Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 20 Ekim 2014 - 11:33 Yorum: 0

Petrol fiyatları tekrar 100 dolar civarına çıkabilir

Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği Hidrokarbon Kaynakları Müdürü Karbuz, "Petrole talep artmadığı için üretim azalacak, böylece üretim taleple orantılı seviyelere gelecek” dedi.

Petrol fiyatları tekrar 100 dolar civarına çıkabilir

Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği Hidrokarbon Kaynakları Müdürü Sohbet Karbuz, petrol fiyatlarının bir zaman sonra yine 100 dolar civarına çıkmak durumunda olduğunu belirterek, “Petrole istek artmadığı için üretim azalacak, böylece üretim taleple orantılı seviyelere gelecek” dedi.

Karbuz, haziran ayından bu güne kadar gerileyen brent petrol fiyatlarına ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede,  piyasada petrolun gerektiğinden çok olduğuna işaret ederek, ''Amerika ve Libya’daki petrol üretiminin patlaması, Irak’taki iç savaşa karşın petrol üretim düzeyinin korunması, OPEC üyeleri arasındaki kavganın kızışarak pazar payını korumaya odaklanılması, bunun birlikte Avrupa ekonomisinin gittikçe olumsuz sinyaller vermesi, Çin’in talebindeki gevşeme, ABD dolarının kıymet kazanması, piyasada gerektiğinden çok petrol olduğunu sergiliyor” dedi.

Petrole istek artmadığı için üretimin azalacağını belirten Karbuz, “Suudi Arabistan üretimini azaltmak istemediğine nazaran bunu maliyeti yüksek petrol üretenler yapacak, yani derin denizlerdeki üreticiler ve ABD kaya petrolü üreticileri” ifadelerini kullandı.

Karbuz, petrol talebi arttığında kısılan üretimi yine artırmanın pratik olmayacağını, bu sebepten ilginin arzdan çok olacağını ve fiyatların da yine yükseleceğini  ve 100 dolar civarına çıkabileceğini kaydetti.

Önemli bulunan fiyatlardaki inişin hızı

mühim olanın fiyatların inmesi ve ya çıkmasından ziyade, iniş çıkışın ne kadar seri olduğunu dile getiren Karbuz, “Çünkü iniş çıkışlar ne kadar seri olursa, piyasada yarattığı panik o kadar çok olur” dedi.

Petrol fiyatlarındaki inişin seri olmasından dolayı piyasaların panik biçiminde olduğunu vurgulayan Karbuz, fiyatların ne kadar daha düşeceğini öngörmenin zor olduğunu, 60 dolar düzeyinin telaffuz edildiğini bildirdi.

Büyük petrol üreticilerine ilişkin ekonomilerin ayakta kalması için yüksek petrol fiyatlarına gereksinim olduğuna dikkati çeken Karbuz, “Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri haricindeki devletler bu seviyeye asıldığı takdirde bütçe açığıyla boğuşmak durumunda kalacaklar” diye konuştu. 

ETİKETLER: Petrol , Sohbet Karpuz , Yükseliş
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber