Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 21 Ekim 2014 - 11:33 Yorum: 0

Gelecek 10 yılda büyüme temel faktör olacak

Maliye Bakanı Şimşek, "Gelecek 10 yılda büyüme temel faktör olacak. Büyümenin son 10 yıla göre kıt olduğu bir ortamda Türkiye gelecek 10 yıl içerisinde farklılaşacak" dedi.

Gelecek 10 yılda büyüme temel faktör olacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Gelecek 10 sene içinde büyüme temel faktör olacak. Büyümenin son 10 yıla göre kıt, potansiyelinin düştüğü bir ortamda Türkiye, gelecek 10 sene içinde farklılaşacak. Bu farklılaşmanın da zeminini şimdiden hazırladık, hazırlıyoruz' dedi.

'Türkiye hususi Sermaye Forumu 2014' toplantısında konuşan Şimşek, şirket satın almalarının ve birleşmelerinin en mühim motorunun büyüme olduğunu söyledi.

Büyüme olursa bu aktivitelerin canlı olacağını aktaran Şimşek, Türkiye'nin bu manada mühim bir 10 sene geçirdiğini kaydetti.

Şimşek, istikbal 10 senenin daha kritik olacağına dikkati çekerek, 'Sebebi de şu; geçtiğimiz 10 yılda küresel ekonomiye baktığımızda, büyümekte bulunan devletlere baktığımızda fazla fazla yüksek emtia fiyatları görüyorsunuz. Çok düşük nema ortamı, şu anda sürüyor fakat eninde sonunda bitecek. Global likiditenin bol bulunduğu bir dönem. Dolayısıyla gerçekte büyümenin de göreceli şekilde yüksek bulunduğu bir dönem' değerlendirmesinde bulundu. 

Gelecek 10 senenin en mühim konusunun büyüme olacağını belirten Şimşek, bu çağda 'Büyüme nerede olacak?' sorusuna doğru yanıt verilebildiği takdirde o süre geçmiş 10 sene bunun şeklinde iyi kazançlar elde edebileceğini söyledi.

Şimşek, büyümenin ana etken olabileceği istikbal 10 sene içinde yahut büyümenin son 10 yıla göre kıt, potansiyelinin düştüğü bir ortamda Türkiye'nin gelecek 10 sene içinde farklılaşacağını kaydeden Şimşek, bu farklılaşmanın da zeminini şimdiden hazırladıklarını, hazırlamaya devem ettiklerini belirtti.

Siyasi istikrar yapılmaksızın reform olmadığını ve Türkiye'de siyasal istikrarın bulunduğu zamanlarda reform yapıldığını dile getiren Şimşek, sözlerine şöyle devam etti:

'Reformlarla ortak refah artışı oluyor. Siyasi istikrar reformlar için fazla fazla mühim bir değişken. Türkiye'de bu sene iki seçimi geride bıraktık. Seçimlerden evvela nispeten hummalı bir gündem yaşandı. Bir kaos ve münakaşa ortamı yaşandı. Siyasi motivasyonlarla bir sürü konu gündeme geldi. Ama neticede fazla fazla açık ve net şekilde her iki seçimde son derece yumuşak ve demokrasinin güçlendiği bir süreç şekilde geçirildi. Türkiye'de yerel seçimlerde AK Parti bir önceki yerel seçime oranla oy oranını iyi bir biçimde artırarak belediyelerin derhal çabucak yüzde  60'ını kazandı. Hemen akabinde cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. Bu seçimde de tüm muhalefet bir olmasına karşın başbakanımız, cumhurbaşkanı oldu. 

Bir hafta içinde Türkiye'de iktidardaki partinin umumi başkanı değişti, başbakanı değişti, yeni bakanlar kurulu kuruldu. Yeni cumhurbaşkanı var. İktidardaki partinin yeni bir umumi başkanı ve yöneticileri var. Ne kadar yumuşak bir geçiş oldu. Kavga, gürültü yaşanmadan Türkiye bunu başardı. Bunu kaç yurt yapabilir merak ediyorum. Türkiye'de siyasal istikrara ait en ufak bir tereddüt varsa bu tereddütlerin geride kalmış olması lazım. Eylül başında yeni hükümet göreve başladı, güvenoyu aldı. Eylül başında yapılan bir ankete oranla bugün seçim olsa, vatandaşın yüzde 52'ye yakını iktidardaki partiye, AK Partiye oy verecek. Eylül ayında 18'inde yapılan diğer bir ankete oranla burada da yüzde 51 civarı. dolayısıyla Türkiye'de siyasal istikrara ait tereddütlerin geride kalmış olması lazım. Bütün siyasal motivasyonlarla ortaya atılan iddialara karşın Türkiye fazla fazla açık ve net şekilde istikrardan yana, reformdan yana, refahtan yana bir tercih ortaya koymuştur.' 

'Reformlarla Asya kadar seri büyümenin temellerini hazırlıyoruz'

Mehmet Şimşek, iktisat yönetimi şekilde Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın başkanlığında uzun bir süredir Türkiye'nin değişiminin ve dönüşümünün yeni halkasını oluşturacak, fazla fazla kapsamlı ikinci - üçüncü kuşak reform paketini içeren bir paket üstünde çalıştıklarını aktararak, bu çalışmaların devam ettiğini ve bu sene içinde biteceğini söyledi.

Bu reformlarında bir yönünü istikbal sene yapılacak seçimleri beklemeden bir yönünü da derhal seçimlerden sonra uygulamaya koyacak biçimde hazırladıklarını dile getiren Şimşek, bu reform programının 25 dönüşüm sahasını kapsadığını ve bu 25 dönüşüm sahasına ait bin 200'ün üstünde reform tedbiri alınacağını kaydetti. 

Bakan Şimşek, Türkiye'nin 2023 yılı vizyonu ve hedefleri olduğuna değinerek, bu hedeflerin iddialı olduğunu ve bunu kabul ettiğini anlatım etti. 

Bu hedeflerin 2007 yılı öncesinde kurgulandığını belirten Şimşek, 'O gün, bugün küresel bir kriz var. Avrupa'da kriz sonrası derhal çabucak bir durgunluk var. Orta Doğu'da fazla fazla kocaman çalkantılar yaşandı, yaşanıyor. Buna karşın Türkiye, doğal ki bu reform programı ile geçmişte ve önümüzdeki çağda yapacaklarıyla 2023 hedeflerini gerçekleştirme meselesi için yoluna kararlı bir biçimde devam edecek.  Kısa vadede baktığınızda Türkiye'de gelişme ılımlı. Doğrudur Asya kadar büyüyemiyoruz. Bu reformlarla Asya kadar seri büyümenin temellerini hazırlıyoruz' ifadelerini kullandı.

ETİKETLER: Büyüme , Türkiye , Gelecek , Faktör
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber