Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Dünya 02 Eylül 2014 - 19:15 Yorum: 0

Ateşkes Gazze'deki ablukayı hafifletmedi

İsrail ile Filistinli gruplar arasındaki ateşkesin ardından hayatın normale döndüğü Gazze'de halk, savaşın zorlukları ve devam eden abluka nedeniyle halen zorluklarla mücadele ediyor.

Ateşkes Gazze'deki ablukayı hafifletmedi

Anlaşmaya rağmen İsrail-Gazze-Mısır arasındaki hudut kapılarındaki geçişlerde yaşanan sıkıntılar, savaştan öncelikle mevcut bulunan yasaklama ve kısıtlamaların 51 gündelik yıkıcı saldırıların arkasından da devam ettiğini gösteriyor. 

Gazze'nin altyapısı, tek elektrik üreten santrali, sıhhat merkezleri ve yerleşim birimlerinin İsrail vasıtası ile hedef alınması, alanda 'katliam' boyutlarında yaşanan insani krizin yanı sıra Gazze halkının karşılaştığı ekonomik, enerji, sıhhat ve bayındırlık sahalarında savaş etmesi gereken sorunlara yol açtığı gözleniyor. 

Ateşkesin arından gelen 7 gün  

Gazze'de binlerce insanın evsiz kaldığı, 2 binin üstünde insanın hayatını kaybettiği, 11 binden fazla Filistinlinin yaralandığı saldırıların arkasından İsrail ile Filistinli gruplar arasında varılan kalıcı ateşkes anlaşması şu temel kadar iki taraftan da ihlal edilmedi.

İsrail saldırılarının ağrı bilançosu, maddi ve manevi karşılaşılan zorluklara karşın geçen bir hafta vakit zarfında Gazze halkının 'zafer' kutlamaları düzenlemesi, İsrailli ve Filistinli yetkililerin savaştan karlı çıktıkları anlamında yaptıkları çok birçok İzah dikkati çekti. 

Atşekes anlaşmasının sağlandığı 26 Ağustos akşamı ve ertesi gün, Gazze halkı sokaklara çıkarak kutlamalar düzenledi. Başta Hamas olmak üzere Filistinli gruplara bulunan desteklerini, düzenledikleri havai fişek gösterileri ve neşe kutlamalarıyla anlatım eden Gazzeliler, tüm Filistinlileri kazandıkları zaferden dolayı kutlama etti. 

Ateşkesin, alana yönelik İsrail ablukasını hafifletme anlamında etkisi olmazken, İsrail'e hudut bölgelerinden saldırılar itibarı ile iç bölgelere kaçan Filistinli aileler evlerine arka dönerek, birtakım çiftçi birtakım tacir işlerine kaldıkları yerden devam etti. 

'Açıklama savaşları' başladı

Ateşkesin ikinci gününde 51 gün süren savaşın arkasından ilk kere halkın karşısına geçen Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı ve eski Başbakan İsmail Heniyye, Filistin davasının bu savaşla itibarını arka kazandığını ve geçen vakit bünyesinde direnişin gösterdiği gelişimin gözler önüne serildiğini belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Savunma Bakanı Moşe Yalom ile kameraların karşısına geçerek, son süreci değerlendirdi. Netanyahu, 'Hamas'ın, müzakerelerde herhangi bir muvaffakiyet elde edemediğini ve saldırılarda ağır vuruş aldığını' ileri sürdü.  

Üçüncü gün ise uzun süredir tartışmalara sebep bulunan ve vakit vakit gerginliklerin yaşandığı Filistinli balıkçıların avlanma mesafesinin uzatılmasıyla ilgili müspet bir büyüme yaşandı. 

İsrail makamları, daha öncelikle 3 mil ile kısıtlı tuttu, aşmaları şeklinde de cezai müeyyide uyguladığı ve ya hücum düzenlediği Filistinli balıkçılara 6 mile kadar avlanma serbestisi getirdi. 

Diğer bir problem bulunan hudut kapılarının kapalı tutulması meselesi kısmi büyüme gösterse de Mısır-Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'ndan sırf insani yardımlar sokulabildi. İsrail de Gazze sınırındaki ticari Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'nı açtı fakat yapı malzemelerinin geçişine izin vermedi. 

'Erdoğan asil bir adam'

Aynı gün Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, Katar'ın başkenti Doha'da, süreci değerlendiren uzun bir konuşma gerçekleştirdi. Meşal, ' İsrail ordusunun seçkin askerlerinin haysiyetleri ve yetenekleri, seçkinFilistin direnişinin ayakları altına alındığını' savundu. 

İsrail'in Gazze'ye 8 yıldır uyguladığı ablukanın muvaffakiyetsiz olmasının arkasından alanı yıkıma mahkum ettiğini söyleyen Meşal ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederek, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ediyorum. O, saldırılar esnasında seçim çalışmalarına ve içişlerine dalıp da Gazze'yi unutmayan soylu bir adam' dedi. 

Cuma günü ateşkesin dördüncü gününe girildiğinde Gazzeliler normal hayatlarına arka dönmeye ve savaşın açtığı yaralarını sarmaya devam etti. Filistinlilerin akın ettiği cuma namazında verilen hutbelerde, milli uzlaşıda yeni bir çağa girildiği, bu çerçevede, yeni hükümetin Gazze'nin imarı konusundaki mesuliyeti dile getirildi. 

'Direnişin silah bırakması kabul edilemez'

Ateşkesin beşinci gününde de hudut kapılarındaki hareketlilik, harp öncesi kısmi işlevselliğini korumaya devam etti. 

Filistin Ekonomi Bakanlığı, İsrail'in Kerm Ebu Salim Kapısı'nda ticari faaliyete izin vermediği fakat besin ve tıbbi katkı malzemelerinin geçişi için açık tutulduğunu belirtti.

Siyasi arenada ise Hamas Hareketi, taraflar arasındaki dolaylı görüşmelere devam edilmesi için Mısır'dan çağrı beklediğinin bildirdi. Hamas ayrıca müzakere gündeminde yer alabilecek 'direnişin silah bırakması' seçeneğinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. 

İsrail vasıtası ile ise halka normal yaşamlarına devam etme çağrısı yapılırken, iç cephede siyasiler içinde Filistinli gruplarla yapılan ateşkes ve görüşmelerin devam etmesi meselesinde yaşanan çekişmeler devam etti. 

Bu arada İsrail'in Gazze'ye saldırıları esnasında ağır yaralanan Muhammed Halil el-Masavabi (23), Vedad Ebu Zeyd (65) ile gene ağır yaralı şekilde tedavi gören 9 yaşındaki Ziyad Tarık er-Rifi bu vakit bünyesinde yaşama gözlerini yumdu.

Bir hafta geride kalırken İsrail saldırılarında kocaman yıkımın yaşandığı Gazze'de, hudut kapılarındaki kısıtlamalarda kayda paha gelişmeler görülmedi. Altyapının kocaman ziyan gördüğü bölgede yaşanan içme suyu derdi ve tek üretim santralinin vurulması ile akaryakıt yetersizliğine bağlı gelişen elektrik krizi, Gazzelilerin, harp sonrasında da savaş etmek mecburiyetinde kaldığı zorluklar listesinde yerini korumaya devam ediyor. 

İsrail, yıllardır kuşatma altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Daha sonra orduyu karadan arka çekerek hava saldırılarına devam eden İsrail, saldırılarına Mısır'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerle 26 Ağustos'ta Filistinli gruplarla varılan ateşkesle son vermişti. 

Gazze'ye 51 gün devam eden saldırılarda Filistin'de 579'u çocuk 2 bin 148 kişi hayatını kaybetti, 11 binden çok kişi yaralandı. İsrail vasıtası ile ise 67 asker, 4 sivil ve 1 yabancı uyruklu işçi olmak üzere 72 şahıs öldü.

ETİKETLER: İsrail , Filistin , Ateşkes , Gazze , Savaş , Zorluk , Abluka
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber