MENÜ

Yanlış otobüse binmemek için 65 yaşında okuma-yazma öğrendi

Okuma-yazma bilmediği için sürekli yanlış otobüse binen 65 yaşındaki Fatma Duran, çocukluğunda gerçekleştiremediği okuma-yazma öğrenme hayaline 58 yıl sonra 3 haftada kavuştu.Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde yaşayan 3 çocuk annesi ve 4 torun sahibi Fatma D

Yayınlanma: 27 Aralık 2025 11:00 Güncelleme: 27 Aralık 2025 10:15
Yanlış otobüse binmemek için 65 yaşında okuma-yazma öğrendi
Okuma-yazma bilmediği için sürekli yanlış otobüse binen 65 yaşındaki Fatma Duran, çocukluğunda gerçekleştiremediği okuma-yazma öğrenme hayaline 58 yıl sonra 3 haftada kavuştu.
Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde yaşayan 3 çocuk annesi ve 4 torun sahibi Fatma Duran, babasının okula göndermemesi nedeniyle çocukluk hayali olan okuma yazmayı öğrenemedi. İçerisinde sürekli okuma aşkı olan Duran, evlendikten sonra da okuma-yazma öğrenmek istedi ancak fırsat bulamadı.
Eşinin vefatının ardından tek kalan ve okuma-yazma bilmediği için de günlük hayatta sürekli zorluklar yaşayan Duran, mahallelerinde bulunan Hasan Celal Güzel Gençlik Merkezi’nde Şahinbey Belediyesi tarafından kadınlar için açılan okuma-yazma kursuna katılmaya karar verdi.
Sürekli yanlış otobüse binmekten usanan ve günlük hayatta karşılaştığı zorlukları aşmak için merkezde bulunan kursa giderek çocukluk hayali olan okuma-yazmayı öğrenmek istediğini söyleyen Duran, merkez yetkilileri tarafından kursa yönlendirildi.
Kurs eğitmeni Tülay Balaban’dan ders almaya başlayan Duran, gösterdiği çaba sayesinde 3 hafta gibi kısa süre içerisinde okuma- yazma öğrendi. Yaşı 65 olmasına rağmen okuma-yazma azmini kaybetmeyen Duran, kısa sürede okuma-yazmayı çözmenin mutluluğunu yaşıyor.
Kısa sürede gösterdiği gayretle hem ilerleme sağlayan hem de kursa katılan diğer kadınlara da örnek olan Duran, okuma-yazma öğrenerek hayatını kolaylaştırmak ve yanlış otobüse binmemek istiyor.
Geçte olsa en büyük hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını söyleyen Duran, "Köylerde oturuyorduk, okula gidemiyorduk. Kız çocuklarının gideceği yer kadara okul yakın değildi, uzaktı. Okul için erkek kardeşlerim başka köylere gidiyorlardı. Biz okula gidemiyorduk. Onun için okula gidemedik. Sonra da evlendik. Çoluk çocuk olunca bir şey yapamadım. Şimdi çoluk çocuk kalmadı, imkan varken okuma-yazmaya geldim. Okuma-yazmayı çok şükür öğreniyorum" dedi.
Okuma-yazma bilmediği için günlük hayatta çok sıkıntılarını yaşadığını belirten Duran, "Dolmuşa bineceğim ama hangisine bineceğimi bilmiyorum. Nereye gitsem kayıp oluyorum. Gideceğim yere gidemiyorum. Telefonla kimseyi arayamıyorum. Okumaz-yazma bilmemenin her türlü sıkıntıları var. Hastaneye gidiyorum, bana yardımcı olması için yanımda birisini götürüyorum, yalnız yapamıyorum. Birisi benimle beraber geliyor. Otobüse binme sıkıntısı yaşıyorum. Dolmuşa binsem nereye gittiğini de yine birilerine soruyorum, öyle biniyorum. Ya yanımda ya biri olacak, ya birine soracağım. Öyle kendi kendime binip gidemiyorum" şeklinde konuştu.
Yıllar sonra okuma-yazma öğrendiği için yaşadığı mutluluğu dile getiren Duran, "Yazmayı bayağı öğrendim. Okumayı da birkaç harf öğrendim. Hiç olmasa bir harf bilsem bana faydası var. Onun için bu kurs çok iyi oluyor. Kendimi aynı ilkokul öğrencisi gibi hissediyorum. Keşke ben de çocuklarımla beraber okula gitseydim. Televizyonda bir şey çıkıyor, bakıyorum, ‘keşke harfleri bende bilsem güzel olmaz mı?’ diyerek üzülüyordum. İnsan okuma-yazma bilmediği zaman illaki özlem duyuyor. O gün kızım buraya geldi, kızıma gelinim, ‘annem kursta’ demiş, kızımda buraya geldi ve bana güldü. ‘Anne bu yaştan sonra okuma-yazma mı öğreneceksin’ diyor. Bende kızıma okuma-yazma öğrenmenin yaşı yok. Ben okuma-yazma öğreneceğim’ dedim. Öğrenmenin yaşı yok. Ne zaman öğrenirsen, ne kadar öğrenirsen faydalıdır" ifadelerini kullandı.
Kurs eğitmeni Tülay Balaban ise "Kursumuzda kadınlarımıza veya daha önce okula gitmemiş, daha sonra okuma-yazma öğrenmek isteyen kadınlarımıza okuma-yazma öğretiyoruz. Fatma teyze de 2-3 haftadır buraya geliyor. Biraz harfleri öğrenmeye başladı. Çok şükür azimli bir teyzemiz ve hatta ilk kursa geldiğinde Fatma teyzeyi görünce ben çok sevindim Bu yaşta kadınlarımızın okuma-yazmayı öğrenmeye çalışması bizim için çok güzel ve gurur vericidir. Özellikle yaşları büyük olan teyzelerimize özen gösteriyoruz. Biraz daha öğrenmeleri zor ama çok azimliler. Fatma teyze de çok güzel öğreniyor. Yavaş yavaş da öğrenecek inşallah. Okuma-yazmayı çok güzel öğreniyor. İlk 5-6 harfimizi öğrendi, öğrenmeye devam ediyoruz. Bize bu imkanı sağlayan Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’na teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
ETİKETLER: Yanlış, otobüse, binmemek, için, yaşında
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Aşkale’de sabahın ilk ışıklarıyla karla mücadele çalışması

Aşkale’de sabahın ilk ışıklarıyla karla mücadele çalışması

Erzurum Aşkale 121. Karayolları Şube Şefliği ekipleri, gece saatlerinde başlayan kar yağışının ardından sabahın ilk ışıklarıyla birlikte kar temizleme çalışmalarına başladı.Aşkale-Erzurum ve Aşkale-İspir karayollarında etkili olan kar yağışı nedeniyle eki

Hayatlarında ilk kez gondola binmenin heyecanını yaşadılar

Hayatlarında ilk kez gondola binmenin heyecanını yaşadılar

Erzurum’da köy çocuklarını kent merkezi ile buluşturma programı kapsamında Palandöken Kayak Merkezine gelen çocuklar Gondol-lift gezisinde heyecanlı anlar yaşadı. Hayatlarında ilk defa gondola binen çocuklar metrelerce yükseklikte büyük bir heyecan yaşadı

Bilecik’te öğrencilerle kitap okuma projesi hayata geçirildi

Bilecik’te öğrencilerle kitap okuma projesi hayata geçirildi

Bilecik’in Bayırköy beldesinde, öğrencilerin okuma ve anlama becerilerini geliştirmeye yönelik kitap okuma projesi hayata geçirildi.Bilecik’in Bayırköy beldesinde öğretmen ve öğrencilerin katılımıyla "Okuyorum, Anlıyorum, Soruyorum" projesi kapsamında kit

Liselerarası futbolun şampiyonu Bilecik’te belli oldu

Liselerarası futbolun şampiyonu Bilecik’te belli oldu

Bilecik’te düzenlenen Okul Sporları Gençler Futbol Müsabakaları, şampiyonu belli oldu.Bilecik’te gerçekleştirilen Okul Sporları Gençler Futbol Müsabakaları, çekişmeli karşılaşmaların ardından tamamlandı. Turnuva sonunda Bilecik Mesleki ve Teknik Anadolu L

Vali Musa Işın, Altıntaş Zafer OSB’de incelemelerde bulundu

Vali Musa Işın, Altıntaş Zafer OSB’de incelemelerde bulundu

Kütahya Valisi Musa Işın, Altıntaş ilçe programı kapsamında Kütahya Altıntaş Zafer Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) incelemelerde bulundu.Vali Işın, OSB’de devam eden yatırımlar, altyapı çalışmaları ve üretime geçen tesisler hakkında Zafer OSB Bölge Müdü

Aç kalan tilkiyi elleriyle besledi

Aç kalan tilkiyi elleriyle besledi

Ardahan’ın Posof ilçesinde aç kalan 2 tilki yiyecek aramak için yerleşim yerlerinde evlerin önlerine kadar geldiler. Tilkileri gören vatandaş kış şartlarının zorlu geçtiğini düşünerek evinin önüne kadar gelen tilkileri elleriyle besleyerek karınlarını doy

Bolu beyaza büründü

Bolu beyaza büründü

Bolu’da gece saatlerinde etkili olan kar yağışı sonrası kent merkezi beyaza büründü. Kar kalınlığının 10 santimetreye ulaştığı şehir, havadan dronla görüntülendi.Kentte dün akşam saatlerinde başlayan sağanak, gece yerini kar yağışına bıraktı. Aralıklarla

Kahramanmaraş’ta soğuk hava uyarısı

Kahramanmaraş’ta soğuk hava uyarısı

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi, 27 Aralık Cumartesi gününden itibaren şehir genelinde hava sıcaklıklarında 6 ila 10 derece arasında ani düşüşler yaşanacağını belirterek dikkati ve tedbirli olunması noktasında vatandaşları uy

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 06:07
Güneş 07:36
Öğle 12:33
İkindi 14:59
Akşam 17:20
Yatsı 18:43

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
42
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
39
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
35
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
32
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
29
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
25
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
23
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
23
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
23
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
21
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
18
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
18
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
17
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
15
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
15
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
15
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
13
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
9