Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 06 Mart 2015 - 11:28 Yorum: 0

Mermere en büyük fuar "dar geldi"

Doğaltaş sektöründe dünyanın en büyük üç fuarından birisi olan İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı bu yıl Türkiye'nin en büyük fuar alanında açılacak. Ancak iç ve dış talebin yoğun olması nedeniyle 58 bin metrekarelik alan yetersiz kalınca

Mermere en büyük fuar 'dar geldi'

İZMİR (AA) - TOLGA ALBAY - Doğaltaşta dünyanın en önemli üç fuarı arasında gösterilen MARBLE - İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, bu yıl katılımcı rekoru kırdı. İzmir'de yapılan en büyük fuar merkezinin 58 bin metrekarelik alanı dahi talebe yetişemeyince 40'a yakın firma açıkta kaldı.

AA muhabirine açıklama yapan Ege Maden İhracatçı Birlikleri Başkanı Mevlüt Kaya, dünya doğaltaş rezervlerinin yüzde 40'ına sahip Türkiye'nin son yıllarda mermer ve travertendeki ihracatını hızla artırdığını belirterek sektörün, ihracatla yıldız sektörler arasına girdiğini ifade etti.

Sektörün ihracatını artırmasında MARBLE Fuarı'nın önemli rolünün bulunduğunu anlatan Kaya, 20 yıl önce 47 firmanın katılımıyla açılan fuarın da sektörle birlikte büyüyerek bugün bin 400 firmanın katıldığı bir dev haline geldiğini kaydetti.

Son yıllarda İzmir'deki fuar alanlarının yetersizliği nedeniyle sıkıntıların yaşandığını, yüzlerce firmanın yer yetersizliğinden fuara katılamadığı dönemlerin yaşandığını anlatan Kaya, MARBLE'nin sağladığı hızlı büyümeden destek alan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 58 bin metrekarelik yeni fuar alanı yatırımı yaptığını hatırlattı.

Türkiye'nin en büyük fuar alanı olarak tanımlanan Fuar İzmir'in 25 Mart'ta MARBLE Fuarı'yla kapılarını açacağını, bu açılışla birlikte sektörde yeni bir döneme gireceğini anlatan Kaya, "Bu yıl yeni fuar alanının etkisiyle iç ve dış taleplerde bir hareketlilik yaşandı. Geçtiğimiz yıllarda talepleri önemli bölümüne yanıt veremiyorduk. Bu yıl fuara 250'ye yakın yabancı olmak üzere bin 400'e yakın firma katılıyor. 600 yerli ve 50'ye yakın yabancı firma, bu yıl fuara ilk kez katılıyor. Ülkenin en büyük fuarı olmasına rağmen mevcut alanın tamamen dolması nedeniyle 38 firmanın talebine yanıt veremedik" dedi.

Fuara ilgi artışında Avrupa'da yaşanan ekonomik durgunluğun etkisinin olduğuna işaret eden Kaya, yeni fuar alanıyla İzmir'in dünya doğaltaş sektörünün Çin'den sonra en önemli merkezi olacağını söyledi.

- Yetişmeyecek iddiaları

Madencilik sektörünün 2023 yılında 15 milyar dolarlık ihracat hedefinin bulunduğunu, bu hedefi yakalanmasında yeni fuar alanının itici etkisinin olacağını kaydeden Kaya, yeni fuar alanında inşaat çalışmalarının devam etmesi nedeniyle MARBLE Fuarı'nın açılışına yetişmeyeceği yönünde söylentilere işaret etti.

Fuar alanının sürekli ziyaret ederek bilgi aldıklarını, fuara yetişmesi açısından herhangi bir sorun gözükmediğini anlatan Kaya, bu konudaki kaygıları gidermek üzere katılımcı firmalara 12 gün öncesinden stantlarını kurma olanağı sağlandığına dikkati çekti. 

Normalde fuar katılımcılarının stantlarını kurmaları için 3-4 günlük zaman tanındığını ancak 25 Mart'ta açılacak fuar için 13 Mart'tan itibaren firmalara çağrıda bulunulduğunu ifade eden Kaya, "Firmaların erken bir tarihte davet edilmesi kafalardaki soru işaretlerini ortadan kaldırdı. Ancak bu süreçte sektörde dolaşan dedikodular bazı ciddi alıcıların fuar katılımını iptal etmesine neden oldu" dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber