Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 23 Ekim 2014 - 22:03 Yorum: 0

Elektronik ticarete yeni düzenleme

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesine İlişkin Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Elektronik ticarete yeni düzenleme

Kanuna göre, hizmet sağlayıcıları, elektronik iletişim araçlarıyla sözleşmenin tamamlanmasından önce alıcıların basitçe ulaşabileceği biçimde ve güncel şekilde tanıtıcı teferruatları sunacak.

Hizmet sağlayıcı varsa mensubu bulunduğu iş odası ile meslekle ilgili eda kurallarını ve bunlara elektronik şekilde ne biçimde ulaşılabileceğini belirtecek.

Alıcının, siparişini elektronik iletişim araçlarıyla vermesi halinde; hizmet sağlayıcı, siparişin onaylanması evresinde ve ödeme bilgilerinin girilmesinden önce, ödenecek yekün bedel de dahil, sözleşmenin şartlarının müşteri yönünden aleni görülmesini sağlayacak. Hizmet sağlayıcı, alıcının siparişini aldığını elektronik iletişim araçlarıyla teyit edecek.

Ticari iletişim

Ticari iletişimin ve bu iletişimin hesabına yapıldığı gerçek yada hukuki bireyin aleni belirlenebilir olmasını veren bilgiler sunulacak.

İndirim ve armağan benzeri promosyonlar ile promosyon amaçlı müsabaka veya oyunların özellikleri aleni belirtilecek, bunlara katılımın ve bunlardan faydalanmanın şartlarına basitçe ulaşılabilecek, açık ve şüpheye yer bırakmayacak biçimde anlaşılır olacak.

Ticari elektronik iletiler, alıcılara fakat önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilecek. Bu onay, yazılı şekilde veya her çeşitli elektronik iletişim araçlarıyla alınabilecek.

Alıcının kendisiyle iletişime geçilmesi amacıyla iletişim bilgilerini vermesi halinde, mal ve hizmetlere ait değişiklik ile ticari elektronik iletiler için bununla birlikte tasdik alınmayacak. Esnaf ve tacirlere önceden tasdik alınmaksızın ticari elektronik iletiler gönderilebilecek.

Ticari elektronik iletinin içeriğinin, alıcıdan tahsil edilen onaya müsait olması gerekecek. İletide, göndericinin tanınmasını veren bilgiler ile telefon, faks, kısa mesaj numarası ve elektronik posta adresi yer alacak. İletide, iletinin konusu, hedefi ve başkası hesabına yapılması biçiminde kimin hesabına yapıldığına ait bilgilere de yer verilecek.

Elektronik iletiyi reddetme hakkı

Alıcılar diledikleri zaman, hiç bir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri edinmeyi reddedebilecek.

Hizmet sağlayıcı, ret bildiriminin elektronik iletişim araçlarıyla basit ve parasız şekilde iletilmesini sağlayacak ve gönderdiği iletide buna ait lüzumlu teferruatları sunacak. Ret ilginin ulaşmasının arkasından hizmet sağlayıcı, 3 iş günü içerisinde müşteriye elektronik ileti göndermeyi durduracak.

Aracı hizmet sağlayıcılar, mesajların içeriğini denetim etmek ve hukuka marjinal bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü olmayacak.

Hizmet sağlayıcı ve vasıtası hizmet sağlayıcı, elde ettiği şahsi verilerin saklanmasından ve güvenliğinden mesul olacak. Kişisel verileri, ilgili bireyin onayı olmadan üçüncü bireylere iletemeyecek ve öteki amaçlarla kullanamayacak.

Yaptırımlar

Kanundaki yükümlülükleri yerine getirmeyen yada koşulları uygulamayanlar hakkında, 1000 ile 15 bin lira içerisinde değişen idari nakit cezaları uygulanacak.

Ticari elektronik iletilerin bir defada aniden çok kimseye, onayları alınmadan alıcılara gönderilmesi biçiminde nakit cezası 10 katına kadar arttırılacak.

Abone ve kullanıcılarla, önceden izinleri alınmaksızın otomatik arama makineleri, fakslar, elektronik posta, kısa mesaj benzeri elektronik haberleşme vasıtalarının kullanılması şekli ile direk pazarlama, politik propaganda veya cinsel içerik iletimi benzeri maksatlarla dilek dışı haberleşme yapılamayacak.

Kimden geldiği göze çarpan olmayan mesaj ve ileti gönderenlere 1000 lira ile 10 bin TL içerisinde değişen idari nakit cezaları verilecek.

Ağır cezalar var

Alıcıların basitçe ulaşabileceği biçimde tanıtıcı teferruatları sunmayan ve siparişin onaylanması evresinde ödenecek yekün bedel de dahil, sözleşme şartlarının müşteri yönünden aleni görülmesini sağlamayan hizmet sağlayıcı ve vasıtası hizmet sağlayıcılara 1000 liradan 5 bin liraya kadar idari nakit cezası verilecek. Elektronik iletileri alıcılara onayları alınmadan gönderen ile gönderdiği elektronik iletinin içeriği alıcıdan tahsil edilen onaya marjinal bulunan hizmet sağlayıcıyı da tıpkı ceza uygulanacak.

Alıcının siparişini aldığını elektronik iletişim araçlarıyla teyit etmeyen ve alıcıya, sipariş verilmeden evvela veri giriş hatalarını belirleyebilmesi ve düzeltebilmesi için uygun, tesirli teknik araçları sunmayan hizmet sağlayıcıya 1000 lira ile 10 bin lira içerisinde idari nakit cezası verilecek. İletide, göndericinin tanınmasını veren bilgiler ile telefon, faks, kısa mesaj numarası ve elektronik posta adresine yer vermeyen ile iletinin konusu, hedefi ve başkası hesabına yapılması biçiminde kimin hesabına yapıldığına ait bilgilere yer vermeyen hizmet sağlayıcılara da tıpkı cezaya çarptırılacak.

İndirim ve armağan benzeri promosyon amaçlı müsabaka veya oyunların özelliklerini aleni belirtmeyen, ret bildiriminin elektronik iletişim araçlarıyla basit ve parasız şekilde iletilmesini sağlamayan, gönderdiği iletide buna ait lüzumlu teferruatları sunmayan ile ilginin müşteriye ulaşmasının arkasından 3 iş günü içerisinde elektronik ileti göndermeyi durdurmayan hizmet sağlayıcıya 2 bin lira ile 15 bin lira içerisinde idari nakit cezası verilecek.

İzinsiz cinsel mesaj gönderilemeyecek

Bakanlıkça görevlendirilen denetim elemanlarına arzulanan bilgi, vesika ve defter ile elektronik kayıtları vermeyenlere de 2 bin liradan 5 bin liraya kadar idari nakit cezası uygulanacak.

Ticari elektronik iletileri alıcılara önceden onaylarını almadan aniden çok gönderen hizmet sağlayıcılara ise 10 bin liradan 50 bin liraya kadar idari nakit cezaları verilecek.

İşletmeciler; kendi sundukları hizmetlere ait şekilde abone ve kullanıcılarla, önceden izinleri alınmaksızın otomatik arama makineleri, fakslar, elektronik posta, kısa mesaj benzeri elektronik haberleşme vasıtalarının kullanılması şekli ile direk pazarlama veya cinsel içerik iletimi benzeri maksatlarla dilek dışı haberleşme yapamayacak. İşletmeler, politik propaganda faaliyetinde de bulunamayacak.

Tasarının kabul edilmesinin ardından, TBMM Başkanvekili Meral Akşener, 4 Kasım Salı günü saat 15.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Muhabir: Kubilay Çelik, Esin Işık

ETİKETLER: Elektronik , ticarete , yeni , düzenleme
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber