Kış aylarında aşırı ve bilinçsiz vitamin takviyesi kullanımının istenmeyen durumlara neden olabileceğini belirten Uzm. Dyt. Melis Özmutaf, "Vitamin takviyeleri yalnızca doktor önerisi ile alınmalı" dedi.Hastalıklarda beslenme ve...
Kış aylarında aşırı ve bilinçsiz vitamin takviyesi kullanımının istenmeyen durumlara neden olabileceğini belirten Uzm. Dyt. Melis Özmutaf, "Vitamin takviyeleri yalnızca doktor önerisi ile alınmalı" dedi.
Hastalıklarda beslenme ve diyet yaklaşımları konusundaki çalışmalarıyla tanınan Uzman Diyetisyen Melis Özmutaf, kış ayalarında beslenmede dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında önemli uyarılarda bulundu.
Havaların soğumasıyla beraber birçok kişide nezle, halsizlik, yorgunluk gibi belirtilerin görüldüğünü kaydeden Uzm. Dyt. Özmutaf; "Bu belirtilerin altında ise çoğu zaman mevsim değişiklikleri, stres, optimal beslenmenin sağlanamaması, vitamin ve mineral yetersizliği gibi nedenler yatıyor. Bunlar gibi etmenler bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açarak vücudu hastalıklara karşı daha açık bir hale getiriyor. Dolayısıyla kış aylarında sağlıklı besinleri diyetisyeninizin önerdiği porsiyonlarda tüketmek oldukça önemli. Sağlıklı besinlerle vücudun enerji düzeyini korumak, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve ruh halini desteklemek de mümkün olabilir. Bu nedenle bazı beslenme önerileri doğrultusunda sağlıklı ve dengeli bir diyet oluşturmak soğuk günlerde hastalıklardan korunma açısından büyük önem taşır. Bu şekilde kış mevsiminde sıkça görülen salgın hastalıklara yakalanma riskini en aza indirmek mümkün" dedi.
Kış aylarında nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda ipuçları veren Özmutaf; "Farklı mevsimlerde yetişen sebzeler ve meyveler, insanların çeşitli ihtiyaçlarını destekleyecek bir besin profiline sahiptir. Kış aylarının vazgeçilmez meyvesi nar ve ayva gerçek bir antioksidan kaynağıdır. Bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır. Bunun yanı sıra portakal, mandalina, greyfurt gibi turunçgiller de başta C vitamini olmak üzere vitamin ve mineral açısından oldukça zengin meyvelerdir. Vitaminler bağışıklık sistemini desteklemekle kalmaz; aynı zamanda enfeksiyonlarla savaşacak gücü vücudumuza sağlar. Bu nedenle kış aylarında antioksidan, vitamin ve mineral bakımından zengin bu meyveleri günlük hayatınızda yer verilmesi önerilir. Tabi ki porsiyon kontrolü sağlanmalıdır. Kışın tüketimi artan ev yapımı geleneksel gıdalar da tam bir şifa deposudur. Yapay koruyucu ve katkı maddesi içermeyen ev yapımı salça, turşu, tarhanaya öğünlerde yer verilmelidir. Ancak içerdiği tuz sebebiyle yüksek tansiyonlu bireyler önerilen miktarda tüketmelidir" diye konuştu.
"Vitamin takviyeleri yalnızca doktor önerisi ile alınmalı"
Kış aylarında azalan hava sıcaklığı sebebiyle vücut ısısının korunması için yeterli sıvı almanın önemine işaret eden Özmutaf, şu tavsiyelerde bulundu:
"Su tüketimini arttırmak için; yanınızda her zaman bir su şişesi taşıyın, teknolojik cihazlarınızda hatırlatıcı kurun ve sık tükettiğiniz diğer içeceklerin yerine suyu koyun. En doğru su tüketimi yöntemi ise her saat başı bir su bardağı kadar içme suyu içmektir. Kış aylarında beslenme diyetisyen kontrolünde de takip edilebilirsiniz. Kış aylarında vitamin ve mineral takviyelerinin de yalnızca doktor tavsiyesi ile alınmasına da ayrıca özen göstermelisiniz. Çünkü bu türden destekleri aşırı ve bilinçsiz kullanmanız durumunda bulantı, kansızlık ve saç dökülmesi gibi istenmeyen durumlar yaşayabilirsiniz. Kış aylarında daha çok kapalı mekanlarda vakit geçirdiğimiz ve daha fazla yemek tüketme eğiliminde olduğumuz için beslenme konusunda mutlaka doğru besinleri diyetisyen eşliğinde seçmeli ve bazı zararlı alışkanlıklardan uzak durmalıyız"
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde, daha önce diz protezi ameliyatı geçiren ve zamanla ağrı ile hareket kısıtlılığı gelişen hastaya total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi. Sol dizinden daha önce protez
Solaklığın, genetik ve gelişimsel süreçlerin etkisiyle ortaya çıkan doğal bir özellik olduğunu aktaran Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, solaklık ve beyin ilişkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Solak olmak daha zeki veya üretkem olmak anlamına gelmiyor
Ticaret Bakanlığı, 2025-2026 eğitim-öğretim yılı öncesinde kırtasiye, okul çantası ve okul kıyafetlerine yönelik denetimlerini yoğunlaştırdı. Güvensiz olduğu belirlenen ürünlerin piyasaya arzı yasaklanırken, ürünlerin toplatılması ve sorumlu firmalara ida
Ağustos Sedef Hastalığı Farkındalık Ayı kapsamında sedef hastalığına ilişkin bilgilendirmede bulunan Aydeniz, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen hastalığın ciltte görülen belirtilerin ötesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Aydeniz, "
Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Polat, dünya nöroloji otoritelerinin benimsediği yeni yaklaşım doğrultusunda, hastalıkları tedavi etmekten çok beyin sağlığını yaşam boyu korumaya odaklanan koruyucu nöroloji anlayışı ve bunun için uygulanması gereken bilims
Yozgat Şehir Hastanesi'nde ilk kez laparoskopik (kapalı) yöntemle prostat kanseri ameliyatı yapıldı. Yaklaşık 3 saat süren operasyonun ardından 63 yaşındaki hasta, ameliyatın üçüncü gününde taburcu edildi. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Fatih Kocamanoğlu ve ekibi
1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası kapsamında anne sütünün bebek sağlığı üzerindeki hayati önemine dikkat çekiliyor. Uzmanlar, doğal bir bağışıklık kaynağı olan anne sütünün bebekler için en değerli besin olduğunu belirtiyor. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Hal
Güneş, Türkiye'de emzirme oranının yaklaşık yüzde 65 seviyesinde kaldığını belirterek, annelerin yanlış yönlendirmeler ve toplumsal baskılar nedeniyle emzirmeyi erken bırakabildiğine dikkat çekti. "1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası" dolayısıyla açıklamala
ABD Lark Adası'na saldırdı, İran sert tepki gösterdi
Manş Denizi’nde balıkçı teknesi battı: 2 kayıp
03Elazığ'da otomobil ve motosiklet çarpıştı: 5 yaralı
04Giresun'da sağanak yağışlara karşı tedbirler değerlendirildi
05İran'dan ABD'ye misilleme: Ürdün'deki iki askeri üs hedef alındı
06Hürmüz'de hakimiyet savaşı: ABD kontrol iddiasını yineliyor, İran geri adım atmıyor
Galatasaray A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Fenerbahçe A.ş.
Kocaeli̇spor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Trabzonspor A.ş.
Samsunspor A.ş.
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Beşi̇ktaş A.ş.
Eyüpspor
Arca Çorum Fk
Göztepe A.ş.
Erzurumspor Fk
Tümosan Konyaspor