Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 22 Ekim 2014 - 16:33 Yorum: 0

Devlet Tiyatroları kadın sorunlarına el attı

Devlet Tiyatroları, ilk kez perde açacağı, tek kişilik oyun "İyiyim"le Türkiye'deki kadın sorunlarını tiyatro sahnesine taşıyor.

Devlet Tiyatroları kadın sorunlarına el attı

Devlet Tiyatroları (DT), ilk kere perde açacağı, tek benlik oyun 'İyiyim'le Türkiye'deki hanım sorunlarını tiyatro sahnesine taşıyor.

Senaryosunu Hüseyin Alp Tahmaz'ın kaleme aldığı, yaşama mağlup başlayan bir kadının, yıllarca kaçtığı geçmişiyle yüzleşme anının anlatıldığı 'İyiyim'in yönetmenliğini Volkan Özgömeç üstleniyor. 

Yönetmen Özgömeç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eserin, temelinde kadından hareketle gerçekte mevcut bulunduğu dünyayı ve cinsiyet gözetimi yapmadan insanların yaşadıklarını konu edindiğini söyledi.

Stüdyo Sahne'de sanatseverlerle bir araya gelen oyunda Zeynep Hürol'un, 40 yaşında hayatla yüzleşen Vanlı Ayşe adlı bir kadını canlandıracağını izah eden Özgömeç, 'Günlük hayatta sık tercih ettiğimiz bir kelimedir iyiyim fakat bu iyiyimlerin bir çoğu gerçek duygumuzu anlatım etmez aslında. Öyle kalıp bir duruma gelmiştir ki bu sözcük, sıfat olma özelliğini kaybetmiştir adeta gündelik kullanımda. Anlamını yitirmiştir. İçimizde fırtınalar koparken, gözyaşlarımız pınarlarından süzülmek üzereyken dahi sarf etmişizdir mutlaka. Bu yönüyle de bir ironi simgesine dönüştürmüşüzdür. İşte eserin kafa kahramanı Ayşe de 'iyiyim' sözcüğü üzerinden topluma ayna tutacak' diye konuştu. 

'Sevgiyle nefretin iç içe geçtiği bir hikaye'

Volkan Özgömeç, İyiyim'de bu ironinin Ayşe isimli karakterin üstünden anlatıldığını belirtti. Ayşe'nin hikayesinin düşle gerçeğin, geçmişle şimdinin, sevgiyle nefretin, iyiyle kötünün iç içe geçtiği bir öykü olduğunu kaydeden Özgömeç, şöyle devam etti:

'Ayşe 40 yaşında, feodal yapıdaki bir aileden gelen fakat büyük kentte büyümüş, üniversite mezunu bir kadın. Ayşe'nin hayatında işler çoğu kere istediği bunun şeklinde gitmemiş. Ne hususi hayatında ne de iş hayatında gerçek anlamıyla iyi olma, iyi hissetme halini yaşayamamış. Çocukken ailece yaşadıkları trajik bir olayın peşinden mesut aile tablosu bozulmuş, babası annesine karşı şiddet uygulamaya başlamış. Ayşe ve altı kız kardeşi de buna Şahit olmuş. Bu nedenle annesini herzaman ezilmiş bir hanım olarak gören Ayşe, babasıyla da sıkıntılı bir ilişki yaşamış.'

Özgömeç, Ayşe'nin yaşadıklarının kendi kurduğu ailede de mutsuzluğa sebep olduğunu dile getirdi. Ayşe'nin yanlış evliliğiyle annesinin kaderini yaşamaya başladığını izah eden Özgömeç, 'Ayşe'nin travması iş hayatını da etkiliyor, rekabetçi iş ortamında haksızlığa uğradığını düşündüğü bütün yaşadıklarına bir de yaşlanma korkusu ekleniyor. Tüm mutsuzluğuna rağmen, Ayşe'nin oyun süresince telefonla arayanlara 'iyiyim' diye yanıt vermesi, bu sözcüğün ironisini göstermektedir' ifadesini kullandı.

ETİKETLER: Devlet Tiyatro , Sorun , Kadın , Sahne
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber