Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Dünya 02 Ekim 2014 - 07:33 Yorum: 0

ABD'den İsrail'e kınama

ABD yönetimi, İsrail'in Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait arazilere el koymasını çok sert eleştirdi.

ABD'den İsrail'e kınama

ABD yönetimi, İsrail'in Doğu Kudüs'te Filistinlilere ilişkin 5 dönüm araziye el koymasını kınayarak, bu gelişmenin, 'İsrail'i en yakın müttefiklerinden dahi uzaklaştıracağı ve Filistinlerle sulh çabalarına bağlılığı konusunda soru işaretleri uyandıracağı' mesajını verdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, gündelik matbuat brifinginde konunun sorulması üzerine, ABD'nin, İsrail'in Doğu Kudüs'teki bu içli alana yönelik planlarını ilerlettiğine dair haberlerden 'derin tasa duyduğunu' belirtti.

Earnest, bu adımın, İsrail'in dile getirdiği, Filistinlilerle bir sürekli statü anlaşmasını müzakere etme hedefine marjinal düştüğünü ve bu alanda ihale ve ya inşaatlara girişilmesi biçiminde bunun 'çok keyifsiz edici' bir mesaj vereceğini kaydetti.

Sözcü Earnest, 'Bu gelişme, yalnızca uluslararası camiadan kınama almaya yarar, İsrail'i en yakın müttefiklerinden dahi uzaklaştırır, yalnızca Filistinlilerle değil, (İsrail) Başbakan Netanyahu'nun birliktelikler inşa etmek istediğini söylediği Arap hükümetleriyle de olan atmosferi zehirler. Ayrıca İsrail'in Filistinlilerle müzakere edilmiş barışçıl bir çözüme bulunan nihai bağlılığı meselesinde soru işaretleri yaratır' dedi.

ABD, Doğu Kudüs'teki binalara el konmasını da kınadı

ABD'nin ayrıca, İsrailli Yahudi yerleşimcilerin Doğu Kudüs'te Filistinlilerin yaşadığı Silvan'daki binalara el koymasını kınadığını belirten Earnest, bu el koymanın, 'tanımı gereği gündemi İsraillilerle Filistinliler arasındaki gerilimleri kızıştırmak bulunan bir dernekle bağlantılı bireylerce' yapıldığını belirtti.

Earnest, 'Bu cemiyet vasıtası ile girişilen provokatif eylemler, gerilimin zaten yüksek bulunduğu bir sürede gerginliği yalnızca daha da artırır. Kudüs'ün nihai statüsüne önceden hüküm verilemez ve bu yalnızca taraflar arasındaki direk müzakereler yoluyla meşru biçimde belirlenebilir. Bu içli zamanda, tarafları, güveni tekrar oluşturmaya, sükuneti teşvik etmeye ve sulh yoluna art dönmeye yönelik çabalarını ikiye katlamaya çağırıyoruz' diye konuştu.

Earnest, ABD Başkanı Barack Obama'nın bugün Netanyahu ile Beyaz Saray'daki görüşmesinde, konuyla ilgili ABD'nin kaygılarını gündeme getirdiğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de 'Bu gelişme, yalnızca uluslararası camiadan kınama almaya yarar' derken, siz kınıyor musunuz peki?' sorusu üzerine, 'Evet, (bu gelişmeyi) kınıyoruz' dedi.

ETİKETLER: ABDden , İsraile , kınama
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber