Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 18 Aralık 2014 - 18:33 Yorum: 0

Pazartesi günü oylama yapılacak

Dört eski Bakan ile ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, pazartesi günü her bakan ile ilgili ayrı ayrı oylama yapılacağını bildirdi.

Pazartesi günü oylama yapılacak

Dört eski Bakan hakkında Meclis Soruşturma Komisyonu üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, her Bakan hakkında ayrı ayrı oylama yapılacağını, bununla birlikte isnat edilen suçlarla ilgili de ayrı ayrı kanaat belirtileceğini, buna nazaran de Komisyon'un bir karara varacağını söyledi. 

Aksünger, Komisyon toplantısının peşinden gazetecilerin sorularını yanıtlarken, eski bakanların malvarlıklarıyla ilgili bilirkişi raporlarının kendilerine verildiğini, bunları inceleyeceklerini söyledi. Aksünger, süreç dar bulunduğu için iki günde neler yapacaklarına bakacaklarını anlatım ederek, şöyle konuştu:

'Muhalefet milletvekilleri şekilde birlikte de bir toplantı yaptık. Pazartesi günü oylama yapılacak. Her Bakan hakkında ayrı ayrı oylama yapılacak. Suçlarının hepsiyle ilgili ayrı ayrı kanaat belirtilecek, buna nazaran de Komisyon sonunda bir karara varacak. Ondan sonraki süreç de rapor yazımı olacak. Rapor da 9-10 Ocak'a kadar yazılmış olacak. Pazartesi'nden sonra Meclis tatile gireceği için Komisyon'un 4 günü kalıyor. Bu 4 günü Meclis açıldıktan sonraki 4 günü de sayarsak, ayın 9-10'u benzeri uzatma  de dahil Komisyon'un süresi sona ermiş olacak. Rapor yazma süresi de dahil sona ermiş olacak. Pazartesi gününden sonra biz de oradan çıkacak kanaatlere göre, rapor elimize geçtiği anda şerhlerimizi yazacağız. Ayın 10'undan sonra Meclis Başkanlığı'na gidecek. Meclis başkanlığı bunu 10 gün içerisinde Meclis'e getirmek zorunda. Oylamalar yapılacak. Eğer 'Yüce Divan'a gitsin' kararı varsa, o oylanacak, 'Yüce Divan'a gitmesin' kararı varsa; Şayet gitmesi anlamında önergeler gelirse onlar oylanacak. Her Bakan için ayrı ayrı Yüce Divan'a gidip gitmeyeceği oylaması yapılacak. Daha sonra hangi isnat edilen suçla ilgili gitmesi için oylama yapılacak. Bunun sonunda oluşacak kanaat ve oylamanın sonucunda Meclis Başkanı'na gönderilecek.' 

Komisyon'un üretken çalışıp çalışmadığı, tatmin olup olmadıkları sorusu üstüne Aksünger, Soruşturma Komisyonu'nun bugün 10. toplantısını yaptığını hatırlattı. Aksünger, Komisyon'un normal süresini tüketene kadar toplantı yapmadığını, normal süresi bitmeden 10 gün öncelikle bir toplantı yaparak alt komisyon  ve yol haritası meselesi için birtakım kararlar aldığını, bunlardan birinin bakanların malvarlıklarının istenmesi olduğunu kaydetti.

Aksünger, '5 aydan çok süre geçti, Komisyon bugün itibarıyla 113 gün resim şekilde çalışmış görünüyor. Bakanların malvarlıkları konusundaki rapor yeni elimize geldi. İçinde ne olduğunu bilmiyoruz. Pazartesi gününe kadar inceleyeceğiz. AKP'li arkadaşlar da inceleyecektir. Pazartesi'ye kadar bir kanaat elde etmeye çalışacağız. Tanıklar meselesi için biz isteklerimizi yineledik ama bunlar karşılık bulmadı. O tanıkların bir tarafını zaten dinledik yine. Bundan sonra da dinleyemeye devam edeceğiz. Bunu muhalefet şerhine yetiştirebilir miyiz, yetiştiremez miyiz bunlar ayrı konular. Ama ondan sonra devam ettirmek gerektiğine inanan bir insanım' diye konuştu.

Gönderilir, gönderilmez meselesi için bir renk yoktur şu anda 

Aksünger, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun 'çürük dişler'  ile ilgili  sözlerinin sorusuna, 'Çürük diş kavramını Sağlık Bakanı'na sormak lazım. kavramlar birbirine karıştı. Çürük derseniz, bence 32 dişin 1-2 tanesi dış çürük olabilir' karşılığını verdi.  

Bugünkü toplantının kendisine 'çok renksiz' geldiğini kaydeden Aksünger, ' Daha öncelikle ilk başladığı günler çok çok refleksler bulunduğu için hiç gönderileceklermiş benzeri imaj yoktu. Ama bugün renksiz diyorum, yani gönderilir gönderilmez meselesi için bir renk yoktur şu anda. O rengin olmamasını da bitkisel buluyorum. İki günden sonra bu netleşecek' dedi.  

Komisyon'un AK Parti'li üyelerinin 'Soruşturma Komisyonu'nda soru sormak için CHP'den fırsat bulamadık' serzenişinde bulunduklarının söylenmesi üstüne Aksünger, şu karşılığı verdi:

'CHP'den fırsat bulamamak, bahane uydurmak gibidir. Komisyon süreli şekilde çalışmıyor ki....Gecelere kadar çalışabilirdi. Hatta ben Komisyon'un Meclis açık bulunduğu her gün çalışmak mecburiyetinde olduğunu söyledim. Bundan bir bahane yaratmak doğru değil, o kılıf oradan çıkmaz. 10. toplantı olmuşsa, burada bir kusur mevcut demektir. Bir bilirkişiyle çalışıyorsan, tanıkları dinlemişsen kusur mevcut demektir. Bunların hepsini topladığınız süre bahane şekilde kabul etmek çok çok gülünç olur. Tabii ki soru soracağız. Onlar da gece 10'a kadar çalışmak istiyorlarsa çalışırız, hiç bir süre bunun aksini de düşünmedik. Eğe öteki şahitler meselesi için  isteklerimiz kabul edilseydi, Komisyon her gün çalışsaydı, 10-15 bilirkişi olsaydı, banka murakıpları olsaydı, öteki bilirkişiler olaydı ve bilgiler doğru gelseydi,  belki  serzenişlerine katılabilirdim ama bugün maalesef bunlara katılamayacağım. '

Dinlenmesi gereken yüzlerce şahıs vardı, biz 3-5 şahıs dışında kimseyi dinlemedik 

Dört eski Bakan hakkında kanaatinin sorulması üstüne Aksünger, 'Biz de kanaatin eşiğine geldik ama bunlarla ilgili konularda kendi bilgilerimiz bulunan konu var. Çünkü bize gelen belgelerle kısıtlı durumdayız. Kanaat  meselesi başka, tatmin öteki konu. Ben hiç tatmin olacak nitelikte bir meslek olduğuna inanmayan bir insanım. Bunu ilk baştan itibaren muhalefet milletvekilleri dile getirdi. Dinlenmesi gereken yüzlerce kişi, konu vardı. Biz zaten 3-5 insanın dışında kimseyi dinlemedik. Tatmin edici yanı yok' dedi. 

AK Parti'li Komisyon üyelerine baskı olup bulunmadığı sorusuna  Aksünger, 'Baskı olup olmadığını soru sorsalar öteki çeşitli anlardık. Bizden paradigma kalmadı dedikleri konuda. Keşke ilk sırayı onlar isteseydi de biz onlara verseydik. Keşke soracak soru bırakmasalardı da biz gerçekten de o konu hakkında hiç bu serzenişlere yol açmasaydık. Eğer öyle bir talepleri olsaydı, biz bırakırdık onlar sorsun. Türkiye'de AKP mensubu olup da Recep Tayyip Erdoğan baskısı olmayan hiçkimse olduğunu zannetmiyorum' karşılığını verdi.  

Eski Bakanlarla ilgili Yüce Divan kararı çıkmaması mecburiyetinde ne yapacakları sorusu üzerine Aksünger, kanuni yollarla kendi başlarınca kalan yolları deneyeceklerini, Parti içerisinde komisyon oluşturma kararının eskiden bu güne kadar olduğunu belirterek, 'Millet hesabına biz takip etmeye çalışacağız' dedi.

Konuya kusur yerden bakıldığını anlatım eden Aksünger, 'Burası mahkeme olmaması sebebiyle suçlu-suçsuz demek doğru olmaz. Burası hazırlık soruşturması yapılan bir yer gibi. Demek ki buradan ötürü güçlü makul kuşku bulmamız gerekiyor. Makul kuşku mevcut mı, yoktur mu ona bakmak lazım. Kimlerde ne kadar makul kuşku var, şu dosyada ne kadar makul kuşku mevcut ona bakmak lazım.  Eğer bazıları bu suçlardan ötürü suçlanıyorsa, bir şey olmadığını iddia ediyorsa, mahkeme yolunda bir sıkıntı olmayacağını düşünmesi lazım. Mahkeme psikolojisi ayrı bir şeydir. Çünkü ben bunun iktidarın en başındaki yetkili insanlarından dinliyorum. Diyorlar ki 'niye kaçıyorsunuz, çıkın mahkemeye o zaman, hesabını verin.' Aynı şey, çıkılsın mahkemeye' görüşünü savundu.

Muhabir: Melda Çetiner Karagöz

ETİKETLER: Pazartesi , günü , oylama , yapılacak
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber