Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 01 Ekim 2014 - 14:36 Yorum: 0

Rusya ile gaz ticaretinde önemli noktaya gelindi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki gaz ticaretinde önemli bir noktaya gelindiğini belirterek, doğalgaz alımını 30 milyar metreküplere taşınmasının hedeflendiğini belirtti.

Rusya ile gaz ticaretinde önemli noktaya gelindi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Moskova'da Gazpromexport Başkanı Elena Burmistrova, Gazprom Başkan Yardımcısı Alexsandır Medvedev ve Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Alexey Miller ile yaptığı görüşmelerin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki gaz ticaretinde ciddi bir noktaya gelindiğini dile getiren Yıldız, 'Geçtiğimiz sene 26,5 milyar metreküp dolaylarında doğalgaz almıştık, bu yılki misyonumuz tabiki bunun kontrat kıymeti bulunan 30 milyar metreküplere taşınmasıyla alakalı bir husustu. İyi bir görüşme oldu, üretken bir görüşme oldu' dedi. 

Bir gazetecinin 'Bu tutar bünyesinde hususi bu sahanın payı nedir, indirim meselesinde istek oldu mu? sorusuna Yıldız, gaz miktarını bilhassa Ukrayna kriziyle değerlendirdiklerini söyledi. Türkiye'nin 10 milyar metreküplük doğalgazı hususi saha marifetiyle aldığına belli eden Yıldız, bu miktarın daha da artırılmasından yana olduklarını kaydetti. Ancak Rusya Federasyonu'nun bunu sonra değerlendireceğini ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

'Bunlar müzakere edilecek konular, müzakereye de devam edeceğiz. Ancak mühtemel Ukrayna krizi ile birlikte az ve ya fazla aşırı önümüzdeki hafta yapacakları toplantıdan sonra netleşeceğini belirttikleri bir krizden bahsettiler. Bunun miktarını önümüzdeki hafta yapacakları toplantıdan sonra netleştireceklerini söylediler. Biz de kendilerine muhatabımızın kendileri olduğunu, Rusya Federasyonu ile yapılan anlaşmaların her iki memleket içerisinde kıymetli ve ciddi olduğunu, böyle bir krizi temenni etmediğimizi ilettik. Mutlaka çözüm yollarını kendilerinin AB, Ukrayna ve Rusya arasındaki görüşmelerde bu çözüm yollarının bulunması gerek geldiğini kendilerine ilettik. Ukrayna dolaylarında oluşabilecek herhangi bir boru hattındaki doğalgaz kesintisi Türkiye'yi etkiler.'

'Fiyat revizyonuna ilişkin şimdiden hazırlık yapıyoruz'

İndirim meselesinde ise Yıldız, fiyat revizyon hakkını kullanımı istediklerini ve bu konudaki taleplerini müzakere masasında rahatlıkla sonuçlandırabileceklerini anlattıklarını söyledi.

Fiyat revizyonuna ilişkin sene sonunda görüşmelere başlanacağını lakin şimdiden hazırlık yaptıklarını anlatım eden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bizim indirim almamız gerek geldiğini, kendilerine net bir ifadeyle söyledik. Bizden daha müsait fiyatlarla doğalgaz branş AB üyesi devletler var, bizden daha yüksek fiyatlı fiyatta branş devletler mevcut fakat Türkiye'nin bilhassa bu miktarlarını büyüyen, ilerleyen ve gelişen yüzünü daha iyi hissedebileceğimiz bir miktarı, bir fiyatı da tıpkı biçimde kurguladığımızı kendilerine ilettik. Bütün bunların her birini bir paket şekilde da tabiki değerlendireceğiz.'

Mavi Akım'dan 3 milyar metreküplük kapasite artışına ait de ilke kararına vardıklarını belirten Bakan Yıldız, bunu da hususi saha eliyle almayı düşündüklerini kaydetti. Yıldız, '16 milyar metreküplük mavi akımdaki kapasiteyi müsait fiyat oluşması biçiminde bizim hususi saha marifetiyle ve müsait fiyatlarla birlikte Türkiye'ye kazandırmak istediğimizi söyledik' diye konuştu. 

'Doğalgaz maliyetleri yüksek'

Bakan Yıldız, bir diğer soruyu yanıtlarken doğalgaz maliyetlerinin hala fazla aşırı yüksek olduğunu anlatım ederek, 'BOTAŞ'ın 1 milyar dolar dolaylarında bir eksiğinden bahsediyoruz. Amacımız tüm bunları telafi etmek yönünde. Biz şu esas kadar gelen maliyetimizdeki artışların tamamını zaten vatandaşımıza, sanayicimize aktarmış değiliz, tüm bu yorumları hem vatandaşımızın, konut sahiplerimizin, ticarethanelerin, sanayicilerimizin lehine yorumlayarak bu noktaya geliyoruz' diye konuştu.

'Akkuyu Nükleer Güç Santraline kazma vurulacak fakat bunu Rusya hariç krediyle karşılayacaktı, Batı ile Rusya içerisinde bu hal devam ederse orada bir sakınca doğabilir mi?' sorusuna ise Yıldız, Rusya Federasyonu'nun kendi iç sendikasyonlarıyla bu projeyi yapabileceğine inandığını dile getirdi.

Bu projeyle ilgili de görüşmeler yapacaklarını belirten Yıldız, 'Biz bu projenin gelişmeden, aksamadan ve hariç etkilerden daha muhafaza edilmiş ve korunmuş şekilde devam etmesini istiyoruz. Amacımız da niyetimiz de budur' diye konuştu. 

'Batı hattında gaz kesilirse Türkiye etkilenir'

Bir gazetecinin de garp hattında gaz kesildiği takdirde Türkiye'nin C planının olup bulunmadığı sorusuna Bakan Yıldız, şu cevabı verdi:

'Açıkçası natürel ki diğer seçenek kaynaklarından bunu telafi etmeye çalışırız fakat doğalgaz ile ısınan meskenlerimizin, sanayide uygulanan binanın öyle derhal telafi edilebilmekte bir yanı olmaz. O sebepten dolayı Ukrayna dolaylarında oluşabilecek herhangi bir boru hattındaki doğalgaz kesilmesi açıkça söyleyeyim arkadaşlar Türkiye'yi etkiler. Türkiye'nin bundan en az etkilenebileceği bina bu gazın kesilmemesi gibi olacaktır. Bugünkü yaptığımız görüşmeler de zaten bu çerçevede oldu.'

Yıldız, bir diğer soru üstüne Türkiye'nin ıslak sebze ve meyve ihracatı meselesinde hazır olduğunu söyledi. 

Bakan Yıldız, temasları kapsamında Rusya Enerji Bakanı Aleksandır Novak ve Rosatom Başkanı Sergey Kiriyenko ile görüşecek.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber