MENÜ

Yüksek enerjili ve işlenmiş gıdalar beynin ödül sistemini tetikleyerek hedonik açlığa yol açıyor

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Hastanesi uzmanlarından Funda Kasapoğlu, yüksek enerjili ve işlenmiş gıdaların beyindeki ödül sistemini tetikleyerek ’hedonik açlığa’ yol açtığını belirtti. Kasapoğlu, "Beyin otomatik olarak karar veriyor ve yem

Yayınlanma: 23 Ocak 2026 11:46 Güncelleme: 23 Ocak 2026 16:05
Yüksek enerjili ve işlenmiş gıdalar beynin ödül sistemini tetikleyerek hedonik açlığa yol açıyor
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Hastanesi uzmanlarından Funda Kasapoğlu, yüksek enerjili ve işlenmiş gıdaların beyindeki ödül sistemini tetikleyerek ’hedonik açlığa’ yol açtığını belirtti. Kasapoğlu, "Beyin otomatik olarak karar veriyor ve yeme isteği doyduktan sonra da devam ediyor" dedi.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Hastanesi’nde görevli Uzman Diyetisyen Funda Kasapoğlu, vücudun enerji ihtiyacı olmaksızın gelişen ve ‘hedonik açlık’ olarak tanımlanan haz odaklı yeme bozukluğuna karşı uyarılarda bulundu.
Gerçek açlığın aksine aniden gelişen ve yüksek kalorili gıdalara yönelten hedonik açlığın bir irade sorunu olmadığını vurgulayan Kasapoğlu, "Bu süreçte kararı beyindeki otomatik ödül sistemi veriyor" dedi.
Fizyolojik açlık ile hedonik açlığın birbirine karıştırılmaması gerektiğine dikkat çeken Kasapoğlu, gerçek açlığın 4-5 saatlik süreçte yavaşça geliştiğini ve gıda ayrımı yapmadığını, hedonik açlığın ise aniden ortaya çıkarak sadece işlenmiş ve yüksek yağlı gıdaları hedeflediğini belirtti. Gerçek açlıkta yemekle birlikte doygunluk hissinin oluştuğunu kaydeden Kasapoğlu, haz odaklı açlıkta ise yeme isteğinin doyduktan sonra da devam edebileceğini ifade ederek kontrolün vücuttan çıkıp beyindeki ödül sistemine geçtiğini hatırlattı.

"İradeniz değil beyin otomatik olarak karar verip yemek istiyor"
Açlık türleri arasındaki keskin farklara dikkat çeken Kasapoğlu, süreci şu sözlerle aktardı:
"Fizyolojik olarak vücudun bir enerji gereksinimi ihtiyacı yoktur ama vücut yine de ödül sistemini haz odaklı, zevk odaklı ödül sistemini devreye sokarak yeme ihtiyacı duyar. Yani beynine ye sinyali gönderir. Tamamen haz odaklı bir yeme biçimidir. Fizyolojik açlık ve hedonik açlığı ayır edebilmenin temel yolları fizyolojik açlık yavaş gelişir. 4-5 saat içerisinde aç olduğunu da hissedersiniz. Hedonik açlık ani gelişen bir yeme isteğidir. Fizyolojik açlıkta ne yediğiniz önemli değildir. Amaç karın doyurmaktır. Hedonik açlıkta daha çok yüksek yağlı işlenmiş, enerji içeriği yüksek gıdalar yani beynin ödül sistemini devreye sokacak gıdaları tercih edersiniz. Fizyolojik açlıkta yediğinizde doyarsınız ama hedonik açlıkta yeme isteğiniz devam edebilir. Tabii ki hedonik açlığı iradesizlik olarak tanımlamak çok doğru bir yaklaşımı değil. Çünkü burada beynin ödül sistemi devreye gidiyor. Siz o yiyeceği gördüğünüzde ödül sistemi devreye girdiği için burada aslında sizin iradeniz değil beyin otomatik olarak karar veriyor, yemek istiyor. Artı irade sabit bir karakter değil. İnsanlar gün içerisinde çevresel faktörlerden etkileniyorlar, uyku, yorgunluk, stres dolayısıyla. İrade konusunda zayıf düştüğümüz anlar olabilir, bu da çok doğaldır. Artı çevresel uyaranlar çok fazla artık günümüzde. Televizyonda yemek programları, sosyal medyada sürekli yemek videolarının paylaşılması, reklamlar ve bu tarz gıdalara yani enerji içeriği yüksek gıdalara kolay ulaşılabilir olması dolayısıyla iradeyi tek suçlu olarak göstermez."

İki farklı açlığı ayırt etme yöntemleri; "Su ve elma testi"
Vatandaşların kendi kendilerini test edebilecekleri yöntemlere değinen Kasapoğlu, beyanatını şöyle sürdürdü:
"Hedonik açlığı ayırt etmenin aslında temel, basit birkaç önerisi var günlük hayatta uygulanabilecek. Mesela bir besini gördünüz, yemek istiyorsunuz. Bir bardak su içip derin nefes alıp bulunduğunuz odayı değiştirebilirsiniz. 10 dakika sonra tekrar o besini hala yemek istiyorsanız o zaman orada bir fizyolojik açlık var diyebiliriz. Ama belki alternatifi değiştirebiliriz sağlıklı olması adına. Veya bir elma test ediyoruz. Ben şu anda bu elmayı yersem de doyar mıyım? İhtiyacımı karşılar mı? Eğer cevabınız hayır ise o besini yemek istiyorsanız orada hedonik açlıktan bahsetmek gerekir. Veya şunu sorabilirsiniz. Ben en son öğünü ne zaman yapmıştım? En son yattığınız öğün üzerinden 4-5 saatlik bir zaman dilimi geçtiyse orada fizyolojik açlık daha çok devrededir. Ani çıkmamıştır, artık acıkmışsınızdır ve yemeğe ihtiyacınız vardır. Yine tercihinizi daha doğru bir şekilde yönlendirebilirsiniz. Bu gibi basit yöntemlerle ayırt edebilirsiniz."

"Bağımlılık değil, farkındalık eksikliği"
Kasapoğlu, yüksek enerjili gıdalara karşı geliştirilen yeme isteğinin "bağımlılık" olarak adlandırılmasının teknik olarak doğru olmadığını, meselenin bir kontrol mekanizması kaybı olduğunu anlattı. Kasapoğlu, "Yemekten kaçamazsınız, bu yüzden farkındalığı artırıp beyindeki haz döngüsünü yeniden yapılandırmak gerekiyor" dedi.
Kontrol mekanizmasının devre dışı kalmasının kilo artışına neden olduğunu belirten Kasapoğlu, şunları söyledi:
"Hedonik bağımlılıktır diyemeyiz. Çünkü bağımlılıkta daha çok o yasaklı maddeden kaçınma, uzak durma vardır. Tamamen hayatının dışında bırakma çabası vardır. Yemek, beslenme tamamen kaçınabileceğiniz bir durum değil. Böylesi çok sağlıklı olmaz. Orada sadece kontrol mekanizması devre dışı kaldığı için orada farkındalığı arttırmak gerekiyor. O kontrol mekanizmasını devreye sokup beynin haz döngüsünü yeniden yapılandırmak gerekiyor. Burada çünkü ödül sistemi çok sık devreye giriyor. Bazı besinlere daha fazla beyin ödülü veriyor. Burada amaç farkındalık. Eğer bu sık tekrarlanan eyleme dönerse yani istiyorum, yiyorum, haz alıyorum ve kontrol mekanizması yavaşlar devre dışı kalırsa bu sık tekrarlarsa yüksek enerjili beslenme yağ içeriği yüksek gıdalar bu işte dediğimiz gibi ödül sistemini uyaran besinlerin sık tüketimi kilo kontrolünü de zorlaştıracaktır. İşte bu noktada belki bağımlılık benzeri davranışlar gösterdiği için bu şekilde adlandırılıyor ama bağımlılık değildir."

"Ekran karşısında değil, öğün düzenimizdeki döngü içerisinde beslenmeye çalışalım"
Kasapoğlu, hedonik beslenmeye karşı ’farkındalıklı yeme’ (mindful eating) önerisinde bulunarak sözlerini şöyle tamamladı:
"Peki hedonik beslenme karşısında neler yapabiliriz? Bir kere beslenme programınızı, rutinimizi gözden geçirmemiz gerekiyor. Daha çok liften, proteinden zengin besinleri diyetimizin vazgeçilmez bir parçası haline getirebiliriz. En önemlisi farkındalık. Mindful eating diyoruz. Yani yemek yerken yemek yediğimizin farkında olalım. Ekran karşısında, bilgisayar başında değil bir öğün düzenimiz olsun o döngü içerisinde beslenmeye çalışalım. Çevresel uyaranları kontrol altına alamayız ama bunların farkında olabiliriz. Yani bu reklamların söylediğim gibi işte sosyal medyada önümüze çıkan yeme şeylerinin belki buralarda daha farkında davranabiliriz. Yasaklama, yani yasaklar her zaman daha cazip kılar. Yasaklama değil, süreci kontrol altına almaya çalışmalıyız. Bu gibi yaklaşımlarla sağlıklı beslenmeyi sağlayabiliriz."
ETİKETLER: Yüksek, enerjili, işlenmiş, gıdalar, beynin
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Ramazan ayı, ağız bakımında alışkanlıkları güçlendirme fırsatıdır

Ramazan ayı, ağız bakımında alışkanlıkları güçlendirme fırsatıdır

Ramazan ayında ağız bakımı hakkında merak edilenleri açıklayan Diş Hekimi Cevher Elif Öztürk, "Ramazan ayının ağız bakımını ihmal etme dönemi değil, sağlıklı alışkanlıkları güçlendirme fırsatı olarak değerlendirilmesi gerekir" dedi.Ramazan ayı boyunca değ

Sağlık camiası iftarda buluştu

Sağlık camiası iftarda buluştu

Manisa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 17 ilçeyi kapsayan iftar programlarının ilki Yunusemre ilçesindeki Merkezefendi Devlet Hastanesinde başladı.Manisa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Ramazan ayı dolayısıyla il genelindeki 17 ilçeyi kapsayacak şekilde pla

Ambulans kazalarını önleme ve güvenli sürüş toplantısı

Ambulans kazalarını önleme ve güvenli sürüş toplantısı

Muğla Sağlık İl Müdürü Dr. Eriş Başaran Akça’nın başkanlığında, kurum yöneticilerinin katılımıyla; 112 Acil Sağlık Hizmetleri istasyon sorumluları ve ambulans sürücülerine yönelik "Ambulans Kazalarını Önleme ve Güvenli Sürüş" konulu değerlendirme toplantı

Pandemide ölümle burun buruna gelen anne doktorlarıyla buluştu

Pandemide ölümle burun buruna gelen anne doktorlarıyla buluştu

Mersin’de pandemi döneminde 28 haftalık hamileyken Covid-19’a yakalanarak yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren bir anne, yıllar sonra hayatta kalmasını sağlayan doktorlarını ziyaret etti. Duygusal anların yaşandığı buluşmada hem anne hem de sağlık çalışan

Ramazanda en büyük hata aşırı yemek

Ramazanda en büyük hata aşırı yemek

Manisa Şehir Hastanesi Diyetisyeni Selcan Bahadır, ramazan ayında sağlıklı beslenmeye ilişkin sık sorulan soruları yanıtladı. Bahadır, en büyük hatanın ani ve aşırı yemek tüketimi olduğunu belirterek, sahurun atlanmaması ve iftar ile sahur arasında en az

Uzmanından uyarı: "Ramazan, bağışıklığı zayıflatan değil metabolik dengeyi destekleyen bir döneme dönüşebilir"

Uzmanından uyarı: "Ramazan, bağışıklığı zayıflatan değil metabolik dengeyi destekleyen bir döneme dönüşebilir"

Uzm. Dr. Burak Bilbay, "Doğru planlanmış bir beslenme ve yaşam düzeniyle Ramazan, bağışıklığı zayıflatan değil, metabolik dengeyi destekleyen bir döneme dönüşebilir" dedi.Güven Çayyolu Tıp Merkezi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Burak Bilbay, kış mev

Yarım milyonluk diş mesaisi

Yarım milyonluk diş mesaisi

Erzurum Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, 24 saat esasına dayalı hizmet anlayışıyla kentin ağız ve diş sağlığı alanındaki en büyük yükünü omuzlamaya devam ediyor. Branşlarında uzman 93 diş hekiminin görev yaptığı hastane, Erzurum ve çevre ilçelerden gelen hast

Kuşadası’nda ’güzellik merkezi’ operasyonu

Kuşadası’nda ’güzellik merkezi’ operasyonu

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde faaliyet gösteren bir güzellik merkezinden hizmet alan kadınlar, mağdur oldukları iddiasıyla şikayetçi oldu. Bunun üzerine Sağlık Müdürülüğü, polis ve zabıtadan oluşan bir heyet güzellik merkezinde inceleme yaptı. Yapılan incel

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
55
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
53
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
48
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
43
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
41
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
36
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
31
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
30
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
28
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
26
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
24
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
23
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
23
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
23
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
21
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
20
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
19
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
13