Erzurum Görme Engelliler Ortaokulu öğrencileri İrem Nur Çelik ve Sinan Çelik, danışman öğretmenleri Özlem Ağgül rehberliğinde hazırladıkları "Dijital Dede Korkut ile Her Değerde Bir Kahraman: Yapay Zekâ ile Sonsuz İlham" adlı projeyle, TÜBİ...
Erzurum Görme Engelliler Ortaokulu öğrencileri İrem Nur Çelik ve Sinan Çelik, danışman öğretmenleri Özlem Ağgül rehberliğinde hazırladıkları "Dijital Dede Korkut ile Her Değerde Bir Kahraman: Yapay Zekâ ile Sonsuz İlham" adlı projeyle, TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda Rize’de düzenlenen bölge finalinde birincilik elde ederek Ankara’da gerçekleştirilen Türkiye finallerine katılmaya hak kazandı.
"Merhaba Evlatlar, ben Dede Korkut… Sizlere eskimeyen değerlerimizi anlatmaya geldim." Bu cümleyle başlıyor her şey… Ama bu ses ne 13. yüzyıldan geliyor ne de bir hikâye kitabından. Bu ses, Erzurum’da iki görme engelli öğrencinin danışman öğretmenleriyle beraber geliştirdiği yapay zekâ destekli bir Dijital Dede Korkut karakterine ait. Üstelik bu proje, sadece teknolojiyle değil vicdanla, ilhamla ve inançla yazılmış bir başarı hikâyesi. Bir okulda, iki görme engelli öğrencinin azmi ve bir öğretmenin inancıyla hayat bulan bu proje, bize bir kez daha gösterdi ki teknolojiyi anlamlı kılan şey, insanın ona yüklediği anlamdır. Yapay zekâ bu hikâyede bir araçtı; asıl gücü ise sevgi, emek ve kararlılık taşıyordu. Dijital Dede Korkut belki bir ekranın içinden sesleniyor, ama o ses çoktan Türkiye’nin dört bir yanına umutla yayılmış durumda. Ankara’daki Türkiye Finalleri’nde de büyük bir başarıya imza atan proje, ikincilik ödülüne layık görüldü. Geleneksel değerlerle yapay zekâyı buluşturan özgün yapısıyla bu proje, yalnızca bir başarı değil; görme engelliler okulları için bir ilki ve geleceğe ilham veren bir dönüm noktasını temsil ediyor.
Yapa zeka ve Dede Korkut
Erzurum Görme Engelliler Ortaokulu öğrencileri İrem Nur Çelik ve Sinan Çelik’in danışman öğretmenleri Özlem Ağgül rehberliğinde yürüttükleri proje, TÜBİTAK’ın Değerler Eğitimi alanında dikkat çeken çalışmaları arasında yer aldı. Rize Bölge Finali’nde birinci olan proje, Ankara’daki Türkiye Finalleri’nde ise Türkiye ikinciliği elde ederek görme engelli bireylerin eğitimdeki potansiyeline ve teknolojiyle kurdukları değer üreten ilişkiye güçlü bir örnek sundu. Proje kapsamında geliştirilen yapay zekâ destekli "Dijital Dede Korkut" aracılığıyla adalet, cesaret, dürüstlük, merhamet, sabır, vatanseverlik ve yardımseverlik gibi insani değerler öğrencilere aktarıldı. Ancak bu buluşma tek taraflı değildi. Dede Korkut’tan değerleri ve değerlerle ilgili simge haline gelen kahramanları dinleyen öğrenciler, ardından kendi hikâyelerini yazdılar.
"Mavi Beyaz Düşler" de toplandı
Sonrasında yazılan hikâyeler, "Mavi Beyaz Düşler" adlı dijital kitapta toplandı. Kitabın adı, görme engelli öğrencilerin duygularını ve umutlarını simgeleyen özel bir anlam taşıyor. "Mavi" özgürlüğü, "beyaz" ise saflığı ve aynı zamanda beyaz bastonu temsil ediyor. Üstelik bu iki renk, Erzurum’un yerel renk simgeleriyle de örtüşüyor ve projeyi yerel ile evrensel değerlerin birleştiği bir noktaya taşıyor. Proje, okulda doğan heyecanla başladı; ardından ilçeye, ile, bölgeye ve nihayetinde Türkiye finallerine kadar uzandı. Her aşamada ilgi çeken şey yalnızca teknik yeterlilik değil projeye yüklenen anlam, emek ve içtenlikti. Dijitalleşmenin değerleri gölgede bırakmadığını, aksine onları daha görünür ve etkili kılabildiğini gösteren bu proje, eğitimde teknolojinin ne denli zarif, doğru ve anlamlı bir şekilde kullanılabileceğini kanıtladı.
"Hep başarmaya inandık"
Dede Korkut’un kendilerine ilk seslendiğinde çok şaşırdığını ifade eden Sinan Çelik, "Sanki tarih kitaplarından biri canlanıp bizimle konuşuyordu. Böyle bir şeyi hiç beklemiyordum. O an dedim ki, bu projeyi en güzel şekilde anlatmalıyız. Hep düşündüm, daha iyi nasıl olur diye. Öğretmenimiz daha iyisi için hep inandırdı. Ben çok inandım kendime" dedi.
"Sanki bir yolculuğa çıktık"
İrem Nur Çelik ise kitabı seslendirirken çok mutlu olduğunu belirterek. " Arkadaşlarımın yazdıklarına ses verdim. Onların hayallerini okurken sanki bir yolculuğa çıktım. Sayfalarında sesimiz, hayallerimiz, sevgimiz var. Bazen umutsuz olduğum oldu. O zaman Özlem öğretmenim hep aynı şeyi söyledi: ‘Siz inanırsanız Türkiye derecesi alırız.’ O bize inandı, biz de kendimize inandık. Bence bu proje, hem inanmaktı hem de birbirimize güvenmekti" şeklinde konuştu.
"Eğer inanırsanız, Türkiye derecesi alacağız"
Projenin danışmanlığını üstlenen Özlem Ağgül, hem öğretmen hem doktora öğrencisi olarak, yolun bilgiyle değil, inançla yüründüğüne inanıyor ve öğrencilerine duyduğu güveni şu sözlerle anlatıyor: "Ben bu çocuklara sadece bir proje öğretmedim. Onlarla birlikte hayal kurdum. Çünkü inanıyorum ki; Allah, nasip etmeyeceği bir şeyin hayalini kurdurmaz insana. Onlar her umutsuzluk anında bana baktı. Ve ben hep aynı cümleyi söyledim: ‘Eğer inanırsanız, Türkiye derecesi alacağız.’ Bazen bir çocuğun gözünde umut olup parlamaktır öğretmenlik. Bazen hiçbir şey söylemeden yanında durmaktır. Biz bu yola bilgiyle değil inançla çıktık. Öğretmenlik sadece ders anlatmak değildir. Bazen sadece bir cümle olur öğretmenlik: Ben sana inanıyorum.’"
"Öğrencilerimiz çok emek verdi"
Okul Müdürü İsmail Duman, projenin arkasındaki emek ve anlamı şu sözlerle dile getirirken: "Ekim ayından beri öğrencilerimiz ve öğretmenimiz büyük bir özveriyle çalışıyorlar. Bu süreçte sadece bir proje hazırlamadılar aynı zamanda bir hayali gerçeğe dönüştürdüler TÜBİTAK gibi seçici ve rekabetin yoğun olduğu bir platformda, özellikle proje okulları ve BİLSEM gibi üst düzey okulların yarıştığı bir alanda, özel eğitim veren bir okul olarak böyle bir derece almak gerçekten büyük bir başarıdır. Öğrencilerimiz tüm Türkiye’ye bir şey gösterdi: Engel sanılandadır, azim ve inanç varsa yol kendiliğinden açılır."
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
AYT kapsamında adaylar; Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden toplam 160 soruyu yanıtlayacak. Adaylara bu oturum için 180 dakika süre tanınacak. Yaklaşık 1 milyon 628 bin adayın katılımıyla ya
ÖSYM verilerine göre, Türkiye genelinde bugün gerçekleştirilen TYT’ye 2 milyon 425 bin 628 aday başvurdu. Bursa’daki sınav merkezlerinde de sabahın erken saatlerinden itibaren yoğunluk yaşandı. Merkez Osmangazi ilçesinde bulunan Cem Sultan Anadolu İmam Ha
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonu için Diyarbakır'da okul önlerinde yoğunluk yaşanırken, öğrenciler son kontrollerin ardından salonlara giriş yaptı. Aileler ise okul bahçeleri ve çevresinde çocuklarını bekleyerek heyecana ortak oldu. Ölçme, S
Sınava yaptıkları hazırlık aşaması ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan adaylar, sınav sonucunda elde edecekleri puanlara göre yol hartası çizeceklerini ifade etti. Kerem Kayhan Sınava hazırlık sürecinde aralıksız çalıştığını söyleyen Kerem Kayhan, "Sınav
2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bugün itibarıyla başladı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen sınavda 2 milyon 425 bin 628 aday üniversite hayaline ulaşmak için ter döküyor. Sınavın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik
Sınav kaygısının oluşumunda aile tutumlarının önemli rol oynadığını belirten Karataş, velilerin kendi kaygılarını çocuklarına yansıtmamaları gerektiğini söyledi. Üniversite sınavına sayılı günler kala öğrencilerde heyecan ve stres artarken, uzmanlar sınav
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca düzenlenecek 2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2026-YKS) için geri sayım sona erdi. Uzun hazırlık sürecinin ardından milyonlarca aday hafta sonu yapılacak sınavlarda ter dökecek. Yarın 10.15'te yapılac
Hatice Nasıroğlu Konferans Salonunda düzenlenen seminerin açılış konuşmasını İl Müftüsü Ahmet Durmuş gerçekleştirdi. Durmuş, konuşmasında yaz döneminde cami ve Kur'an kurslarında eğitim alacak çocukların nitelikli dini bilgiyle buluşmasının önemine dikkat
Bolu'da otobüs kazası: 5'i ağır 15 yaralı
ABD: İran'a saldırı başlattık
03Ukrayna Azak Denizi'nde 10 Rus gemisini hedef aldı
04Nijerya'da açlık krizi derinleşiyor: 17 milyon kişi açlık tehlikesiyle karşı karşıya
05Pakistan'a ait kargo uçağı deniz üzerinde kayboldu
06Antalya'da 578 işletmeye eş zamanlı denetim
07İzmir açıklarında 75 düzensiz göçmen yakalandı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük