Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Dünya 02 Ağustos 2014 - 02:11 Yorum: 0

İsrailli asker koşulsuz serbest bırakılmalı

ABD Başkanı Obama, Gazze'de kaçırıldığı belirtilen İsrailli askerin koşulsuz ve mümkün olan en erken zamanda serbest bırakılması çağrısında bulundu.

İsrailli asker koşulsuz serbest bırakılmalı

ABD Başkanı Barack Obama, Gazze'de kaçırıldığı belirtilen İsrailli askerin koşulsuz ve olası olan en erken sürede serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Obama, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada. 'Bir ateşkesin ilan edilmesinden dakikalar sonra iki İsrailli askerin ölümü ve bir üçüncüsünün kaçırılmasından mesul Hamas ve Filistinli grupları kati şekilde kınadık, BM de kınadı. Dinlediklerinden emin olmak istiyorum. Eğer bu durumu (Gazze'deki krizi) çözüme kavuşturma çabasında ciddiyseler, o asker olası olan en erken sürede koşulsuz şekilde serbest bırakılmalı' dedi.

Obama, 'Bir ateşkes, ölümlere son verebilmemiz ve geriye yaslanıp bir süredir biriken esas problemlerin bazılarını çözmeye çalışabilmemizin bir yoluydu. İsrail, 72 saatlik bir ateşkese taahhüdünü ortaya koydu ve bu, ihlal edildi. Şimdi bunu yine toparlamak zorlu olacak ama bu doğrultuda çabalar göstermeye devam edeceğiz' diye konuştu. 

Yeniden bir ateşkesin süre alacağına dikkati çeken Obama, 'Eğer İsrailliler ve uluslararası cemiyet Hamas'ın bir ateşkes taahhüdüne bağlı kalabileceğine dair güven duyamazsa tekrardan bir ateşkesi oluşturmanın fazla fazla zor olacağını düşünüyorum' ifadesini kullandı.

İsrail'in kendisini savunma hakkı olduğunu ancak tıpkı sürede Gazze'deki masum sivillerin korunması için de daha fazlasını yapmaları gerektiğini belirten Obama, Gazze'de yaşananları 'yürek burkucu' şekilde nitelendirdi. Obama, 'Gazze'de iki ateş içinde kalan masum siviller vicdanlarımızda yer etmeli ve onları korumak için daha fazlasını yapmalıyız. Filistinli sivillerin öldürülmemesini sağlamak için olası olan herşeyin yapıldığını görmek istiyorum. Orada olanları görmek kalp burkucu' değerlendirmesinde bulundu.

Obama, İsrail'in, tünel ağlarını Gazze'deki büyük nüfus merkezlerine girmeden de bulunmamaktadır edebileceğini kaydederek, 'Bence İsrailliler, bu tünel ağlarının yokedilmesi gerektiği noktasında tamamiyle haklılar. (Ama) Bunu, kan dökmeyi azaltarak da yapabilmenin yolu var' dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'ye İsrailli bazı çevrelerce yöneltilen eleştirilere de değinen Obama, Kerry'nin çok sıkı ve ısrarlı bir çalışma sergilediğini, maruz kaldığı eleştirilerin adil olmadığını vurguladı. Obama, 'John Kerry oraya gidip bir ateşkese varılması için çalıştığında, onu hepimiz desteklemeliyiz. Daha çabalarını tamamlama fırsatı bulmadan, bir sürü şikayet, önceden tahmin yürütmeler, her şeyde kusur aramalar olmamalı' ifadesini kullandı.

İsrail ordusu, Gazze'de dün sabah saatlerinde Hamas tarafından bir İsrailli subayın kaçırıldığından şüphelenildiğini bildirmiş, söz konusu askerin 23 yaşındaki Hadar Goldin olduğunu açıklamıştı.

Muhabir: Mehmet Ö. Toroğlu

 
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber