Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
08:10 Yurtlar arası futbol turnuvası Denizli’de başlıyım07:09 Çanakkale Boğazı’nda makine dairesinde yangın çıkan gemi Karanlık Liman’a d...06:34 Trump’a yönelik “sus payı” davasında eski dergi yöneticisi Pecker tanık ola...06:31 Filistin yanlısı protestolar ABD’deki birçok üniversiteye yayıldı06:10 Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek04:10 Fatih’te 4 katlı binada çıkan yangında 2 kişi dumandan etkilendi03:32 Bafra’da iki otomobil çarpıştı: 2 yaralı03:26 Havza’da 2 katlı ahşap ev ve depo alevlere teslim oldu02:23 Aksaray’da araç camlarındaki filmler bir bir söküldü01:51 Uyuşturucuyla yakalanan alkollü sürücü polise direndi01:25 Ankara’da 4 milyon TL değerinde sahte gıda ele geçirildi01:20 Gaziantep’te esrarengiz patlama sesi korku ve paniğe neden oldu00:52 Gazeteci Hande Fırat’ın "Devriamber" sergisi Kültür Bakanlığı desteğiyle aç...00:46 Bayburt’ta 4 kişinin yaralandığı trafik kazası güvenlik kamerasına yansıdı00:40 Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor00:30 Rize’de 3 araçlı zincirleme kaza: 1’i ağır 2 yaralı00:24 Ağaçta sıkışan yavru kedi kurtarıldı00:24 Bakan Işıkhan Başkanlığında İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı...00:17 Minik adımlar polis ile beraber teknolojinin peşinde00:11 “Huzur İçin Erzincan” projesi kapsamında bilgilendirme faaliyetleri devam e...
Siyaset 22 Ekim 2014 - 18:33 Yorum: 0

Komisyon Soma madeninde inceleme yapacak

TBMM Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu, madende kazanın meydana geldiği bölüme inerek, inceleme yapma kararı aldı.

Komisyon Soma madeninde inceleme yapacak

Soma'daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu, 30 Ekim Perşembe günü, madende kazanın meydana geldiği bölüme inerek, araştırma yapma kararı aldı. 

Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun başkanlığındaki komisyon toplantısında üyelere, komisyon raporunun hangi bölüm, başlık ve konuları içereceğinin bulunduğu taslak rapor dağıtıldı ve buna yönelik görüş ve eleştiriler ele alınarak, genel değerlendirmelerde bulunuldu. 

Ardından CHP Manisa Milletvekili hür Özel'in Soma'daki kazaya ait bilirkişi raporunu hazırlayan uzmanların komisyonda dinlenmesine ait önergesi görüşüldü. Özel, raporu hazırlayan bilirkişilerin süre kısıtlaması olmayan bir toplantıda kendileri ve komisyon uzmanları ile biraraya gelmesinin kazayla ilgili bilgilerin netleşmesine ciddi yardım sağlayacağını savundu. Diğer komisyon üyeleri de aynı görüşleri aktardı. 

Komisyon uzmanlarının, bilirkişilerin savcılık kanalı ile vazife yaptıkları, raporlarına ait ayrıcalıklı yer ve platformlarda bilgi vermelerinin suç kapsamında olduğunu aktarmaları üzerine, kazanın bulunduğu yerde tetkiklerde bulunulmasının arkasından komisyon üyelerinin bilirkişilere yönelik soruları olursa bunların yazılı şekilde yanıtlanması anlamında ilgili makamlara müracaatta bulunulması karara bağlandı. 

MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy da yaptığı konuşmada, komisyonun uzun süredir emek yürüttüğünü lakin bundan sonra somut adımlar atılması gerektiğini belirtti. Özensoy, 'Attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değsin. Yaptığımız emek somut neticeler versin. Burada konuşmaktan öteye gidelim' değerlendirmesinde bulundu.

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören ise komisyonun Soma'daki madene giderek araştırma yaptığını ancak kazanın meydana geldiği noktaya inemediğini hatırlattı. Ören, netice raporu hazırlanmadan önce mutlaka bu noktaya inilmesi gerektiğini, bununla beraber ülke dışındaki aynı madenlerde de araştırma ve gözlemler yapılması gerektiğini vurguladı.

Ören'in arkasından söz saha Komisyon Başkanı Alaboyun, kazanın yaşandığı yere savcılık ve bilirkişilerin de inemediğini anlatım etti. 

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay da maden sektörüne ait maddeleri de içeren Torba Kanun'un arkasından madencilik sektöründe yaşanan gelişmelere dikkati çekti. Akçay, bir aşırı firmanın yeni düzenlemelerle nedeni ile maliyetin arttığını gerekçe göstererek, madenlerdeki faaliyetlerini durdurduğunu ve aşırı sayıda madencinin işsiz kaldığını anlatım ederek, 'Yapılan düzenlemeleri kurumlar istismar ediyor' dedi. Akçay, maliyetlerin artıp artmadığına ait de ayrıntılı emek yapılması, komisyonun bu konu için da ayrıntılı görüşü olması gerektiğini belirtti.  

CHP Manisa Milletvekili hür hususi ise yaptığı konuşmada, 'En fahiş hatayı savcılık, metal bu firmaya teslim ederken yaptı. Biz oraya idari ve teknik bir kayyum atanmasını önermiştik. Ben madene kazanın bulunduğu noktaya gidilmesinden yanayım fakat ne göreceğiz aşırı şüpheli. Bu zamandan sonra ne görsek şirketin bize göstermek istediğidir' değerlendirmesinde bulundu. 

Toplantıda komisyonun maden ocaklarıyla ilgili yurt dışında araştırma yapması konusu da yine gündeme geldi. 

CHP Manisa Milletvekili Özel, böyle bir ziyaret gerçekleştirilmesi biçiminde komisyondaki akademik anlamda konunun eğitimini almamış üyelerin yerine, uzmanların gitmesi önerisinde bulundu. Özel'in bu önerisine komisyonun yerine bir öteki heyetin ikame ettirilemeyeceği gerekçesiyle karşı çıkıldı. Özel, böyle bir ziyaret olması biçiminde şahsi şekilde katılmama kararı aldığını söyledi. 

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören ise ülke dışındaki aynı örneklerin incelenmesinin olumlu olabileceği görüşünü savundu. Ören, komisyon üyelerinin ülke içindeki aynı madenleri incelediği bunun şeklinde ülke dışındaki uygulamalar konusu için da bilgi sahibi olması gerektiğini söyledi. 

ETİKETLER: TBMM , Soma , KOmisyon , Maden , İnceleme
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber