MENÜ

YÖK Başkanı Özvar: "Türk yükseköğretim sistemi yapay zeka çağında etik standartlarıyla örnek gösterilen bir konuma yükselecektir"

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, "Türk yükseköğretim sistemi yapay zeka çağında yalnızca bir kullanıcı olmanın ötesinde, etik standartlarıyla örnek gösterilen bir konuma yükselecektir" dedi.Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu (ANKO

Yayınlanma: 04 Kasım 2025 16:13 Güncelleme: 05 Kasım 2025 08:15
YÖK Başkanı Özvar: "Türk yükseköğretim sistemi yapay zeka çağında etik standartlarıyla örnek gösterilen bir konuma yükselecektir"
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, "Türk yükseköğretim sistemi yapay zeka çağında yalnızca bir kullanıcı olmanın ötesinde, etik standartlarıyla örnek gösterilen bir konuma yükselecektir" dedi.
Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu (ANKOS) tarafından Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde ‘Kütüphane 5.0 ve İnsan Merkezli Dijital Dönüşüm’ temasıyla ‘ANKOSLink 2025 Uluslararası Konferansı’ düzenlendi. Etkinliğe katılan YÖK Başkanı Erol Özvar, dijitalleşmenin ve yapay zekanın eğitimde uygulanabilir bir model olduğunu ve toplum olarak bu duruma ayak uydurmaları gerektiğini belirtti. Bu kapsamda gerekli yasal düzenlemelerin de yürürlüğe gireceğini vurguladı.

"Gerekli yönetmelik ve yasal düzenlemeler en kısa sürede yürürlüğe girecek"
Özvar, konferansta yaptığı konuşmada, bilginin gücünü insanın hizmetine sunan her türlü yeniliği desteklemeyi, Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecine bilimsel, etik ve sürdürülebilir bir yön kazandırmayı öncelikli bir görev olarak gördüklerini belirterek, "Gerekli yönetmelik ve yasal düzenlemeler en kısa sürede yürürlüğe girecek. Dijital çağın getirdiği hız ve çeşitlilik, kütüphaneleri yalnızca bilgi depolayan kurumlar olmaktan çıkararak, bilginin işlendiği ve anlamlandırıldığı dinamik merkezler hâline getirmiştir. Bu dönüşümün yeni aşamasını temsil eden ‘Kütüphane 5.0’ kavramı, bilgiyle insan arasındaki ilişkiyi yeniden tanımlamaktadır. Artık mesele sadece dijitalleşmek değil; dijital olanın insani değerlerle nasıl uyumlu hale getirileceği, teknolojinin bilgiye erişimde güven ve etik sorumlulukla nasıl buluşturulacağıdır. Ülkemizin, yapay zeka, bilişim teknolojileri ve dijital dönüşüm alanlarında ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştirmeyi, yalnızca eğitimsel bir hedef olarak değil Türkiye’nin küresel ölçekte rekabet gücünü artıracak stratejik bir vizyonun gereği olarak görüyoruz. Bilgi paylaşıldıkça artan, saklandıkça riskli hale gelen bir değerdir. Açık bilim politikalarını benimsememizin temel nedeni de budur. Bilginin üretiminin ve paylaşımının herkes için erişilebilir hale gelmesi, yükseköğretim sistemimizin temel önceliği olmalıdır. Kütüphanelerimizin de bu anlayışa hizmet eden merkezler haline gelmesini önemsiyoruz" açıklamalarında bulundu.

"Amacımız yapay zekayı sınırlandırmak değil"
Gerekli yönetmelik ve yasal düzenlemelerin en kısa sürede yürürlüğe gireceğini, böylece yükseköğretim sisteminde yapay zekanın kullanımına ilişkin etik, denetlenebilir ve şeffaf bir yönetişim çerçevesi oluşturulacağını vurgulayan YÖK Başkanı Özvar, şöyle devam etti:
"Bu çerçeve yalnızca, üretken yapay zekanın tez, makale ve bilimsel çalışmalarda nasıl kullanılacağını değil aynı zamanda veri güvenliği, kaynak doğrulama, intihal önleme, şeffaf raporlama ve etik sorumluluk konularında da somut standartlar getirecektir. Amacımız yapay zekayı sınırlandırmak değil onu akademik emeği, etik değerleri ve bilginin itibarını koruyacak biçimde yönlendirmektir. Bu kapsamda üniversite etik kurullarının yapay zekanın etik kullanımı hususunda etkin hale getirilmesi, öğretim elemanları ve öğrenciler için farkındalık ve eğitim programlarının uygulanması, araştırma süreçlerinde etik denetim ve izleme mekanizmalarının güçlendirilmesi gibi hususlar gündemimizdedir. Böylelikle, Türk yükseköğretim sistemi yapay zeka çağında yalnızca bir kullanıcı olmanın ötesinde, etik standartlarıyla örnek gösterilen bir konuma yükselecektir."
ETİKETLER: YÖK, Başkanı, Özvar:, "Türk, yükseköğretim
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Cizre’de pansiyonlu okullarda yeni eğitim dönemi değerlendirildi

Cizre’de pansiyonlu okullarda yeni eğitim dönemi değerlendirildi

Şube Müdürü Ahmet Gümüş başkanlığında düzenlenen toplantıda, okul pansiyonlarının genel durumu, öğrencilere sunulan imkânlar ve yürütülen hizmetlerin niteliği kapsamlı şekilde ele alındı. Toplantıda pansiyonlarda uygulanan hijyen ve güvenlik standartları,

ÖSYM 2026 MEB AGS puan hesaplamalarını güncelleyecek

ÖSYM 2026 MEB AGS puan hesaplamalarını güncelleyecek

ÖSYM’den yapılan açıklamada, 80 sorudan oluşan AGS Testindeki 6 alt testin soru ağırlıklarının hesaplama aşamasında 2025 yılına ait ağırlıklar üzerinden değerlendirildiğinin tespit edildiği belirtildi. Adayların sınavda 80 soru üzerinden elde ettiği topla

2026-MEB-AGS sonuçları erişime açıldı

2026-MEB-AGS sonuçları erişime açıldı

ÖSYM tarafından yapılan duyuruda, 2026 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ile 2026 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi'nin (ÖABT) değerlendirme işlemlerinin tamamlandığı bildirildi. Adaylar, sınav sonuçlarını T.C. kimlik numaraları ve aday şifrelerini kullanarak ÖSYM'

Yurt başvuruları başladı

Yurt başvuruları başladı

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, 2026-2027 akademik yılı GSB yurt başvurularının başladığını duyurdu. Başvurular, üniversitelerin örgün eğitim programlarına ilk kez kayıt yaptıran öğrenciler ile ara sınıflarda eğitimine devam eden öğrencileri kapsı

Kırtasiyelerde yeni sezon heyecanı

Kırtasiyelerde yeni sezon heyecanı

Batman'da İLKHA muhabirine konuşan kırtasiye işletmecisi Veysi Güney, yeni sezon hazırlıklarını yaklaşık üç aydır sürdürdüklerini belirterek her bütçeye ve ihtiyaca uygun ürün çeşidine sahip olduklarını söyledi. Güney, kırtasiye alışverişlerinin güvenilir

MEB, yeni eğitim yılı öncesi genelge yayımlandı

MEB, yeni eğitim yılı öncesi genelge yayımlandı

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in imzasıyla yayımlanan "2026-2027 Eğitim ve Öğretim Yılına İlişkin İş ve İşlemler" konulu genelgede okul güvenliği, kayıt ücretleri, sınıf ve öğretmen seçimi, cep telefonu kullanımı, kıyafet uygulaması ve mezuniyet törenle

Müftü Bekiroğlu: Yaz Kur'an kursları çocuklarımızın iman ve ahlakını güçlendiriyor

Müftü Bekiroğlu: Yaz Kur'an kursları çocuklarımızın iman ve ahlakını güçlendiriyor

Bekiroğlu, Şehitkamil ilçesinde bu yıl yaklaşık 32 bin öğrencinin yaz Kur'an kurslarına katıldığını, öğrencilerin yaklaşık 800'ünün okul öncesi eğitim çağındaki çocuklardan oluştuğunu ifade etti. Şehitkamil İlçe Müftüsü Abdullah Bekiroğlu İLKHA muhabirine

Şanlıurfa'da Yaz Kur'an Kurslarında 100 bin 612 öğrenciye ulaşıldı

Şanlıurfa'da Yaz Kur'an Kurslarında 100 bin 612 öğrenciye ulaşıldı

Şanlıurfa İl Müftülüğü tarafından 2026 yılı Yaz Kur'an Kursları kapsamında kent genelinde yürütülen eğitim çalışmalarında 100 bin 612 öğrenciye ulaşılarak tüm zamanların en yüksek katılımının gerçekleştiği bildirildi. İl genelinde bin 690 cami ve 396 Kur'

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
13
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
12
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
10
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
9
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
9
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
9
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
8
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
7
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
7
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
7
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
7
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
6
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
4
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
4
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
3
Eyüpspor Eyüpspor
3
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
2