Yarın üniversite sınavına girecek öğrenciler için İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Abdülkadir Gayretli ile İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, stres yönetimi ve başarıya ulaşma tüyolarını paylaş...
Yarın üniversite sınavına girecek öğrenciler için İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Abdülkadir Gayretli ile İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, stres yönetimi ve başarıya ulaşma tüyolarını paylaştı. Gayretli, "Bu yıl, sınava giren öğrenci sayısının yaklaşık 2,5 milyon olması bekleniyor; bu, geçtiğimiz yıllara göre daha az rekabet anlamına geliyor" dedi.
Üniversite sınavına saatler kala, İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Abdülkadir Gayretli ile İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, adaylara motivasyon dolu mesajlar ve pratik öneriler sundu. Stres yapmadan başarıya odaklanmanın önemini vurgulayan Gayretli, sınav ve tercih sürecinde öğrencilerin rahat bir şekilde hedeflerine ulaşabileceğini belirtti.
"Soruları dikkatlice işaretleyin ve çözemediğiniz sorulara daha sonra geri dönün"
"Sevgili öğrencilerimize, geleceğimizin teminatı olan gençlerimize, üniversite sınavında şimdiden başarılar diliyoruz" diyen Gayretli, "Sınav süreci zorlu ve stresli bir dönem olabilir, ancak bu aşama artık geride kaldı. Şimdi önünüzde yeni bir başlangıç var: Üniversite tercih dönemi. Bu süreçte sakin ve rahat olmanızı, kendinizi strese kaptırmadan kararlar vermenizi arzu ediyoruz. Sınav günü için birkaç önerimiz var: Sabah güzel bir kahvaltı yapın, derin nefes alarak rahatlayın ve sınava zihninizi berrak bir şekilde hazırlayın. Sınavda, bildiğiniz konulardan başlamanızı öneriyoruz. Örneğin, sayısal alanda güçlüyseniz matematik, fizik veya kimya sorularıyla başlayabilirsiniz. En önemli noktalardan biri, cevap kâğıdında kaydırma yapmamak. Soruları dikkatlice işaretleyin ve çözemediğiniz sorulara daha sonra geri dönün. Bu şekilde, başarıya daha emin adımlarla ilerleyebilirsiniz" açıklaması yaptı.
"Vakıf üniversiteleri, artan kontenjanları ve sundukları burs imkânlarıyla büyük bir fırsat sunuyor"
Gayretli, "Bu yıl, sınava giren öğrenci sayısının yaklaşık 2,5 milyon olması bekleniyor; bu, geçtiğimiz yıllara göre daha az rekabet anlamına geliyor. Bu nedenle, öğrencilerimiz daha şanslı bir konumda. Üstelik vakıf üniversiteleri, artan kontenjanları ve sundukları burs imkanlarıyla büyük bir fırsat sunuyor. Adaylar, istedikleri bölümlere daha rahat yerleşme imkânına sahip. Devlet üniversitesine girmek için yoğun bir strese girmek yerine, vakıf üniversitelerinin sunduğu avantajları değerlendirebilirler. Ayrıca, vakıf üniversitelerinden diğer vakıf veya devlet üniversitelerine taban puanı ya da yatay/dikey geçiş imkânlarıyla geçiş yapmak da mümkün. Bu, öğrenciler için esneklik ve fırsat anlamına geliyor" dedi.
"Tercihlerinizi mutlaka bilen kişilerle yapın"
Öğrencilerin tercih sürecinde, mutlaka tecrübeli kişilerle çalışmasını öneren Gayretli, "Ailenizde veya çevrenizde üniversite mezunu olanlar, deneyimli rehberler ya da üniversite yetkilileri size bu konuda yardımcı olabilir. Özellikle vakıf üniversiteleri, tercih danışmanlığı konusunda profesyonel destek sunuyor. Bilen bir kişiyle çalışmak, istediğiniz bölümü kazanma şansınızı artırır. İlk tercihiniz olmazsa bile, yatay veya dikey geçiş imkanlarıyla hedeflediğiniz bölüme ulaşabilirsiniz. Vakıf üniversiteleri, geniş burs imkânlarıyla maddi kaygıları ortadan kaldırıyor. Kendi şehrinizde ya da yakın bir merkezde, kaliteli bir eğitim alarak hayallerinize ulaşabilirsiniz. Stres yapmayın, başarıya odaklanın. Hepinize bu yolculukta başarılar diliyorum."
"Sınavı bir deneme sınavı gibi görün"
Prof. Dr. Bahri Şahin de öğrencilerin sınavı bir deneme sınavı gibi görerek rahat bir şekilde girmelerini önererek, ailelere de çocukları üzerinde baskı kurmamaları çağrısında bulundu. Şahin, "Öğrencilerimiz bu sınava sanki bir deneme sınavına giriyormuş gibi rahatlıkla girmeli. Bugün artık ders çalışmasınlar, dinlensinler. Aileler de büyük beklenti içine girmemeli. Hayatta yüzlerce sınav var ve bu sadece biri. Başarı da başarısızlık da hayatın bir parçasıdır. Hayat boyu başarı, tek bir sınavla ölçülmez" açıklaması yaptı.
Tercih sürecinde rehberlik desteği
Prof. Dr. Şahin, sınav sonrasında öğrenciler için İstanbul Gelişim Üniversitesi olarak rehberlik hizmeti sunacaklarını da duyurdu. "Sınavdan sonra öğrencilerimize tercih döneminde destek olmak için uzman rehberlik kadromuz hazır olacak. Üniversitemiz, bu süreçte onların yanında olacak. Geleceğe yönelik vizyoner programlar açılıyor. Öğrenciler sınav sonrası tercih döneminde bu bölümleri mutlaka incelesin. Üniversitemizde de bu yıl 20 yeni bölüm açıldı" şeklinde konuştu.
Akreditasyon ve kalite belgelerine dikkat
Aday öğrencilerin tercih yaparken bölümlerin akredite olup olmadığına mutlaka dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Şahin, şunları söyledi:
"İster vakıf ister devlet üniversitesi olsun, adaylar tercih edecekleri bölümün ulusal ya da uluslararası akreditasyona sahip olup olmadığını mutlaka araştırmalı. Ayrıca ÖSYM kılavuzundaki Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosu olan bölümlerin uluslararası geçerliliği olduğunu unutmamalılar."
Son olarak İstanbul Gelişim Üniversitesi’nin Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından 5 yıllık kurumsal akreditasyonu aldığını hatırlatan Prof. Dr. Şahin, Türkiye’de bu akreditasyona sahip az sayıda üniversiteden biri olduklarını da sözlerine ekledi.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
AYT kapsamında adaylar; Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden toplam 160 soruyu yanıtlayacak. Adaylara bu oturum için 180 dakika süre tanınacak. Yaklaşık 1 milyon 628 bin adayın katılımıyla ya
ÖSYM verilerine göre, Türkiye genelinde bugün gerçekleştirilen TYT’ye 2 milyon 425 bin 628 aday başvurdu. Bursa’daki sınav merkezlerinde de sabahın erken saatlerinden itibaren yoğunluk yaşandı. Merkez Osmangazi ilçesinde bulunan Cem Sultan Anadolu İmam Ha
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonu için Diyarbakır'da okul önlerinde yoğunluk yaşanırken, öğrenciler son kontrollerin ardından salonlara giriş yaptı. Aileler ise okul bahçeleri ve çevresinde çocuklarını bekleyerek heyecana ortak oldu. Ölçme, S
Sınava yaptıkları hazırlık aşaması ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan adaylar, sınav sonucunda elde edecekleri puanlara göre yol hartası çizeceklerini ifade etti. Kerem Kayhan Sınava hazırlık sürecinde aralıksız çalıştığını söyleyen Kerem Kayhan, "Sınav
2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bugün itibarıyla başladı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen sınavda 2 milyon 425 bin 628 aday üniversite hayaline ulaşmak için ter döküyor. Sınavın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik
Sınav kaygısının oluşumunda aile tutumlarının önemli rol oynadığını belirten Karataş, velilerin kendi kaygılarını çocuklarına yansıtmamaları gerektiğini söyledi. Üniversite sınavına sayılı günler kala öğrencilerde heyecan ve stres artarken, uzmanlar sınav
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca düzenlenecek 2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2026-YKS) için geri sayım sona erdi. Uzun hazırlık sürecinin ardından milyonlarca aday hafta sonu yapılacak sınavlarda ter dökecek. Yarın 10.15'te yapılac
Hatice Nasıroğlu Konferans Salonunda düzenlenen seminerin açılış konuşmasını İl Müftüsü Ahmet Durmuş gerçekleştirdi. Durmuş, konuşmasında yaz döneminde cami ve Kur'an kurslarında eğitim alacak çocukların nitelikli dini bilgiyle buluşmasının önemine dikkat
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük