MENÜ

Zelenskiy: "Müzakereler sırasında güvenlik garantilerinin mutlaka mevcut olması ve işlevsel olmaları gerektiğini vurguladım"

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Müzakereler sırasında bu tür güvenlik garantilerinin mutlaka mevcut olması ve işlevsel olmaları gerektiğini vurguladım" dedi.Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Almanya’nın başkenti Berlin’de Ukrayna ve A

Yayınlanma: 15 Aralık 2025 23:22 Güncelleme: 16 Aralık 2025 10:45
Zelenskiy: "Müzakereler sırasında güvenlik garantilerinin mutlaka mevcut olması ve işlevsel olmaları gerektiğini vurguladım"
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Müzakereler sırasında bu tür güvenlik garantilerinin mutlaka mevcut olması ve işlevsel olmaları gerektiğini vurguladım" dedi.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Almanya’nın başkenti Berlin’de Ukrayna ve ABD müzakere heyetleri arasında gerçekleştirilen iki günlük müzakerelerin ardından bugün Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile ortak basın toplantısı düzenledi. ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve Trump’ın damadı Jared Kushner liderliğindeki ABD müzakere heyeti ile gerçekleştirilen görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zelenskiy, güvenlik garantilerinin kilit önemde olduğunu ve bu husus üzerinde çalışmaları gerektiğini söyledi. Zelenskiy, "Müzakereler sırasında bu tür güvenlik garantilerinin mutlaka mevcut olması ve işlevsel olmaları gerektiğini vurguladım. Bu öncelikle Ukrayna’nın menfaatine olduğu gibi Avrupa’nın da menfaatinedir" dedi.
Dün ABD heyeti ile beş saat boyunca görüştüklerini ve bugün de bir dizi müzakere turu gerçekleştirdiklerini vurgulayan Zelenskiy, "Amerikan tarafıyla diyalog sürüyor. Neredeyse günün her saati, Ukrayna halkına saygı gösteren bir sonuca ulaşmak için çalışıyoruz. Tabii özellikle toprak konuları ile ilgili olmak üzere ele almamız gereken çok zor meseleler var" dedi.

"Toprak meselesi, bizim için son derece acı verici bir konu"
Daha önce Rusya’ya da giderek Rus tarafıyla görüşen ABD heyetiyle görüşmede birçok alanda ilerleme kaydettiklerini belirten Zelenskiy, "Toprak meselesi bizim için son derece acı verici bir konu. Rusya’nın bir talep listesi var. Açıkça ne istediklerini tam olarak biliyoruz" dedi.
Rus tarafının taleplerinin sır olmadığını ifade eden Zelenskiy, "Fakat Ukrayna’nın pozisyonunun da son derece açık olduğuna inanıyorum" ifadelerini kullanarak, mevcut durumda ABD’nin arabulucu olarak bir tür uzlaşı sağlanması için bir dizi teklifte bulunmasını beklediklerini söyledi. Rusya’ya verilebilecek toprak tavizlerine ilişkin bir soruya cevabında Zelenskiy, "Sahada herhangi bir adım atmadan önce, savaş alanında herhangi bir şeyi farklı bir şekilde önce güvenlik garantilerinin ne olacağı konusunda son derece net bir anlayışa sahip olmamız gerekiyor" dedi.
Zelenskiy, "ABD tarafından NATO’nun kolektif savunma taahhüdü olan 5. Madde’ye benzer güvenlik garantileri sağlanacağı yönünde bir yaklaşım duyduk. Bu ilk adımdır. Ardından ateşkesin izlenmesi meselesi geliyor. Bunun güvenlik garantilerinin temelini oluşturduğunu söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

"Bir ateşkese ulaşılması, ilk defa gerçekten mümkün görünüyor"
Basın toplantısında Almanya Başbakanı Friedrich Merz ise, Berlin’de gerçekleştirilen görüşmelerin yapıcı olmasından ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı sona erdirecek muazzam bir diplomatik ivme oluşturmasından memnuniyet duyduğunu söyledi. Müzakerelerin halen "erken aşamalarda" olmasına rağmen gerçek bir ilerleme sağlanması için büyük bir fırsat bulunduğunu ifade eden Merz, "Belki de tam kapsamlı savaşın başlamasından bu yana bir ateşkese ulaşılması ilk defa gerçekten mümkün görünüyor" dedi.

"Bu konuda söz söyleyebilecek taraf, Ukrayna halkıdır"
ABD Başkanı Trump’ın "yorulmak bilmeyen çabalarını" ve "kararlılığını" öven Merz, ABD tarafının Ukrayna için sağlamayı teklif ettiği garantilerin dikkate değer olduğunu söyledi. Ukrayna’nın barış için Rusya’ya toprak vermesi konusuna da değinen Merz, "Bu konuda söz söyleyebilecek taraf, topraklarını neredeyse dört yıldır savunan Ukrayna halkıdır ve bu konuda herhangi bir değişikliğe ancak onlar karar verebilir" dedi.
ETİKETLER: Zelenskiy:, "Müzakereler, sırasında, güvenlik, garantilerinin
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30