Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 05 Mart 2015 - 11:13 Yorum: 0

Çanakkale'den 15 ülkeye "kedi kumu" ihracatı

Ayvacık ilçesinde kurulu bir maden firması, bentonitten ürettiği yüzde 100 doğal kedi kumunu, Norveç, İsveç, İzlanda'nın da aralarında bulunduğu 15 ülkeye gönderiyor

Çanakkale'den 15 ülkeye 'kedi kumu' ihracatı

ÇANAKKALE (AA) - ZAFER AKPINAR - Ayvacık ilçesinde faaliyet gösteren bir maden firması, bentonitten ürettiği yüzde 100 doğal kedi kumunu Norveç, İzlanda ve İsveç başta olmak üzere 15 ülkeye ihraç ediyor.

Firmanın Genel Müdürü Emre Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir süredir kendilerinin işlettiği tesisin 1974'ten bu yana faaliyette bulunduğunu belirterek, yaklaşık 15 yıldır da kedi kumu ürettiklerini söyledi.

Bentonitin volkanik bir küf, doğal bir sünger olduğunu ifade eden Koç, "Hacminin üç katına kadar su tutma kapasitesine sahip, ilaç, kağıt, döküm sanayisinde, petrol kuyusu sondajında kullanılan bir maden türü" dedi.

Koç, bu madenden yüzde 100 doğal kedi kumu ürettiklerini aktardı.

Ürünlerinde güçlendirici soda külü gibi hiçbir şekilde kimyasal malzeme bulunmadığını dile getiren Koç, şöyle konuştu:

"Kurutmayı bile LPG, motorin kullanmadan güneş altında doğal yolla yapıyoruz. Türkiye'de hatta dünyada tamamen doğal kedi kumu üreten tek firmayız. Türkiye'de yılda yaklaşık 100 bin ton civarında kedi kumu üretiliyor. Biz yılda 5 bin ton üretim yapıyoruz ve tamamına yakınını ihraç ediyoruz. Paketlenmiş, yurt dışında rafa dizilecek şekilde üretim yapıyoruz. Katma değerinin hepsinin yurtta kalması için böyle bir uygulama yapıyoruz. Yurt dışında markamızla satış yapıyoruz ve bu şekilde devam etmek istiyoruz. Norveç, İsveç gibi 15 ülkeye ihracatımız var. Doğal olması, ürünümüze ilgiyi artırıyor. Bu ülkelerde tercih edilen bir ürünümüz var."

Kedinin üzerini ıslatmasıyla kumun hemen topaklaşıp dışından başlayarak hızla kuruduğu bilgisini veren Koç, tamamen bentonitten üretilmesinden dolayı bunun sağlandığını anlattı.

Bentonitin, sıvıyı içinde hapsedip mikroorganizmaları dışarı salmadığına değinen Koç, "Topağı alıp dışarı attığınızda geriye kalan kum temiz olur. Sıvıyı hapsettiği için koku da yapmaz" diye konuştu.

Ülke içinde rekabet ettikleri firmaların önemli bölümünün yurt dışı şirketlerin Türkiye'deki kolları olduğunu bildiren Koç, onların genellikle ham madde ihraç ettiğini belirtti.

İsrail'den büyük talep geldiğini ancak ürün vermediklerini vurgulayan Koç, "Filistin'deki durumlardan dolayı İsrail'e ürün satmıyoruz. Müslümanlara böyle zulüm eden bir ülkeye mal satmak istemiyoruz" ifadesini kullandı.

Koç, yıllık üretimlerini yüzde 100-200 artırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber