MENÜ

Vatikan’da papa seçimi başlıyor

Hristiyan Katolik Kilisesine bağlı kardinaller, yeni papayı ve Vatikan’ın yeni devlet başkanını seçmek üzere Vatikan’da toplandı.Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis’in 21 Nisan’da ölümünün ardından yeni pa...

Yayınlanma: 07 Mayıs 2025 13:27 Güncelleme: 09 Eylül 2025 00:07
Vatikan’da papa seçimi başlıyor

Hristiyan Katolik Kilisesine bağlı kardinaller, yeni papayı ve Vatikan’ın yeni devlet başkanını seçmek üzere Vatikan’da toplandı.
Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis’in 21 Nisan’da ölümünün ardından yeni papanın belirlenmesi için dünyanın dört bir yanından gelen 133 kardinal, Papalık seçimi için gerçekleştirilen toplantı (Konklav) öncesinde Aziz Petrus Bazilikası’nda toplandı. Konklav öncesinde bazilikada düzenlenen ayini yöneten Kardinal Giovanni Battista Re, kardinallere "zor ve karmaşık" bir dönemde Katolik Kilisesi’ne rehberlik edebilecek bir lider seçmeleri çağrısında bulundu. Kardinal Re, "Bu, kilisenin birliğini korumaya yönelik güçlü bir çağrıdır. Bu birlik, tekdüzelik anlamına gelmez, çeşitlilik içinde sağlam ve derin bir birlik anlamına gelir" dedi. Re, oylamanın "olağanüstü öneme sahip" olduğunu ve kardinallerin her türlü kişisel düşünceyi bir kenara bırakmaları gerektiğini vurguladı.

İlk toplantı 17.30’da
Konklava katılanların dış dünya ile iletişim kurmasını engellemek amacıyla Vatikan toprakları içinde mobil sinyaller devre dışı bırakıldı. Papayı belirlemek üzere ilahiler eşliğinde ilk oturum için Sistina Şapeli’ne girecek olan seçici 133 kardinal, İncil’e el basarak hiçbir ayrıntıyı paylaşmayacaklarına dair yemin edecek.

Bugün 1 oylama yapılacak
Orta Çağ’a uzanan bir ritüel çerçevesinde Sistina Şapeli’ne kapanacak olan kardinaller, Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri ve Katolik Kilisesi tarafından "ilk Papa" olarak kabul edilen Aziz Petrus’un varisi olacak yeni liderlerini seçmek üzere oy kullanacak. Kardinaller, Katolik Kilisesi’nin 267’nci papasını seçmek üzere gizli oturumda bugün sadece bir oylama gerçekleştirecek. Kardinaller, günde en fazla 4 defa oy kullanabilecek.

İlkler yaşanıyor
Bugün başlayan konklavda 6 kıtada 71 farklı ülkeden kardinal yer aldı. Müteveffa Papa Francis’in aralarında Orta Afrika Cumhuriyeti, Haiti, Malezya, Myanmar, Paraguay ve Singapur’un da bulunduğu ve daha önce hiç kardinali olmayan birçok ülkeye kardinal ataması yapması sebebiyle bu konklavda 15 ülke, tarihlerinde ilk defa seçici kardinallerle temsil ediliyor.

Seçim süreci günler alabilir
Yüzyıllardır hiçbir papanın konklavın ilk gününde seçilmemiş olması nedeniyle kardinallerden birinin papa seçilmesi için gereken üçte iki çoğunluğun desteğini kazanmasının birkaç gün sürebileceği öngörülüyor.

Gözler papanın seçildiğini ilan edecek beyaz dumanda
Oylamanın ardından oy pusulalarının yakılması ve şapelin bacasından siyah duman çıkması, oylamanın sonuçsuz kaldığını gösterecek. Bacadan beyaz duman çıkması ve çanların çalması ise 1.4 milyar mensubu olan Katolik Kilisesi’nin yeni liderinin seçildiğini ilan edecek. kardinaller ilk oylamanın beklenildiği üzere 3’te 2’lik çoğunluğu sağlamaması halinde akşam yemeği için konakladıkları Casa Santa Marta misafirhanesine geri dönecek. Kardinaller bu süreçte 20’den fazla oy alan adayları değerlendirmeye alarak uzlaşı arayacak.
İtalyan medyasında yer alan haberlere göre misafirhanedeki garsonlar ve mutfak çalışanları da gizlilik yemini etti ve Konklav devam ettiği sürece onların da yerleşkeyi terk etmelerine izin verilmeyecek.
Kardinaller uzlaşı arayışında istişare yürütüp oy kullanırken, Sistina Şapeli’nin dışında binlerce Katolik, yeni Papanın seçildiğini müjdeleyen beyaz dumanı bekliyor olacak.

Vatikan’da papa seçimi başlıyorVatikan’da papa seçimi başlıyor
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Danimarka’da iktidardaki Sosyal Demokratlar Partisi, parlamentoda çoğunluğu sağlayamadı

Danimarka’da iktidardaki Sosyal Demokratlar Partisi, parlamentoda çoğunluğu sağlayamadı

Danimarka’da Başbakan Mette Frederiksen liderliğindeki Sosyal Demokratlar Partisi, dün yapılan seçimden birinci çıktı, ancak parlamentoda çoğunluğu sağlayamadı. Hiçbir partinin tek başına iktidar için gerekli sandalyeye ulaşamaması sonucunda gözler koalis

CHP’li başkandan galoşlu fidan dikimi

CHP’li başkandan galoşlu fidan dikimi

Denizli Yeşilköy Ortaokulu 1980-1986 dönemi mezunları yıllar sonra hatıra ormanı oluşturmak için bir araya gelirken, fidan dikimi sırasında ayakkabısının kirlenmemesine özen gösteren CHP Merkezefendi İlçe Başkanı Müjdat İlhan galoş giydi.1980-1986 yılları

ABD basını: "Türkiye, Mısır ve Pakistan’ın 48 saat içinde İslamabad’da bir ABD-İran görüşmesi için ısrarcı"

ABD basını: "Türkiye, Mısır ve Pakistan’ın 48 saat içinde İslamabad’da bir ABD-İran görüşmesi için ısrarcı"

ABD basını, adı açıklanmayan yetkililere değinerek Türkiye, Mısır ve Pakistan’ın 48 saat içinde İslamabad’da bir ABD-İran görüşmesi düzenlenmesi için taraflara baskı yaptığını yazdı.ABD Başkanı Donald Trump, İran ile görüşmeler yapıldığını iddia ederken İ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Birilerinin bizi çekmek istediği tuzaklara düşmüyoruz. Tedbirli, temkinli, soğukkanlı şekilde sükûneti elden bırakmadan kardeşlik ve komşuluk hukukuna riayet ederek süreci yönetiyoruz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Birilerinin bizi çekmek istediği tuzaklara düşmüyoruz. Tedbirli, temkinli, soğukkanlı şekilde sükûneti elden bırakmadan kardeşlik ve komşuluk hukukuna riayet ederek süreci yönetiyoruz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Birilerinin bizi çekmek istediği tuzaklara düşmüyoruz. Tedbirli, temkinli, soğukkanlı şekilde sükûneti elden bırakmadan kardeşlik ve komşuluk hukukuna riayet ederek süreci yönetiyoruz."

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Akar: "Kıbrıs meselesi milli meseledir"

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Akar: "Kıbrıs meselesi milli meseledir"

Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, temaslarda bulunmak üzere geldiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) yaptığı açıklamada, "Bizim her zaman her yerde söylediğimiz gibi, bütün platformlarda kullandığımız gibi K

Lübnan, İran büyükelçisini sınır dışı etti

Lübnan, İran büyükelçisini sınır dışı etti

Lübnan Dışişleri Bakanı Youssef Raggi, İran Büyükelçisi Muhammad Rıza Şeybani’nin "istenmeyen kişi" olarak ilan edildiği ve ülkeden sınır dışı edilmesi yönünde karar alındığını duyurdu.Lübnan yönetimi, İran’ın Beyrut Büyükelçisi Muhammad Rıza Şeybani’yi i

İran Cumhurbaşkanlığı, İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani’nin yerine Muhammed Bakır Zülkadir’in atandığını bildirdi.

İran Cumhurbaşkanlığı, İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani’nin yerine Muhammed Bakır Zülkadir’in atandığını bildirdi.

İran Cumhurbaşkanlığı, İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani’nin yerine Muhammed Bakır Zülkadir’in atandığını bildirdi.

Milletvekili Hatipoğlu’nun 8 kişinin yaralandığı kazayla ilgili mesajı

Milletvekili Hatipoğlu’nun 8 kişinin yaralandığı kazayla ilgili mesajı

AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, 8 kişinin yaralandığı kazayla ilgili olarak, "Yaralanan 59. Hükümet Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Atilla Koç’a, 66. Hükümet Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’a ve kazad

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 04:52
Güneş 06:15
Öğle 12:38
İkindi 16:07
Akşam 18:51
Yatsı 20:07

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
64
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
60
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
60
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
52
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
43
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
43
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
35
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
33
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
33
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
31
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
30
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
30
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
25
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
25
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
24
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
23
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
22
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
17