneş çarpması, beyin ve böbrek hasarına kadar gidebilen ciddi bir rahatsızlık olduğunu vurgulayan Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Avrupa ve ülkemizi ciddi anlamda tehdit eden, sıcak havanın etkili olduğu bu dönemlerde güneşten uzak durulmalıdır. Güneş çarpmalarında tedavilerin en büyük ayaklarından biri su ve mineral takviyesidir. Güneşin en yoğun olduğu saatlerde çalışmak zorunda olan insanlar var. Bu kişilerin güneşten korunması için hafif kıyafetler giymelerini ve şapka takmalarını öneriyoruz. Vücut hassasiyetleri varsa güneş kremleri kullanılmalıdır. Kesinlikle susuz kalınmamalıdır. Susuz kalındığı zaman böbrek yetmezliğine kadar giden bir süreç gelişebilir." diye konuştu.(İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde, daha önce diz protezi ameliyatı geçiren ve zamanla ağrı ile hareket kısıtlılığı gelişen hastaya total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi. Sol dizinden daha önce protez
Solaklığın, genetik ve gelişimsel süreçlerin etkisiyle ortaya çıkan doğal bir özellik olduğunu aktaran Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, solaklık ve beyin ilişkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Solak olmak daha zeki veya üretkem olmak anlamına gelmiyor
Ticaret Bakanlığı, 2025-2026 eğitim-öğretim yılı öncesinde kırtasiye, okul çantası ve okul kıyafetlerine yönelik denetimlerini yoğunlaştırdı. Güvensiz olduğu belirlenen ürünlerin piyasaya arzı yasaklanırken, ürünlerin toplatılması ve sorumlu firmalara ida
Ağustos Sedef Hastalığı Farkındalık Ayı kapsamında sedef hastalığına ilişkin bilgilendirmede bulunan Aydeniz, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen hastalığın ciltte görülen belirtilerin ötesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Aydeniz, "
Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Polat, dünya nöroloji otoritelerinin benimsediği yeni yaklaşım doğrultusunda, hastalıkları tedavi etmekten çok beyin sağlığını yaşam boyu korumaya odaklanan koruyucu nöroloji anlayışı ve bunun için uygulanması gereken bilims
Yozgat Şehir Hastanesi'nde ilk kez laparoskopik (kapalı) yöntemle prostat kanseri ameliyatı yapıldı. Yaklaşık 3 saat süren operasyonun ardından 63 yaşındaki hasta, ameliyatın üçüncü gününde taburcu edildi. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Fatih Kocamanoğlu ve ekibi
1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası kapsamında anne sütünün bebek sağlığı üzerindeki hayati önemine dikkat çekiliyor. Uzmanlar, doğal bir bağışıklık kaynağı olan anne sütünün bebekler için en değerli besin olduğunu belirtiyor. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Hal
Güneş, Türkiye'de emzirme oranının yaklaşık yüzde 65 seviyesinde kaldığını belirterek, annelerin yanlış yönlendirmeler ve toplumsal baskılar nedeniyle emzirmeyi erken bırakabildiğine dikkat çekti. "1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası" dolayısıyla açıklamala
Galatasaray A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Kocaeli̇spor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Samsunspor A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Corendon Alanyaspor
Kasimpaşa A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Beşi̇ktaş A.ş.
Arca Çorum Fk
Göztepe A.ş.
Erzurumspor Fk
Eyüpspor
Tümosan Konyaspor