MENÜ

‘Yapay Zekâ Yıldızları’na ilk uluslararası ödül

Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği işbirliğiyle geçen yıl hayata geçirilen ‘Yapay Zekâ Yıldızları’ dijital eğitim projesi, Birleşmiş Milletler’in prestijli ödül programlarından WSIS Prizes 2025’te ödül aldı.Toplumsal değişim ve gel...

Yayınlanma: 07 Temmuz 2025 09:48 Güncelleme: 04 Eylül 2025 09:56
‘Yapay Zekâ Yıldızları’na ilk uluslararası ödül

Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği işbirliğiyle geçen yıl hayata geçirilen ‘Yapay Zekâ Yıldızları’ dijital eğitim projesi, Birleşmiş Milletler’in prestijli ödül programlarından WSIS Prizes 2025’te ödül aldı.

Toplumsal değişim ve gelişimin öncüsü olma hedefiyle faaliyet gösteren Vodafone Vakfı’nın Habitat Derneği ile birlikte gençlere yapay zekâ eğitimleri vermek üzere geçen yıl hayata geçirdiği ‘Yapay Zekâ Yıldızları’ projesi, Birleşmiş Milletler’in bilişim ve sürdürülebilir kalkınma alanındaki prestijli ödül programlarından WSIS Prizes 2025 kapsamında önemli bir başarıya imza attı. Proje, ‘Capacity Building’ (Kapasite Geliştirme) kategorisinde halk oylamasına kalan 20 proje arasında yer alırken, en çok destek alan projelerden biri olarak ‘Champion’ (Şampiyon) unvanına layık görüldü. Toplamda 2 milyondan fazla oy kullanılan süreçte yerelde ve globalde gösterilen yoğun ilgi, projenin bu önemli başarıya ulaşmasını sağladı. Ödül töreni, 7 Temmuz’da Cenevre’de gerçekleştirilecek WSIS+20 Zirvesi kapsamında düzenlenecek.
Diğer yandan, WSIS 2025 Fotoğraf Yarışması’na gönderilen ‘AI Stars: Empowering Young Minds in Hatay’ (Yapay Zekâ Yıldızları: Hatay’da Genç Zihinlerin Güçlendirilmesi) isimli fotoğraf, 246 başvuru arasından seçilerek finalist oldu. Fotoğraf, WSIS+20 Üst Düzey Etkinliği’nin resmi web sitesinde yayınlanacak ve WSIS süreçlerine ait sosyal medya kanalları üzerinden paylaşılacak.
Ödülü değerlendiren Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, "Geçen yıl Habitat Derneği ile birlikte başlattığımız ’Yapay Zekâ Yıldızları’ projesiyle, ülkemizde yapay zekâ alanındaki atılım ve eğitim yaygınlaştırma sürecine öncülük etmeyi hedefliyoruz. Amacımız, genç nesillerin teknolojik bakımdan donanımlı olmalarını sağlamak, günümüzde her alanda gördüğümüz yapay zekâ teknolojisini öğrenip kullanarak üretici fikirlerini yeni teknolojilerle birleştirmelerini mümkün kılmak. Proje kapsamında, 11-14 yaş arası ortaokul ve 14-18 yaş arası lise öğrencilerinin yapay zekâ ile buluşmasını sağlıyoruz. Bu öğrencilerimiz, yapay zekâyı kapsamlı bir şekilde öğreniyor ve kendi projelerini geliştirebiliyor. Projemizin gençlerin dijitalleşmesine sağladığı katkının ve oluşturuduğu etkinin tüm dünyada fark edilmesinden ve uluslararası arenada ödül almasından mutluluk duyduk. Ödülde emeği geçen tüm ekipleri tebrik ediyorum. Vodafone Vakfı olarak Habitat Derneği ile birlikte projemizi geliştirmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Habitat Derneği İcra Kurulu Başkanı Bora Caldu şöyle konuştu: "Yapay Zekâ Yıldızları projemizin, Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen WSIS Prizes 2025’te ‘Champion’ unvanına layık görülmesi, gençlerimizin yapay zekâ ve teknolojiye adaptasyonundaki uluslararası başarısını gözler önüne sermektedir. ‘Kapasite Geliştirme’ kategorisinde, 2 milyondan fazla oyla kazandığımız bu prestijli ödül, yalnızca bir proje başarısının yanı sıra; Türkiye’nin dijital dönüşüm yolculuğunda da önemli bir kilometre taşıdır. Bu ödül, gençlerin dijital becerilerle donatılması yönünde attığımız somut adımların, küresel ölçekte takdir gördüğünün güçlü bir göstergesidir. Aynı zamanda, Türkiye’nin teknoloji üreten nesiller yetiştirme vizyonuna uluslararası platformlarda duyulan güvenin bir yansımasıdır. WSIS gibi küresel bir organizasyonda ‘Champion’ olarak tanınmak, projemizin etki gücünü teyit ettiği gibi, benzer projeler için de ilham verici bir örnek oluşturmuştur. Projemizin ilk yılında 36 binden fazla ortaokul ve lise öğrencisine yapay zekâ eğitimi sunduk; onların kendi projelerini geliştirmelerine imkân tanıdık. Her 1 TL’lik yatırımın 5,34 TL’lik sosyal geri dönüş sağlaması, projenin toplumsal faydasını ve sürdürülebilir etkisini açıkça ortaya koymaktadır. Şimdi hedefimiz, daha fazla çocuğun yapay zekadan yararlanmasını sağlayarak, tüketen değil üreten bir nesil yetiştirmektir. Amacımız; gençlerin yapay zekâyı etkin bir şekilde kullanarak geleceği şekillendiren üretken bireyler olmalarını sağlamak. Vakıf ve dernek olarak, Türkiye’nin dijital geleceği için daha güçlü ve kapsayıcı iş birliklerine imza atmaya devam edeceğiz."
Yeni dönemde hedef 55 bin öğrenciye ulaşmak
‘Yapay Zekâ Yıldızları’ projesi kapsamında, Türkiye’nin dört bir yanında 11-14 yaş arası ortaokul ve 14-18 yaş arası lise öğrencilerine yapay zekâ eğitimleri veriliyor. Öğrenciler, yapay zekâ konusunda çeşitli araçlarla içerik üretebiliyor, yapay zekâyı kapsamlı bir şekilde öğreniyor ve kendi projelerini geliştirebiliyor. Aynı zamanda, global içerik ve etkinliklerle de gençler için farklı gelişim alanları sunuluyor. Projenin ilk yılında 12 ilde 58 farklı lokasyonda 183 gönüllü öğretmenin katkısıyla 36 bini aşkın öğrenciye ulaşılırken, projeye yapılan her 1 TL’lik yatırım 5,34 TL değerinde sosyal geri dönüş sağladı. Projenin yeni döneminde 55 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.
Toplam 972 proje başvurdu
WSIS Prizes ödül programı, bilgi ve iletişim teknolojilerinin kalkınma hedefleri doğrultusunda yenilikçi ve etkili şekilde kullanımını teşvik eden projeleri tanıtmak ve küresel ölçekte görünür kılmak amacıyla her yıl düzenleniyor. 2025 yılında 18 kategoride açılan başvuru sürecine toplam 972 proje katıldı. Her kategoride yalnızca 20 proje halk oylamasına kalmaya hak kazandı. Bu global oylama sonucunda 5 proje ‘Champion2 (Şampiyon) unvanıyla ödüllendirildi.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Mersin İl Millî Eğitim Müdürü'nden "Uyum Haftasında" okul ziyareti

Mersin İl Millî Eğitim Müdürü'nden "Uyum Haftasında" okul ziyareti

Mersin İl Millî Eğitim Müdürü Muhammed Özdemirci, yeni eğitim öğretim yılı öncesinde Toroslar Bahriye İlkokulunu ziyaret ederek öğrenci, veli ve öğretmenlerle bir araya geldi. Uyum haftası kapsamında okula gelen minik öğrenciler ve velileriyle görüşen Özd

MEB Söz Varlığı Bilgi Ağı ekimde tanıtılacak

MEB Söz Varlığı Bilgi Ağı ekimde tanıtılacak

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda yürütülen "Öğrencilerin Söz Varlığının Tespiti, Geliştirilmesi ve İzlenmesi" projesi kapsamında öğrencilerin dil gelişiminin bilimsel verilerle izlenmesi ve Türkçeyi doğru ve etkili kullanmalarının desteklenmesi

Bakan Tekin öğretmenlere seslendi: Eğitimin merkezinde yetkin ve erdemli insan var

Bakan Tekin öğretmenlere seslendi: Eğitimin merkezinde yetkin ve erdemli insan var

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, mesleki çalışma programının başlaması dolayısıyla yayımladığı video mesajda, yeni eğitim öğretim yılının öğretmenler ve öğrenciler açısından taşıdığı heyecana değindi. Yeni döneme ilişkin temennilerini paylaşan Tekin "Yıll

Cizre’de pansiyonlu okullarda yeni eğitim dönemi değerlendirildi

Cizre’de pansiyonlu okullarda yeni eğitim dönemi değerlendirildi

Şube Müdürü Ahmet Gümüş başkanlığında düzenlenen toplantıda, okul pansiyonlarının genel durumu, öğrencilere sunulan imkânlar ve yürütülen hizmetlerin niteliği kapsamlı şekilde ele alındı. Toplantıda pansiyonlarda uygulanan hijyen ve güvenlik standartları,

ÖSYM 2026 MEB AGS puan hesaplamalarını güncelleyecek

ÖSYM 2026 MEB AGS puan hesaplamalarını güncelleyecek

ÖSYM’den yapılan açıklamada, 80 sorudan oluşan AGS Testindeki 6 alt testin soru ağırlıklarının hesaplama aşamasında 2025 yılına ait ağırlıklar üzerinden değerlendirildiğinin tespit edildiği belirtildi. Adayların sınavda 80 soru üzerinden elde ettiği topla

2026-MEB-AGS sonuçları erişime açıldı

2026-MEB-AGS sonuçları erişime açıldı

ÖSYM tarafından yapılan duyuruda, 2026 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ile 2026 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi'nin (ÖABT) değerlendirme işlemlerinin tamamlandığı bildirildi. Adaylar, sınav sonuçlarını T.C. kimlik numaraları ve aday şifrelerini kullanarak ÖSYM'

Yurt başvuruları başladı

Yurt başvuruları başladı

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, 2026-2027 akademik yılı GSB yurt başvurularının başladığını duyurdu. Başvurular, üniversitelerin örgün eğitim programlarına ilk kez kayıt yaptıran öğrenciler ile ara sınıflarda eğitimine devam eden öğrencileri kapsı

Kırtasiyelerde yeni sezon heyecanı

Kırtasiyelerde yeni sezon heyecanı

Batman'da İLKHA muhabirine konuşan kırtasiye işletmecisi Veysi Güney, yeni sezon hazırlıklarını yaklaşık üç aydır sürdürdüklerini belirterek her bütçeye ve ihtiyaca uygun ürün çeşidine sahip olduklarını söyledi. Güney, kırtasiye alışverişlerinin güvenilir

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
13
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
12
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
10
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
9
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
9
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
9
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
8
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
7
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
7
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
7
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
7
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
4
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
4
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
3
Eyüpspor Eyüpspor
3
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
2