Bahar döneminden itibaren başlatılacak olan "YÖK Akademik Hareketlilik Projesi" ile ilgili konuşan YÖK Başkanı Prof.
Bahar döneminden itibaren başlatılacak olan "YÖK Akademik Hareketlilik Projesi" ile ilgili konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, projenin öğretim üyesi hareketliliğini başlatacağını belirterek, "Başkanlığımız tarafından başlatılan bu proje ile öncelikle 2006 yılından sonra kurulan üniversitelerde öğretim üyesi temininde güçlük çekilen programlara destek olma, üniversitelerimiz arasında öğretim elemanı hareketliliğini artırma ve öğrencilerimizi farklı üniversitelerimizin öğretim üyeleriyle buluşturma amacı güdüyoruz" dedi.
Kastamonu Üniversitesi'nin ev sahipliğinde, "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı" çerçevesinde düzenlenen "Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversite Ziyareti" açılış programı Yükseköğretim Kurulu Başkanı (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın katılımı ile gerçekleştirildi. Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde gerçekleştirilen programa 22 üniversitenin rektörleri ile STK temsilcileri ve ilgili kurum temsilcileri katıldı.
"Üniversitenizin bölge ve topluma sunabilecekleri her türlü eğitim, araştırma ve işbirliği değerlendirilmelidir"
Programda konuşan Prof. Dr. Özvar, araştırma odaklı, bölgesel kalkınma odaklı olarak üniversiteler arasında katı bir ayrım veya gruplama gözetmediklerini ifade ederek, "Kurumsal tek tipleşmeyi bir anlamda kaynak israfı olarak da görüyoruz. Bu nedenle, kurumsal çeşitlilik bizim birincil önceliklerimiz arasındadır. Bu çerçevede bölgesel kalkınma üniversitelerimizin bölgelerine getirecekleri dinamizm ve sağlayacakları faydaları çok önemsiyorum. Sahip olduğunuz bölgesel misyon çerçevesinde, üniversiteleriniz öncelikle bölgenizi iyi bir şekilde analiz etmelidir. Bulunduğunuz bölgenin ve toplumun ihtiyaçlarının neler olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Bu çerçevede üniversitenizin bölge ve topluma sunabilecekleri her türlü eğitim, araştırma ve işbirliği değerlendirilmelidir" dedi.
"Kurumlarımızın sahip olduğu imkanlarla bütüncül bir şekilde değerlendirme yapmalısınız"
Üniversitelerin bulundukları bölgelerin ihtiyaçlarını kendi ihtisaslaşmaları çerçevesinde göz önünde bulundurarak farklılaşabilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Özvar, "Bu farklılaşma henüz başlamıştır ve çabalarınızla daha da ileriye taşınacaktır. Bunu yaparken de bölgesel bütünleşme adına, bulunduğunuz şehirlerdeki hem toplum hem de iş dünyasının beklentilerini düzenli olarak takip edip, sağlıklı bir iletişim ortamı kurmalısınız. Bizler biliyoruz ki ülkemizdeki sosyo-kültürel çeşitlilik, coğrafi ve ekonomik farklılıklar yükseköğretim kurumlarımız için fırsatlara kapılar aralıyor. Bulunduğunuz şehrin eğitim ihtiyacı, iş gücü kapasitesi, ekonomik gelişmişlik düzeyi, altyapı imkanları ve kurumlarımızın sahip olduğu imkanlarla bütüncül bir şekilde değerlendirme yapmalısınız. Üniversitelerinizin bulundukları bölgelerle kuracakları iş birliği ve iletişimin kalitesinin yanında, bu süreçlerin sürdürülebilirliği de bir o kadar hayatidir. Bu çerçevede, kurumlarınızın bu iletişim süreçlerinin devam ettirebilmesi adına kuracağınız mekanizmalar, bir taraftan kurumsal hafızanın korunmasına katkı sunacak bir taraftan da iletişim ve iş birliğinin daha sağlıklı yürütülmesini sağlayacaklardır. Bu nedenle, kurumlarınız da bu süreçlerin takibiyle görevlendirilmiş işlevsel mekanizma ve birimlerin kurulmasını önemsiyorum" diye konuştu.
"YÖK Akademik Hareketlilik Projesini başlatıyoruz"
2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminden itibaren YÖK Akademik Hareketlilik Projesini başlattıklarını söyleyen Özvar, "Üniversiteler arasındaki misyon farklılaşmasının onları birbirinden uzaklaştırması ve katı bir lig oluşturması şeklinde asla algılanmamalıdır. Farklı yapı ve misyondaki üniversitelerimiz farklılıklarıyla ve sahip oldukları önceliklendirmelerle birlikte, bir bütünün yani Türkiye yükseköğretim sisteminin işlevsel bir parçasını oluşturmaktadır. Bu nedenle bölgesel kalkınma üniversitelerimizin araştırma üniversitelerimizle, diğer devlet ve vakıf üniversitelerimizle iş birliğini de önemsiyoruz. Burada bilgi transferinden, araştırma ve eğitim iş birliklerine kadar geniş bir spektrumu kast ediyorum. 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı bahar döneminden itibaren YÖK Akademik Hareketlilik Projesini başlatıyoruz. Başkanlığımız tarafından başlatılan bu proje ile öncelikle 2006 yılından sonra kurulan üniversitelerde öğretim üyesi temininde güçlük çekilen programlara destek olma, üniversitelerimiz arasında öğretim elemanı hareketliliğini artırma ve öğrencilerimizi farklı üniversitelerimizin öğretim üyeleriyle buluşturma amacı güdüyoruz. Gönüllülük esasına öncelik verilmek suretiyle gerçekleştirilecek olan öğretim üyesi görevlendirmeleri an itibariyle yapılmakta olup önümüzdeki bahar döneminde öğretim üyesi hareketliliğine başlanmış olacaktır. Diğer taraftan, bölgesel kalkınma üniversitelerimize, hem eğitim öğretim hem araştırma hem de bölgesel kalkınma konularında ihtiyaç duyacakları akademisyen ve araştırmacı temininde bu program önemli bir destek sunacaktır" şeklinde konuştu.
"Bölgesel kalkınma odaklı üniversitelerimiz, eğitim öğretim açısından önemli bir yükü üstlenmiş görülmektedir"
Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması programı çerçevesindeki 22 üniversitenin toplam üniversite sayısının yaklaşık yüzde 10'unu oluşturduğunu belirten Özvar, "Bu üniversitelerimizin toplam yüz 100 öğrenci sayısı, Türkiye'deki devlet üniversitelerindeki toplam yüz 100 öğrenci sayısının yüzde 13'ü, toplam öğretim üyesi sayısı ise devlet üniversitelerindeki toplam öğretim üyesi sayısının yüzde 11'i kadardır. Bölgesel kalkınma odaklı üniversitelerimizin toplam yüz yüze öğrenci sayısı, 2006 sonrası kurulan 60 devlet üniversitemizin toplam yüz yüze öğrenci sayısının yüzde 45'i, toplam öğretim üyesi sayısı ise 2006 sonrası kurulan devlet üniversitelerimizin toplam öğretim üyesi sayısının yüzde 39'u kadardır. Bu şekilde, bölgesel kalkınma odaklı üniversitelerimiz, eğitim öğretim açısından önemli bir yükü üstlenmiş görülmektedir. Bölgesel kalkınma odaklı üniversitelerimizde üniversite başına 18 bin 500 öğrenci düşerken 395 de öğretim üyesi düşmektedir" ifadelerini kulandı.
"54 farklı ülkeden 2 bin 183 uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapıyoruz"
Programda Kastamonu Üniversitesi'nin çalışmaları hakkında bilgi veren Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ise YÖK tarafından Kastamonu Üniversitesine "Ormancılık ve Tabiat Turizmi" alanında sorumluluk yüklendiğini aktararak, "Akıllı uzmanlaşmayı ilke edinen üniversitemiz ihtisas alanı ile ilgili 5 lisans ve 11 lisansüstü programda 150 yüksek lisans ve 39 doktora tez çalışması ile eğitim öğretim faaliyetini sürdürmektedir. İhtisas odaklı akademik çalışmalarıyla bölgesel kalkınmaya katkı veren üniversitemizin bu sahada 189 uluslararası makalesi yayınlanmıştır. Biri orman fakültemizin ESCI kategorisinde, diğeri turizm fakültemizin uluslararası kategoride olmak 2 adet uluslararası bilimsel dergi ile ihtisas sahası ile ilgili yayın faaliyetlerini sürdürmektedir. Üniversitemizin ihtisas sahasındaki uygulama ve araştırma çalışmalarını desteklemek ve geliştirmek için ormancılık ve tabiat turizmi alanında 2 yeni uygulama ve uygulama merkezi kurduk. Akademik faaliyetlere destek olmak ve uzmanlaşmak için YÖK 100/2000 doktora burs programında 9 öğrencimiz İhtisaslaşma alanında çalışmalarını sürdürmektedir" diye konuştu.
Patent Destek Ofisinin çalışmaları ile ilgili de bilgi aktaran Rektör Topal, "Kısa sürede 45 patent, 5 faydalı model, 3 tescillenen patent, 5 adet tescilli tasarım gerçekleştirilmiştir. İhtisas sahamızla ilgili 5'i ulusal 2'i uluslararası olmak üzere 7 adet patent/faydalı model müracaatında bulunduk. 3 tescillenmiş endüstriyel tasarımımız olup, 8 tasarım çalışmamız ise değerlendirme aşamasındadır. Bunun yanında paydaşlarımıza danışmanlık hizmeti sağlayarak 7 coğrafi işaretin alınması için öncülük yapılmış olup bunların 3'ü tescil edilmiştir" açıklamalarında bulundu. .
Kastamonu Üniversitesi'nin ihtisaslaşma çerçevesinde bugüne kadar 2 AB projesi, 2 uluslararası proje, 10 ihtisas projesi, 55 ihtisas odaklı BAP projesi, çeşitli kategorilerde olmak üzere 73 TÜBİTAK projesi ile kamu özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile ortak yapılan 15 proje hayata geçirdiğini ifade enden Topal, 2 AB projesinden toplam 393 bin euro dış kaynaklı fon temin edildiğini söyledi.
YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan tarafından çalışmalar hakkında katılımcılara sunum eşliğinde bilgiler verildi. Programda YÖK Başkanı Özvar, stantları gezerek ürünler hakkında bilgi aldı. Özvar, kendisine ikram edilen ürünlerden de tattı.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
İdeal Eğitim Vakfı (İDEV) Mardin İl Temsilcisi Ahmet Nas, ülke genelinde öğrencilere yönelik meydana gelen silahlı saldırı olaylarına ilişkin İLKHA mikrofonuna değerlendirmelerde bulunarak, bu tür olayların önüne geçilebilmesi için toplumun milli ve manev
Milli Eğitim Bakanlığı, ders süreleriyle ilgili 81 il valiliğine yazı gönderdi. Yazıda, bazı okullarda eğitim öğretim faaliyetlerinin mevcut koşullara göre yeniden planlanabileceği belirtildi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2026-2027 eğitim öğretim yılında
Geçtiğimiz yıl Şanlıurfa'nın Siverek ilçesi ile Kahramanmaraş ilinin ardından en son dün Manisa'nın Turgutlu İlçesinde yaşanan okula silahlı saldırı olaylarını değerlendiren Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı ve Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Ramazan Tekdemir;
Milli Eğitim Bakanlığınca velilerin öğrencilerinin eğitim ve gelişim durumları hakkında bilgi alabilmeleri, okul yönetimi ve eğitimcilerle daha etkin iletişim kurabilmeleri amacıyla "Okul Randevu Sistemi" hayata geçirildi. Veli görüşmeleri, ülke genelind
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, eğitim gündemine ilişkin değerlendirmelerinde ara tatillerin kaldırılıp kaldırılmayacağı tartışmalarına açıklık getirdi. Tekin, öğrencilerin mevzuat gereği 180 iş günü eğitim görmesi, öğretmenlerin ise yasal tatil süreleri
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Şanlıurfa’da gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) Lisans Genel Yetenek‑Genel Kültür oturumu sırasında mevzuata aykırı uygulamalar yapıldığını belirledi. Yapılan resmi incelemeler sonucunda 392 ada
Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan "Türkiye Oyun Politika Belgesi ve Eylem Planı" yayımlandı. Belgeyle oyun; çocuğun hakkı, toplumun kültürel mirası ve öğrenmenin temel zeminlerinden biri olarak ele alındı. Çocukların oyun hakkının güvence altın
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar başkanlığında Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinin rektörlerinin Pakistan ziyareti, iki ülke üniversiteleri arasında yeni iş birliği anlaşmalarıyla somut sonuçlara dönüşüyor. 2 gün süren Türkiye-Pakistan Ünivers
Nazım Hikmet’in Dizeleri Malatya’da Yankılandı: Yurdaer Okur’a Ayakta Alkış
Ağrı'da emniyet ekipleri tarafından gerçekleştirilen uygulamada 34 kişi yakalandı
03Moldova Dışişleri Bakanı Popşoi: Romanya ile birleşme süreci fiilen başladı
04İran, Rusya ile 110 milyar metreküp kapasiteli doğal gaz hattı kurmayı planlıyor
05Malatya’nın Yüksek Kesimleri Beyaza Büründü: Yeni Haftada Dondurucu Soğuk Uyarısı
06Kış erken geldi, kar ve fırtına kapıda... Meteoroloji'den kritik uyarı!
07Malatya’da Doğanın Lezzeti Sofralarda: Meşe Mantarına Yoğun İlgi
Yükleniyor...
00:00:00
Galatasaray A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Trabzonspor A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Kocaeli̇spor
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Fenerbahçe A.ş.
Arca Çorum Fk
Göztepe A.ş.
Erzurumspor Fk
Corendon Alanyaspor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Tümosan Konyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor