Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 09 Mart 2015 - 00:17 Yorum: 0

HDP, Malatya'dan Dengi Mir Fırat kozunu oynarsa!

Genel seçim yaklaşıyor, kapalı kapılar ardında “Hangi partiden kimler aday gösterilecek?” dedikoduları/kulisleri almış başını gidiyor.

HDP, Malatya'dan Dengi Mir Fırat kozunu oynarsa!

Genel seçim yaklaşıyor, kapalı kapılar ardında “Hangi partiden kimler aday gösterilecek?” dedikoduları/kulisleri almış başını gidiyor.

Cumhuriyet Halk Partisi’nde şayet değişiklik olmazsa ilk sırada Veli Ağbaba, Hulisi Porgalı ve Berna Karadaş,

AK Parti’de çarşı Pazar karışık… Hangi aday adayına sorsan kendinin kesin aday gösterileceğinden şüphesi yok.

MHP’de bazı isimler gündeme gelse bile, MHP’de geleneksel olan atama adaylar henüz netlik kazanmadı.

Bu yazıyı yazmama sebep olan asıl HDP’nin kimi aday göstereceğidir.

Malatya’nın doğu ve güneydoğu’dan aldığı göçü göz ardı eden siyasi partiler “sürpriz”le karşılaşabilir.

HDP’in, Malatya’daki seçmeni küçümsenemeyecek kadar çok (bence).

HDP ve BDP 2009 Yerel seçimlerinde aldıkları oy oranını küçümseyenlere inat, 2014 yerel seçimlerinde küçümsenen oylar 2 katına çıktı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Selahattin Demirtaş’ın Türkiye genelinde sempati kazandığı kesin.

 Adalet ve Kalkınma Partisi'nin eski genel başkan yardımcısı Adıyamanlı Dengir Mir Mehmet Fırat’ın HDP'den Malatya’da aday gösterildiği takdirde Malatya’da tüm dengelerin alt üst olacağı kaçınılmazdır.

Kamuoyu Fırat'ı AK Parti'nin kurucu ve ikinci adamı olarak yakından tanısa da, Fırat adı neredeyse bir asırdır siyasetin tam merkezinde. Öyle ki, aile 90 yıldır, yani Cumhuriyet kurulduğundan beri, Meclis’in müdavimi.

Türkiye siyasetindeki bu ‘özgül ağırlık’ dede Hacı Bedir Ağa'dan geliyor. Hacı Bedir Ağa; Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Urfa, Antep, Haymana, Konya, Cihanbeyli, Kulu, Antakya, Mersin, Adana, Maraş, Elazığ ve Kırşehir bölgelerine dağılmış Türkiye’nin neredeyse en büyük aşireti olan Rişvan’a mensup.

Dengir Mir Mehmet Fırat ise 40 yılı aşkındır siyasetin içinde. Gençliğinde Adalet Partisi'nde başladığı politik kariyeri boyunca AP ve DYP'de çeşitli görevlerle sürdürdü. 2000 yılında Fazilet Partisi'nden milletvekili seçildi. Aynı yıl Meclis'te cumhurbaşkanlığına aday oldu. Partinin kapatılmasından sonra 'yenilikçi' kanatla hareket etti. AK Parti'nin kurucu üyeleri arasında yer aldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı yaptı. 2008'de partideki görevinden istifa etti. 2014 yılında da parti üyeleğinden... Fırat ailesinin Meclis'teki beşinci temsilcisi olan Dengir Mir Mehmet, 21, 22 ve 23. dönemlerde Meclis'te bulundu.

2007’de hazırlanan ve herkesin çok şey beklediği yeni anayasa metni ise neredeyse Dengir Mir Mehmet Fırat’ın kaleminden çıkmadır.

Malatya’da yaşayan Adıyamanlıların yanı sıra, doğu ve güneydoğudan aldığımız göç, Adıyaman merkezli aşiretleri oylarını hesapladığımızda AK Partili Kürtleri HDP'ye çekebilir ve Malatya’dan HDP’li bir milletvekili Ankara’ya göndermiş oluruz.

Tabiki bu yalnızca benim siyasi kulislerden elde ettiğim bilgiler.

Olmaz, olmaz dememizin anlamı yok.

Bir zamanlar Cumhuriyet Halk Partisi’nin kalesi olan Malatya, Özal’la birlikte Anavatanlı oldu, Recep Tayyip Erdoğan’a duyulan hayranlıkla 2002 seçimlerinden beri Malatya AK Parti’nin kalesi durumunda.

AK Parti’de yapılan son kongre ve temayül yoklamasında katılımın düşük olduğu gerçeğinden yola çıkacak olursak, Malatya’daki Ak Parti kalesi çatırdıyor.

2015 Genel seçimleri için aday belirlemede ince eleyip sık dokumaları lazım. Ahbat çavuş ilişki ile ismini Ankara’ya taşıyanların değil de Malatya’nın tabanının dan gelen sese kulak vererek aday belirlemeleri gerekir, aksi halde Malatya çanta da keklik olmadığını, verdiği desteğin karşılığını alamadığı mevzusunu masaya yatırır ve oy’unu kullanır.

Benden söylemesi…

Saygılarımla

Murat Çelik

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber