MENÜ

‘Yarını Kodlayanlar’ projesinden 30 köy okuluna teknoloji sınıfı

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği tarafından 6 yıl önce hayata geçirilen "Yarını Kodlayanlar" projesi, kırsal bölgelerde kurulan teknoloji sınıflarıyla...

Yayınlanma: 16 Mayıs 2024 20:28 Güncelleme: 16 Mayıs 2024 20:28
‘Yarını Kodlayanlar’ projesinden 30 köy okuluna teknoloji sınıfı

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği tarafından 6 yıl önce hayata geçirilen "Yarını Kodlayanlar" projesi, kırsal bölgelerde kurulan teknoloji sınıflarıyla eğitime katkısını sürdürüyor.

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği tarafından dijital geleceğe hazır nesiller yetiştirilmesi hedefiyle hayata geçirilen "Yarını Kodlayanlar" projesi, eğitimde fırsat eşitliği sağlamak üzere atılan adımlarla büyümeye devam ediyor. Proje kapsamında, kırsal bölgelerdeki öğrencilerin teknolojiye erişimini artırmak amacıyla 30 köy okulunda tam donanımlı teknoloji sınıfları açıldı. Çevre köyler de dahil 6 bini aşkın çocuğa ulaşan projede, projeksiyon cihazı, 3D kalem, bilgisayar, 3D yazıcı, eğitim ve STEM kitleri, Zoom iletişim ve etkinlik araçlarının yer aldığı sınıflarda öğrencilere kodlama başta olmak üzere çeşitli teknoloji eğitimleri veriliyor. Ailelere yönelik özel buluşma ve eğitimlerin de düzenlendiği projede bugüne kadar yaklaşık 2 bin 500 veliye ulaşıldı. Yakın dönemde 15 okulda daha teknoloji sınıfları açılarak toplam 45 okula ulaşılması hedefleniyor.

'Yarını Kodlayanlar'ın bir alt projesi olan "Köy Okulları" projesi kapsamında yapılan çalışmalar, Gaziantep'te düzenlenen toplantıda paylaşıldı. Vodafone Türkiye CEO'su Engin Aksoy ve Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır'ın katılımıyla düzenlenen toplantı sonrası, Gaziantep Yamaçoba İlkokulu'nda açılan teknoloji sınıfı da ziyaret edildi.

Konu hakkında değerlendirmede bulunan Engin Aksoy, "Şirket olarak, tüm dünyada amaç odaklı bir şirket olma hedefiyle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu faaliyetlerimizde Türkiye Vodafone Vakfı'nın önemli payı var. Vakıf olarak, bugüne kadar reel değeri 104,3 milyon TL olan 16 sosyal projeyle 4,2 milyon kişiye ulaştık. "Yarını Kodlayanlar" projesiyle, ülkemizin dört bir yanında 7-14 yaş arası çocuklara kodlama eğitimleri veriyoruz. Projemizin başlangıcından bu yana ulaştığımız çocuk sayısı 280 bini aştı. "Yarını Kodlayanlar'ın bir alt projesi olan "Köy Okulları" projesinde ise ülkemizin farklı noktalarındaki köy okullarında tam donanımlı teknoloji sınıfları açarak çocuklarımızın teknoloji okuryazarlığını artırıyoruz. Bugüne kadar 30 okulda sınıf açtık. Verdiğimiz eğitimlerle, bir yılda çevre köyler dahil olmak üzere toplam 6 binden fazla çocuğa ve yaklaşık 2 bin 500 veliye ulaştık. Hedefimiz, 15 köy okulumuzda daha teknoloji sınıfları açmak. Böylece, teknoloji sınıflarımızın toplam sayısı 45'e çıkacak. Ayrıca, gezici eğitimlerle 360 köyü dolaşarak eğitimlerimizi 10 bin çocuğa daha ulaştırmayı hedefliyoruz. Vakıf olarak, köy okullarında kurduğumuz teknoloji sınıflarıyla, dijitalleşmeye ihtiyacı olan ama erişim imkânı olmayan öğrencilerimiz için bir fırsat penceresi açmanın, teknolojiyi çocuklarımızın ayağına getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Açtığımız ve açacağımız teknoloji sınıflarıyla, donanım ve eğitim anlamında köy okullarındaki çocuklarımıza fayda sağlamaya devam edeceğiz."

Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ise şöyle konuştu:

"Ülkemizin kalkınması için teknolojinin çok önemli bir yeri olduğunu biliyoruz. Bu yüzden 6 yıl önce "Yarını Kodlayanlar" projesini başlattık. Bu proje ile çocukların teknolojiyi sadece tüketen değil aynı zamanda üreten bireyler olarak yetişmesi için eğitimler veriyoruz. Geçtiğimiz yıl ise köy okullarına destek vermek amacıyla yola çıktık. Okullarda açtığımız teknoloji sınıfları ile çocukların dijital becerilerini geliştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca okullardaki öğretmenlerimizin de kodlama, üç boyutlu tasarım gibi becerilerini geliştirerek okul içinde bir dijital öğrenme ekosistemi oluşturmayı amaçlıyoruz. Okulda sadece öğretmenler değil, çocuklar da kendi aralarında birbirlerine öğrendiklerini anlatarak bu sürece katkı sunuyorlar. Bu teknoloji sınıflarının yaşayan bir yer olması bu yüzden önemli. Projemiz ile birlikte köy okullarında daha fazla çocuğa erişmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz."

Proje hakkında şu bilgiler verildi:

3 ana başlıkta 35 farklı konuda eğitim

'Köy Okulları" projesi kapsamında açılan teknoloji sınıflarında öğrencilere 3 ana başlıkta 35 farklı konuda eğitim alma imkânı sunuluyor. Buna göre, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine "İlk Kodumu Yazıyorum", "Kendi Kuklamı Çiziyorum", "Görsel Efektler', "Kendi Oyunumu Tasarlıyorum", "Balık Avı Oyunu" gibi başlıklar altında Scratch eğitimleri; ilkokul öğrencilerine "Anahtarlık Yapımı', "Hediye Kutusu Yapımı', "Desenli Kalemlik Tasarımı', "Şampiyonluk Kupası', "Lego Tasarımı" gibi başlıklarda Tinkercad eğitimleri; ortaokul öğrencilerine de "Micro:bit ve Sensörler', "Dot Matrix Kullanımı', "İki Buton ile LED Kontrolü', "Geliştirme Kartı ile Çalışma" gibi başlıklarda Micro:bit eğitimleri veriliyor. Ayrıca, her sınıfta bir bilim kitaplığı köşesi de bulunuyor.

Her okulda 2 öğretmen gönüllü olarak destek veriyor

Teknoloji sınıfları için her köy okulunda 2 öğretmen olacak şekilde toplam 60 kişilik özel bir eğitmen kadrosu eğitim süreçlerine gönüllü olarak destek veriyor. Yarını Kodlayanlar Projesi Eğitmen Eğitimi'ne dahil edilen bu öğretmenlere "Scratch ile Kodlama Öğrenme", "Tinkercad ile Üç Boyutlu Dünyalar", "Micro:bit ile Elektronik Dünyalar", "Dijital Pedagoji", "3D Yazıcı ve 3D Kalemle Üretim" başlıklarında eğitimler veriliyor. Aylık buluşmalarla öğretmenlere güncel bilgi aktarımı sürdürülüyor.

Ailelere dijitalleşme eğitimleri

'Köy Okulları" projesi kapsamında ailelere yönelik özel buluşmalar ve eğitimler de düzenleniyor. Bu buluşmalarda, "Dijitali Güvenli Kullanma', "E-devlet, E-bankacılık Gibi Elektronik Uygulamalar" ve "Dijital Ebeveynlik" gibi konularda eğitimler verilerek ebeveynlerin 21. yüzyıl yetkinlikleri, dijital dünyada yararlanabilecekleri kaynaklar ve dikkat etmeleri gereken önemli konular hakkında bilgi sahibi olmaları sağlanıyor.

Her 1 TL'lik yatırıma 7,6 TL'lik sosyal değer

'Köy Okulları" projesine özel olarak hazırlanan sosyal etki raporuna göre, projeden faydalanan öğrencilerin gözünden kendilerindeki en büyük iki değişim, motivasyon (yüzde 65,88) ve 21. yy. yetkinlikleri (yüzde 65,58) başlıklarında oldu. Projeye yatırılan her 1 TL'lik yatırım için 7,6 TL'lik sosyal değer oluşturuldu.

280 bini aşkın çocuğa ulaşıldı

'Yarını Kodlayanlar" projesiyle, Türkiye'nin dört bir yanında yaşları 7-14 arasında değişen çocuklara gönüllü eğitmenlerin yönetiminde programlamaya giriş, algoritma mantığı, uygulama yapma, hikâye oluşturma ve oyun yapma gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitimler veriliyor. Bugüne kadar 81 ilde 280 bini aşkın çocuğa ulaşan proje kapsamında son 1 yılda elde edilen toplam sosyal değer 14 milyon TL olurken, projeye yapılan her 1 TL'lik yatırım 7,7 TL değerinde sosyal fayda oluşturdu. Öğrenci, öğretmen ve aileler dahil 92 bin kişiye daha teknoloji eğitimi verilmesi hedeflenen proje, geçen yıl düzenlenen Birleşmiş Milletler Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi'nin ardından bu yıl da Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Üst Düzey Siyasi Forumu'nda yer alarak bir kez daha tüm dünyaya tanıtıldı. "Yarını Kodlayanlar" eğitimlerine online eğitim platformu Yarinikodlayanlar.com üzerinden de ücretsiz ulaşılabiliyor.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

DGS yerleştirme sonuçları açıklandı

DGS yerleştirme sonuçları açıklandı

ÖSYM tarafından yapılan açıklamada, 27 Ağustos-3 Eylül tarihleri arasında tercihleri alınan 2026-DGS’nin yerleştirme işlemlerinin tamamlandığı bildirildi. Adayların yerleştirme sonuçlarını ÖSYM’nin sonuç ekranından öğrenebileceği belirtildi. Üniversite ka

Uzmanından ailelere okul uyarısı: Uyum sürecini doğru yönetin

Uzmanından ailelere okul uyarısı: Uyum sürecini doğru yönetin

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte milyonlarca öğrenci yeniden ders başı yapmaya hazırlanırken, uzun yaz tatilinin ardından çocukların okula uyum süreci de ailelerin gündeminde yer alıyor. Konuya ilişkin İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan

Mersin İl Millî Eğitim Müdürü'nden "Uyum Haftasında" okul ziyareti

Mersin İl Millî Eğitim Müdürü'nden "Uyum Haftasında" okul ziyareti

Mersin İl Millî Eğitim Müdürü Muhammed Özdemirci, yeni eğitim öğretim yılı öncesinde Toroslar Bahriye İlkokulunu ziyaret ederek öğrenci, veli ve öğretmenlerle bir araya geldi. Uyum haftası kapsamında okula gelen minik öğrenciler ve velileriyle görüşen Özd

MEB Söz Varlığı Bilgi Ağı ekimde tanıtılacak

MEB Söz Varlığı Bilgi Ağı ekimde tanıtılacak

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda yürütülen "Öğrencilerin Söz Varlığının Tespiti, Geliştirilmesi ve İzlenmesi" projesi kapsamında öğrencilerin dil gelişiminin bilimsel verilerle izlenmesi ve Türkçeyi doğru ve etkili kullanmalarının desteklenmesi

Bakan Tekin öğretmenlere seslendi: Eğitimin merkezinde yetkin ve erdemli insan var

Bakan Tekin öğretmenlere seslendi: Eğitimin merkezinde yetkin ve erdemli insan var

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, mesleki çalışma programının başlaması dolayısıyla yayımladığı video mesajda, yeni eğitim öğretim yılının öğretmenler ve öğrenciler açısından taşıdığı heyecana değindi. Yeni döneme ilişkin temennilerini paylaşan Tekin "Yıll

Cizre’de pansiyonlu okullarda yeni eğitim dönemi değerlendirildi

Cizre’de pansiyonlu okullarda yeni eğitim dönemi değerlendirildi

Şube Müdürü Ahmet Gümüş başkanlığında düzenlenen toplantıda, okul pansiyonlarının genel durumu, öğrencilere sunulan imkânlar ve yürütülen hizmetlerin niteliği kapsamlı şekilde ele alındı. Toplantıda pansiyonlarda uygulanan hijyen ve güvenlik standartları,

ÖSYM 2026 MEB AGS puan hesaplamalarını güncelleyecek

ÖSYM 2026 MEB AGS puan hesaplamalarını güncelleyecek

ÖSYM’den yapılan açıklamada, 80 sorudan oluşan AGS Testindeki 6 alt testin soru ağırlıklarının hesaplama aşamasında 2025 yılına ait ağırlıklar üzerinden değerlendirildiğinin tespit edildiği belirtildi. Adayların sınavda 80 soru üzerinden elde ettiği topla

2026-MEB-AGS sonuçları erişime açıldı

2026-MEB-AGS sonuçları erişime açıldı

ÖSYM tarafından yapılan duyuruda, 2026 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ile 2026 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi'nin (ÖABT) değerlendirme işlemlerinin tamamlandığı bildirildi. Adaylar, sınav sonuçlarını T.C. kimlik numaraları ve aday şifrelerini kullanarak ÖSYM'

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
13
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
13
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
12
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
12
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
11
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
10
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
10
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
10
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
7
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
7
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
7
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
7
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
4
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
3
Eyüpspor Eyüpspor
3