Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 10 Mart 2015 - 11:18 Yorum: 0

Mumyaladığı balıkları müzesinde sergiliyor

İstanbul'da bir balık restoranın müzeye dönüştürülen bölümünde, işletmeci tarafından mumyalanan bin 500 çeşit deniz canlısı bulunuyor- İşletmeci Balcı: "Mumyalama işi, köpek balığı, orkinos, kılıç balığı gibi büyük çeşitler için 6 ay sürüyor çünkü bunları

Mumyaladığı balıkları müzesinde sergiliyor

İSTANBUL/YALOVA (AA) - YILMAZ ORUÇ - Beylikdüzü ilçesinde faaliyet gösteren bir balık restoranın sahibi, nesli tükenme tehlikesi alında olan deniz canlılarını mumyalayıp iş yerinde sergiliyor.

İşletmenin ve Türkiye Deniz Canlıları Balıkçı Kenan Müzesi'nin sahibi Kenan Balcı, yıllar önce iş yerine gelen bazı öğrencilerin, "Öğretmenimiz bize ders verdi. Bize palamudu, orkinosu göster" dediğini söyledi.

Onlara bu tür deniz canlılarını gösterememekten üzüntü duyduğunu dile getiren Balcı, "Buraya gelen öğrenciler ve misafirlerimiz için balıkları tuzlamaya başladık ancak ne yazık ki başarılı olamadık. Balık akar, kokar ve çürür. Deneye deneye en sonunda balığı ölümsüzleştirmeye başladık" dedi.

Balcı, deniz canlılarından bazı çeşitlerin nesillerinin yok olmaya başladığını vurguladı.

Gelecek nesillerin, denizlerde hangi çeşit balıklar olduğunu görmesi için müze kurduğunu anlatan Balcı, şöyle konuştu:

"Pek çok teknik deneyip sonunda mumyalamaya karar verdik. Mumyalama işini kendim yapıyorum. Mumyalama işi, köpek balığı, orkinos, kılıç balığı gibi büyük çeşitler için 6 ay sürüyor çünkü bunların eti çok kalın. Bunlarla çok uğraşmamız gerekiyor. Küçük balıklar ise iki ayda hazırlanabiliyor. Mumyalamanın zorlukları çok fazla. Mesela içini alıyoruz, damarlarını alıyoruz, tuzluyoruz yani çok işlemden geçiyor ve çok zahmetli bir iş. Halkımızın bu müzeyi beğenerek gezmesi bu zorlukları aşmamı sağladı. Bu müzeyi isteyen herkes gelip ücretsiz gezebilir."

Balcı, müzesinde mumyalanmış bin 500 çeşit deniz canlısı bulunduğunu sözlerine ekledi.

ETİKETLER: mumyalama , balık , deniz
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber