Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 03 Nisan 2015 - 13:23 Yorum: 0

"Otistik ressam, sergi açmak istiyor"

Edirne'de ailesiyle yaşayan 30 yaşındaki otizmli Sencer Yüceer, kara kalem, yağlı, pastel ve guaj boya ile yaptığı resimlerle Türkiye çapında sergi açmak istiyor-Yüceer'in yaptığı bazı resimler ABD ve Moldova'daki bazı sergilerde gösterildi- Anne Yüceer:

'Otistik ressam, sergi açmak istiyor'

EDİRNE (AA) - CİHAN DEMİRCİ - Edirne'de yaşayan 30 yaşındaki otistik Sencer Yüceer, kara kalem, yağlı, pastel ve guaj boya ile yaptığı resimlerle Türkiye çapında sergi açmayı hedefliyor.

Anne Ender Yüceer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlunun otistik olduğunu 2 yaşından sonra fark ettiklerini söyledi.

Hayatını oğluna adadığını, memurluktan istifa ederek yıllarca oğlunun eğitimiyle ilgilendiğini belirten Yüceer, şöyle konuştu:

"Oğlum İstanbul ve Ankara'da eğitim aldı. Oğlumun resme olan yeteneği Ankara Otistik Çocuklar Merkezi'ndeki bir eğitmeni tarafından fark edildi. Oğluma orada çeşitli konularda resim yaptırdılar ve sergilenmek üzere ABD'ye gönderdiler. Daha sonra oğluma Lüleburgaz'da resim konusunda ders aldırdım. Onlar da resimleri Moldova'da açılan bir sergiye gönderdiler. Burada oğlumun yaptığı resimlerden iki sergi açıldı ve birçok birinciliği var. Oğlum resimleriyle normal çocuklar arasında yapılan yarışmalara katıldı. Normal çocuklar arasında da birinci oldu."

Yüceer, oğlunun hiç konuşmadığını, 30 yıldır "anne" ya da "baba" dediğini duymadığını ifade etti. Oğlunun ne istediğini hareketlerinden anladıklarını dile getiren Yüceer, şöyle devam etti:

"Sencer çeşitli konularda resimler yapıyor. Mesela Mustafa Kemal Atatürk'ün resmini kara kalem çalıştı ve portresini yaptı. Bunu okuldaki eğitimlerinde öğrendi. Sencer gün boyu gördüğü her şeyi hafızasına alıyor ve onu yağlı, guaj boya ya da kara kalem ile resmediyor. Oğlum yaptığı resimlerden Türkiye çapında sergi açmak istiyor. Hiçbir zaman eve kapanmadı. Her zaman sosyal olması için babasıyla çaba harcadık. Resim yaparak normalleşiyor, otizmi yeniyor."

 

-"Aileler otizm hakkında bilinçli olmaya başladı"

 

Özel Eğitim Öğretmeni Tijen Kandemir ise 6 yıldır Sencer ile ilgilendiğini ve onun özel bir kişi olduğunu söyledi.

Sencer gibi özel çocukların sesini duyurmaya gayret ettiklerini dile getiren Kandemir, şunları kaydetti:

"Sencer gibi özel çocukların yeteneklerinin sadece bir günde değil farklı dönemlerde çalışmalar yapılması iyi olur. Aileler otizm hakkında bilinçli olmaya başladı. Otizmli çocuklar duyusal ve sosyal kapalılık yaşıyorlar. Sosyal iletişimde sıkıntılar yaşayabiliyorlar. Otizmli çocuklar kapalı ve kalabalık alanlarda sıkıntı yaşayabiliyor. Onları topluma kazandırmak için sanatsal etkinliklere yönlendirmeli."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber