MENÜ

Prof. Dr. Kıdırali: “Türk Dünyası entegrasyon sürecinin 30. yılını idrak etmekteyiz”

Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali, "Kazakistan ve diğer Türk devletlerinin bağımsızlıklarını ilan etmeleriyle başlayan...

Yayınlanma: 16 Mayıs 2024 20:02 Güncelleme: 16 Mayıs 2024 20:02
Prof. Dr. Kıdırali: “Türk Dünyası entegrasyon sürecinin 30. yılını idrak etmekteyiz”

Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali, "Kazakistan ve diğer Türk devletlerinin bağımsızlıklarını ilan etmeleriyle başlayan Türk devletlerinin bütünleşme süreci önemli aşamalardan geçmiştir. Bu açıdan biz bu sene Türk Dünyası entegrasyon sürecinin de 30. yılını idrak etmekteyiz" dedi.

Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali, Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi'nde (ANKASAM) düzenlenen konferansa katıldı. ANKASAM Başkanı Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol programda yaptığı konuşmada, "Dünya düzeninin yeniden inşa edildiği bir süreçte Türk Dünyası ülkelerinin ve Türk Devletleri Teşkilatı'nın oynadığı rol kuşkusuz büyük bir öneme sahiptir. Bunun yanı sıra Uluslararası Türk Akademisi, Türk Dünyası'nı merkezine alan bir perspektifle akademik alanda önemli çalışmalara imza atmaktadır. Yeni dünya düzeninin yeniden inşa edildiği süreçte Türk devletlerinin bütünleşmesi bağlamında çok hızlı adımların atılması gerektiği anlaşılmıştır. Bu nedenle TDT ile birlikte Türk devletleri arasındaki bölünmüşlük giderilmeye başlanmıştır. TDT, çok hızlı bir ivme kazanmaya başlamış ve Orta Asya'dan Balkanlar'a doğru çok büyük bir havzayı içine alan, işbirliğine dayalı bir birliktelik ortaya koymaktadır. Dolayısıyla Türk Dünyası'nı içine alan Avrasya bazlı bir güç mücadelesine şahit olduğumuz bir süreçte TDT kritik bir rol üstlenmektedir" ifadelerini kullandı.

Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali ise, "Kazakistan ve diğer Türk devletlerinin bağımsızlıklarını ilan etmeleriyle başlayan Türk devletlerinin bütünleşme süreci önemli aşamalardan geçmiştir. Bu açıdan biz bu sene Türk Dünyası entegrasyon sürecinin de 30. yılını idrak etmekteyiz" diye konuştu.

Türk Dünyası entegrasyon süreci çerçevesinde Kazakistan'ın dış politikasını ve Kazakistan-Türkiye ilişkilerini ele almada yarar olduğunu kaydeden Kıdırali, "Esasında bağımsızlığının 30. yılında Kazakistan'ın pek çok başarıyı elde ettiği aşikardır. Kazakistan'ın devlet inşası süreci tamamlanmış, sorunlu bölgelerle ilgili meseleler çözülmüş, ülke sınırları net olarak çizilmiş ve uluslararası hukuk tarafından tescil edilmiştir. Büyük bozkırların göbeğinde ihtişamlı ve modern yeni başkent yükselmiştir. Ekonomik olarak Kazakistan, uluslararası piyasanın önemli bir üyesi haline gelmiştir. Kıtanın tam ortasındaki en uzun kara sınırları, barış ve güvenliğin teminatına dönüşmüştür" açıklamasında bulundu.

Ocak olaylarından sonra Kazakistan'ın Türk Dünyası ülkeleriyle yoğun iş birliğini devam ettirdiğinin altını çizen Kıdırali, "Bu bağlamda Ankara'nın her zaman olduğu gibi, Nur-Sultan'ın yanında bulunduğuna vurgu yapmamız gerekmektedir. Söz konusu süreçte Cumhurbaşkanı Tokayev, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birkaç kere telefonda görüşmüşlerdir. Ocak ayında yaşanan trajik olaylar sırasında Türk işbirliği kurumları, hususen TDT Sekreterliği, TÜRKPA, Uluslararası Türk Akademisi, Türk Kültürü ve Mirası Vakfı Kazakistan'a destek vermiştir. 31 Ocak'ta TDT Genel Sekreteri Bağdat Amreyev, Kazakistan'ın başkentine gelerek Bakan Tileuberdi ile görüşmüştür. 11 Şubat'ta ise tanınmış devlet adamı İkram Adırbekov, TDT Aksakallar Konseyi'nin üç günlük toplantısına katılmıştır. Böylece Kazakistan'ın Türk Dünyası ile ilişkileri güncelliğini korumuştur" ifadelerine yer verdi.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 04:21
Güneş 05:47
Öğle 12:32
İkindi 16:12
Akşam 19:07
Yatsı 20:28

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
68
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
66
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
64
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
55
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
47
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
47
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
36
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
35
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
34
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
34
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
33
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
33
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
28
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
28
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
25
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
23
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
22
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
20