MENÜ

YÖK Başkanı Özvar: "Üniversiteler, yalnızca bilgi üretim merkezleri değil; aynı zamanda bir milletin istikbaline yön veren kurumlardır"

Türkiye’nin dünyada en fazla uluslararası öğrenciye sahip ilk 10 ülke arasında yer aldığını dile getiren YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Bu sayıyı 2024-2028 stratejik hedeflerimiz dahilinde 500 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Üniversiteler,...

Yayınlanma: 14 Nisan 2025 11:27 Güncelleme: 07 Eylül 2025 18:23
YÖK Başkanı Özvar: "Üniversiteler, yalnızca bilgi üretim merkezleri değil; aynı zamanda bir milletin istikbaline yön veren kurumlardır"

Türkiye’nin dünyada en fazla uluslararası öğrenciye sahip ilk 10 ülke arasında yer aldığını dile getiren YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Bu sayıyı 2024-2028 stratejik hedeflerimiz dahilinde 500 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Üniversiteler, yalnızca bilgi üretim merkezleri değil; aynı zamanda bir milletin istikbaline yön veren kurumlardır" dedi.
Fırat Üniversitesinin 50’inci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törende, Türkiye ve yurt dışından çok sayıda akademik ve idari temsilci bir araya geldi. ‘Fırat Üniversitesi 50. Yıl Kutlama Programı’ programına; Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Vali Dr. Numan Hatipoğlu, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu ve Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Türkiye genelinden 18 üniversitenin rektörü ile Polonya, Özbekistan, Karadağ, Arnavutluk, Bosna-Hersek ve Kosova’dan üniversite temsilcileri katıldı. Ayrıca çok sayıda akademisyen, öğrenci ve davetli de törende yer aldı.
Fırat Üniversitesinin yalnızca bir yükseköğretim kurumu olmadığını dile getiren YÖK Başkanı Özvar, "Aynı zamanda bir bölgenin ilim ve irfanla buluştuğu, bilimle kalkınma arasında güçlü bir köprü kuran, istikrarlı ve vizyoner bir eğitim yuvasıdır. Kuruluşundan bugüne kadar geçen yarım asırlık süreçte Fırat Üniversitesi, sadece Elazığ’a değil; Bingöl, Muş, Tunceli ve Erzincan gibi pek çok şehirde fakülte ve yüksekokullar açarak, bölgenin yükseköğretim altyapısını güçlendirmiştir. Bu adımlar yalnızca yerel düzeyde değil, Türkiye genelinde üniversitelerin daha dengeli bir şekilde yayılmasına ve yükseköğretimin demokratikleşmesine fevkalade önemli katkı sunmuştur. Yükseköğretim Kurulu olarak üniversitelerimizi; araştırma, proje, bilimsel çalışma, nitelikli akademik yayın, sürdürülebilirlik, sosyal sorumluluk ve diğer alanlarda kendilerini geliştirmelerinin yanında güçlü yönlerini öne çıkaracak şekilde ihtisaslaşmaları ve farklılaşmaları yönünde sürekli olarak teşvik ediyor ve destekliyoruz. Kurumsal akreditasyonların yanında üniversitelerimizde program akreditasyonlarını güçlü bir şekilde teşvik ediyor ve destekliyoruz. Bu anlayışımızın bir tezahürü olarak, doktora programı açmak üzere başvuran üniversitelerimize akredite programa sahip olma şartı getirdiğimizi hatırlatmak isterim. Benzer şekilde, önümüzdeki dönemde fakülte, yüksekokul, enstitü, araştırma ve uygulama merkezi gibi birimlerin kurulmasını da akreditasyon şartına bağlayacağımızı buradan tüm kamuoyu ile paylaşmak isterim" diye konuştu.
Türkiye’de yaklaşık 360 bin uluslararası öğrencinin öğrenim gördüğünü belirten Özvar, "Bu bakımdan Türkiye en fazla uluslararası öğrenciye sahip bakımından dünyada ilk 10 ülke arasında yer almaktadır. Bu sayıyı 2024-2028 stratejik hedeflerimiz dahilinde 500 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Sonraki hedefimiz ise Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bizlere biçtiği 1 milyon hedefine ulaşmaktır. Türkiye bugün yükseköğretimde küresel bir aktördür. Bu da üniversitelerimizin, yönetimlerimizin gayretleri ve çabaları ile meydana gelmiştir. Son dönemde, uluslararasılaşma bağlamında attığımız önemli adımlardan biri de üniversite iş birliklerini sınır ötesi ortaklıklara varacak şekilde genişletmek olmuştur. 2024 yılı itibariyle Bakü’de Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi öğretime başlamış bulunmaktadır. Üç devlet üniversitemiz tarafından açılan programlara öğrencilerin çok büyük bir ilgi gösterdiğini büyük bir memnuniyetle müşahede ettik. Yine kısa bir süre önce, 25 Ocak 2025 tarihinde Özbekistan Cumhurbaşkanı Sayın Mirziyoyev’in yayınladığı kararname ile Uluslararası Türk Devletleri Üniversitesinin kuruluşu gerçekleştik. 7 Nisan’da Özbekistan Yükseköğretim Kurulunun başkanını Ankara’da misafir ettik. Kendileriyle Uluslararası Türk Devletleri Üniversitesinin işleyişine dair mutabakat zaptını imzaladık ve üniversitenin yol haritasını belirledik. İlk etapta 4 devlet üniversitemizin program açacağı üniversite 2025-2026 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul edecektir. Üniversiteler, yalnızca bilgi üretim merkezleri değil; aynı zamanda bir milletin istikbaline yön veren kurumlardır. Fırat Üniversitesi de 50 yıldır bu sorumluluğu büyük bir özveriyle yerine getirerek hem ilim hem de irfanın taşıyıcısı olmuştur. Elazığ gibi zengin bir kültür hayatına sahip bir şehirde, bu ruhu yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak, üniversitemizin tarihsel misyonudur" ifadelerini kullandı.
Törenin sonunda Fırat Üniversitesi’ne katkı sunan isimlere onur plaketi takdim edildi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, ’Fırat Üniversitesi 50. Yıl Özel Sergisi’ni de gezerek törenden ayrıldı.

YÖK Başkanı Özvar: YÖK Başkanı Özvar:
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

MEB Söz Varlığı Bilgi Ağı ekimde tanıtılacak

MEB Söz Varlığı Bilgi Ağı ekimde tanıtılacak

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda yürütülen "Öğrencilerin Söz Varlığının Tespiti, Geliştirilmesi ve İzlenmesi" projesi kapsamında öğrencilerin dil gelişiminin bilimsel verilerle izlenmesi ve Türkçeyi doğru ve etkili kullanmalarının desteklenmesi

Bakan Tekin öğretmenlere seslendi: Eğitimin merkezinde yetkin ve erdemli insan var

Bakan Tekin öğretmenlere seslendi: Eğitimin merkezinde yetkin ve erdemli insan var

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, mesleki çalışma programının başlaması dolayısıyla yayımladığı video mesajda, yeni eğitim öğretim yılının öğretmenler ve öğrenciler açısından taşıdığı heyecana değindi. Yeni döneme ilişkin temennilerini paylaşan Tekin "Yıll

Cizre’de pansiyonlu okullarda yeni eğitim dönemi değerlendirildi

Cizre’de pansiyonlu okullarda yeni eğitim dönemi değerlendirildi

Şube Müdürü Ahmet Gümüş başkanlığında düzenlenen toplantıda, okul pansiyonlarının genel durumu, öğrencilere sunulan imkânlar ve yürütülen hizmetlerin niteliği kapsamlı şekilde ele alındı. Toplantıda pansiyonlarda uygulanan hijyen ve güvenlik standartları,

ÖSYM 2026 MEB AGS puan hesaplamalarını güncelleyecek

ÖSYM 2026 MEB AGS puan hesaplamalarını güncelleyecek

ÖSYM’den yapılan açıklamada, 80 sorudan oluşan AGS Testindeki 6 alt testin soru ağırlıklarının hesaplama aşamasında 2025 yılına ait ağırlıklar üzerinden değerlendirildiğinin tespit edildiği belirtildi. Adayların sınavda 80 soru üzerinden elde ettiği topla

2026-MEB-AGS sonuçları erişime açıldı

2026-MEB-AGS sonuçları erişime açıldı

ÖSYM tarafından yapılan duyuruda, 2026 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ile 2026 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi'nin (ÖABT) değerlendirme işlemlerinin tamamlandığı bildirildi. Adaylar, sınav sonuçlarını T.C. kimlik numaraları ve aday şifrelerini kullanarak ÖSYM'

Yurt başvuruları başladı

Yurt başvuruları başladı

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, 2026-2027 akademik yılı GSB yurt başvurularının başladığını duyurdu. Başvurular, üniversitelerin örgün eğitim programlarına ilk kez kayıt yaptıran öğrenciler ile ara sınıflarda eğitimine devam eden öğrencileri kapsı

Kırtasiyelerde yeni sezon heyecanı

Kırtasiyelerde yeni sezon heyecanı

Batman'da İLKHA muhabirine konuşan kırtasiye işletmecisi Veysi Güney, yeni sezon hazırlıklarını yaklaşık üç aydır sürdürdüklerini belirterek her bütçeye ve ihtiyaca uygun ürün çeşidine sahip olduklarını söyledi. Güney, kırtasiye alışverişlerinin güvenilir

MEB, yeni eğitim yılı öncesi genelge yayımlandı

MEB, yeni eğitim yılı öncesi genelge yayımlandı

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in imzasıyla yayımlanan "2026-2027 Eğitim ve Öğretim Yılına İlişkin İş ve İşlemler" konulu genelgede okul güvenliği, kayıt ücretleri, sınıf ve öğretmen seçimi, cep telefonu kullanımı, kıyafet uygulaması ve mezuniyet törenle

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
13
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
12
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
10
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
9
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
9
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
9
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
8
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
7
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
7
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
7
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
7
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
4
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
4
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
3
Eyüpspor Eyüpspor
3
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
2